Iran telah menghasilkan drone yang membunuh 3 askar Amerika di Jordan, kata pegawai AS

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai Amerika Syarikat mengesahkan kepada Digital bahawa drone yang membunuh tiga askar Amerika Syarikat dan mencederakan lebih daripada 40 orang lagi di Menara 22 di Timur Laut Jordan pada Ahad lalu telah dihasilkan oleh Iran.

Walaupun serangan itu dilancarkan oleh militia pro-Iran di Iraq, pentadbiran Presiden Biden sebelum ini menyatakan bahawa mereka akhirnya meletakkan tanggungjawab ke atas Iran untuk insiden itu. Reuters terlebih dahulu melaporkan bahawa AS mendapati Iran membuat drone itu sendiri, dengan mengutip beberapa pegawai.

Pegawai-pegawai itu tidak menawarkan apa-apa butiran mengenai model drone selain menyatakan bahawa ia dihasilkan di Iran.

Kumpulan Iraq, Kata’ib Hezbollah, berkata pada Selasa bahawa ia menghentikan operasi tentera di bawah tekanan daripada kerajaan Iraq dan kumpulan.

Kata’ib Hezbollah, yang diterjemahkan sebagai “Briged Parti Allah”, bertanggungjawab terhadap majoriti besar daripada lebih daripada 160 operasi di Iraq dan Syria sejak pertengahan Oktober.

“Kami mengumumkan penangguhan operasi tentera dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan – untuk mengelakkan malu kepada kerajaan Iraq,” kata pemimpin kumpulan itu, Abu Hussein al-Hamidawi, dalam kenyataan Selasa malam.

Ini adalah cerita sedang berkembang. Sila semak kembali untuk kemaskini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.