Iran memberi amaran kepada AS untuk ‘berundur’ apabila Amerika Syarikat menembak jatuh drone yang dilancarkan ke arah Israel

(SeaPRwire) –   Misi Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendakwa bahawa peluru berpandu dan drone yang dilancarkan ke arah Israel adalah dibenarkan, dengan memberi amaran kepada A.S. untuk “berjauhan”.

“Ini adalah konflik antara Iran dan rejim Israel yang liar, di mana A.S. HARUS BERJAUHAN!,” kata misi Iran ke PBB dalam kenyataan.

Amaran Iran datang ketika pegawai A.S. mengesahkan kepada bahawa terus menembak jatuh drone Iran yang menuju ke Israel.

“Pasukan A.S. di rantau ini terus menembak jatuh drone Iran yang menargetkan Israel. Pasukan kami kekal bersedia untuk menyediakan sokongan pertahanan tambahan dan untuk melindungi pasukan A.S. yang beroperasi di rantau ini,” kata seorang pegawai tentera A.S.

Dalam kenyataan, misi Iran ke PBB mendakwa serangan itu dibenarkan oleh Artikel 51 Piagam PBB, yang mengakui hak Negara Anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membela diri jika diserang oleh negara lain.

peluru berpandu dan drone itu dilancarkan dalam serangan balas dendam ke atas serangan udara ke atas konsulat Iran di Syria yang menyebabkan beberapa jeneral maut.

“Tindakan tentera Iran adalah tindak balas terhadap agresif rejim Zionis terhadap premis diplomatik kami di Damascus,” kata kenyataan itu.

Israel tidak mengaku bertanggungjawab terhadap serangan ke atas konsulat Iran di Damascus.

Kenyataan itu menyatakan bahawa serangan balas dendam itu adalah tindak balas ke atas serangan di Syria dan bahawa, “perkara ini boleh dianggap selesai. Walau bagaimanapun, jika membuat kesilapan lagi, tindak balas Iran akan jauh lebih teruk.”

Perdana Menteri Israel berkata Israel telah selama beberapa minggu “sedang bersedia untuk kemungkinan serangan terus dari Iran.”

Netanyahu berkata pertahanan udara Israel “dikerahkan, kami bersedia untuk sebarang senario, sama ada dalam serangan mahupun pertahanan.”

“Saya telah menetapkan prinsip jelas – siapa yang menyakiti kami, kami akan menyakiti dia. Kami akan melindungi diri kami daripada sebarang ancaman, dan kami akan berbuat demikian dengan tenang dan tegas,” katanya.

Bradford Betz dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.