Iran mampu membina bom nuklear dalam masa seminggu, laporan mendapati ketegangan Timur Tengah meningkat

(SeaPRwire) –   Satu kumpulan pengawas Iran menyatakan negara itu mempunyai cukup uranium berkualiti senjata untuk membina senjata nuklear dalam masa seminggu.

Institute for Science and International Security menerbitkan dapatan dalam laporan pada Isnin, menyatakan jumlah enam bom dalam masa sebulan.

“Situasi meruncing di rantau ini memberi peluang unik dan justifikasi dalaman tambahan untuk Iran membina senjata nuklear sementara sumber Amerika Syarikat dan Israel untuk mengesan dan menghalang Iran daripada berjaya dilonggarkan,” kata laporan itu. “Kemahiran senjata nuklear Iran lebih berbahaya daripada pernah sebelum ini, sementara hubungannya dengan Barat berada pada tahap terendah.”

Iran boleh “melanggar dan menghasilkan cukup uranium berkualiti senjata untuk senjata nuklear dalam masa seminggu, menggunakan hanya sebahagian daripada uranium 60%nya yang diperkaya,” laporan itu teruskan. “Langgaran ini mungkin sukar untuk pemerhati mengesan dengan segera, jika Iran mengambil langkah untuk menangguhkan akses pemerhati.”

Iran telah secara beransur-ansur meningkatkan keupayaannya untuk menghasilkan uranium diperkaya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Bahan itu perlu diperkaya sehingga kira-kira 90% sebelum digunakan dalam senjata nuklear. Iran mempunyai bekalan meluas uranium 60% yang diperkaya yang boleh dengan cepat diserap dan diperkaya lebih lanjut.

Laporan itu datang ketika ketegangan di Timur Tengah terus meningkat. Kumpulan pengganas wakil Iran telah melancarkan peluru berpandu ke Israel dan beroperasi di Iraq, Syria dan Laut Merah.

Pentadbiran Presiden Biden menyatakan ia sedang bekerja untuk menghalang perang Israel terhadap Hamas daripada merebak ke konflik serantau. Walaubagaimanapun, Amerika Syarikat telah menjalankan siri serangan udara terhadap Houthi di Yemen dan kumpulan lain.

Peningkatan serangan udara Amerika Syarikat datang selepas tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat terbunuh dalam serangan drone ke atas pangkalan di Jordan pada akhir Januari.

Kedua-dua Amerika Syarikat dan Iran telah bersumpah untuk bertindak balas dengan berkesan terhadap serangan masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.