ISIS guna serangan Moscow yang maut untuk rekrut pengganas baharu sementara AS memantau ‘dengan amat teliti’

(SeaPRwire) –   Serangan maut baru-baru ini di Moscow telah menarik perhatian semula kepada organisasi pengganas ISIS-K tidak hanya di Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah lain, tetapi juga kepada ekstrimis yang menonton.

“Ia benar-benar baik untuk merekrut bagi Negara Islam untuk menjalankan persembahan bahawa ia boleh melancarkan serangan, untuk menunjukkan bahawa ia mempunyai jangkauan,” Bill Roggio, felo kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi dan pengasas editor “The Long War Journal,” memberitahu Digital.

“Mana-mana orang yang ingin menjadi Jihadist mungkin dimotivasi oleh serangan seperti ini,” tambahnya.

Empat lelaki dari Tajikistan didakwa di mahkamah Russia Ahad selepas dewan konsert diserang oleh penembak yang membunuh lebih daripada 130 orang dan mencederakan 180 orang lagi.

Laporan menunjukkan bahawa pihak berkuasa Russia menghantar mesej kepada ekstrimis lain selepas lelaki itu kelihatan di mahkamah menunjukkan tanda-tanda penyiksaan fizikal yang teruk, dan video muncul di Telegram sekurang-kurangnya dua daripada lelaki itu disiksa.

Tetapi Roggio mencadangkan langkah itu tidak berkemungkinan berjaya sebenarnya mencegah serangan pengganas.

“Video itu akan digunakan oleh ISIS untuk merekrut masa depan serta untuk mengeraskan ahli semasa terhadap Russia,” kata pakar keselamatan itu. “Negara Islam (IS) akan menggunakan video ini sebagai bukti kekejaman negara-negara seperti Russia terhadap orang Islam.”

ISIS-K pertama kali muncul di Amerika Syarikat berikutan letupan 2021 di Abbey Gate semasa pengambilalihan Taliban terhadap Afghanistan.

Tetapi kumpulan itu kebanyakannya tinggal di luar tajuk utama sehingga awal tahun ini selepas ia mengambil kredit untuk letupan ganda yang dilakukan semasa upacara peringatan Januari yang membunuh 95 orang dan mencederakan lebih daripada 280 orang lagi.

“Kadang-kadang kumpulan ini beroperasi dalam bayang-bayang kerana kita tidak melihat mereka tidak bermakna mereka meninggalkan,” kata Roggio. “Ia hanya bermakna bahawa mereka menjadi lebih kelihatan.

“Ia menunjukkan bahawa Negara Islam mempunyai jangkauan jauh lebih besar daripada yang diperkirakan oleh sesetengah orang asalnya,” tambahnya. “Mereka tidak terhad kepada Afghanistan sahaja.”

Roggio menunjukkan bahawa ekstrimis Islam telah melancarkan serangan berbilang di Russia sejak tiga puluh tahun lalu berikutan operasi tentera Moscow di Timur Tengah, Asia Selatan serta kawasan lain seperti Kaukasus, Chechnya, Uzbekistan, Turkmenistan dan Tajikistan di mana terdapat penduduk Muslim yang besar.

“Mereka cuba menghukum Russia kerana kehadirannya di negara-negara yang Negara Islam anggap sebagai negara Muslim – anggap sebagai negara yang seharusnya di bawah bidang kuasa mereka,” katanya, menekankan bahawa bagi Negara Islam “kami semua adalah musuh.”

“Amerika Syarikat, Britain Raya, Perancis, Russia, China – . Kami semua dengan satu cara atau lain adalah Setan Agung kepada mereka,” katanya. “Tetapi saya hanya akan mengatakan bahawa, tetapi lebih penting lagi, orang Rusia sentiasa menjadi sasaran, dan Jihadis akan mengambil peluang untuk menyerang bila-bila masa mereka rasa mereka boleh melakukannya.”

Penasihat Keselamatan Negara Bait Putih John Kirby berkata Amerika Syarikat kekal “cermat” berhubung ancaman ISIS terhadap Amerika Syarikat, dan menunjukkan bahawa Washington memberi amaran kepada Moscow mengenai kemungkinan serangan sedemikian beberapa minggu lalu.

“Ia adalah kerana cara yang agresif di mana kami telah memantau [ISIS-K] bahawa kami dapat memberi amaran kepada orang Rusia,” katanya kepada wartawan Isnin. “Kerana kami mengawasi ia dengan sangat, sangat rapat, kami tidak melihat sebarang ancaman yang boleh dipercayai oleh ISIS kepada tanah air Amerika.

“Tetapi sekali lagi, bukan sesuatu yang kami ambil ringan,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.