Iran lwn Israel: Bagaimana pakar-pakar melihat potensi konflik: ‘Sudah pun berperang’

(SeaPRwire) –   Perang antara Iran dan Israel tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa di rantau ini kerana ia mungkin akan berakhir dengan pertempuran sengit yang akan dijauhkan oleh pasukan serantau, pakar yang diminta oleh Digital.

“Secara terus terang, mereka tidak mahu mengambil sebarang pihak dalam konflik ini,” Matt McInnis, felo kanan untuk Institut Kajian Perang, menerangkan. “Mereka mungkin akan terpaksa terlibat dalam pertempuran itu, dan saya fikir itulah salah satu perkara yang membuat Iran sangat risau.”

“[Iran tidak] begitu pasti sama ada usaha Israel selama beberapa tahun yang lalu untuk mengukuhkan hubungan dengan negara-negara seperti Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Kuwait dan lain-lain cukup untuk mengekalkan negara-negara ini keluar dari konflik yang lebih besar,” McInnis tambah.

“Pangkalan kami dan yang lain di negara-negara itu, dalam konflik yang lebih besar dan lebih besar sebagai sebahagian daripada sokongan dan pertahanan kami terhadap Israel adalah sangat rumit,” McInnis menerangkan. “Saya fikir dari sudut Iran, tentu Syria akan berpihak kepada mereka, tetapi saya tidak tahu apa sokongan bahan yang ia berikan selain memungkinkan Iran menggunakan wilayah Syria untuk serangan.”

Tehran terus mengugut untuk membalas tindakan Israel atas serangan yang membunuh tujuh anggota Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran, termasuk dua jeneral.

Jeneral Michael Kurilla dari Pemerintah Pusat AS (CENTCOM) telah berada di Israel, di mana beliau bertemu dengan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant pada Jumaat untuk menilai kesiapsiagaan tentera, memindahkan rancangan beliau lebih awal kerana ancaman dari Iran, Setiausaha Akaun Tentera Utama Jen. Pat Ryder mengesahkan semasa sidang akhbar Khamis.

Koordinator Keselamatan Negara AS untuk Komunikasi Strategik John Kirby pada Jumaat memberitahu wartawan bahawa AS terus berkomunikasi “secara terus menerus” dengan rakan sejawatan Israel untuk memastikan mereka bersedia untuk serangan tetapi enggan “mengkritik dari sudut pandangan awam” berkenaan perbualan atau apa yang dilihat dalam gambaran maklumat perisikan.”

Jonathan Conricus, bekas jurucakap IDF dan kini Felo Kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD) memberi komen mengenai apa yang dikatakannya sebagai keghairahan media dan ketegangan bahkan “kepanikan kecil” di Israel mengenai dakwaan pembalasan Iran terhadap Israel selepas serangan Damascus minggu lepas.

Berbicara dalam podcast Morning Brief FDD, beliau berkata walaupun Iran mempunyai banyak pilihan, beliau berkata beliau mempunyai “keyakinan kukuh terhadap kesabaran strategik Iran.”

“Mereka berdisiplin, mereka pemikir jangka panjang, mereka tidak mengambil keputusan tergesa-gesa berdasarkan emosi … walaupun retoriknya tinggi,” kata Conricus.

“Saya tahu ia tidak bijak bagi Iran untuk menyerang Israel, kerana pengalihan di Gaza dan Lubnan akan menjadi isu yang dilupakan, dan semuanya akan memberi tumpuan kepada Iran, kepada aktiviti-aktiviti negatif dan musuhnya di Timur Tengah, dan mereka sendiri akan menjadi pusat perhatian Israel dan mungkin AS, dan Iran tidak mahu itu,” tambahnya. “Mereka tidak mahu itu kerana ia akan memberi tumpuan kepada rancangan nuklear mereka dan kerana ia akan mengurangkan tekanan ke atas Israel dari pertempuran di Gaza dan Lubnan.”

Semasa penampilan pada episod Jumaat “Fox & Friends”, Jeneral Jack Keane dari Institut Kajian Perang (IFSW) berkata serangan akan berlaku pada satu ketika, kerana Iran “tidak dapat mengelakkan liputan media antarabangsa mengenai penjatuhannya terhadap drone,” mengatakan ia adalah “hakikatnya” tetapi menambah bahawa Iran kemungkinan akan mengejar “tindak balas terukur” dan sebenarnya tidak mahu eskalasi.

Keane mencadangkan cara terbaik untuk menangani Iran adalah dengan memusnahkan aset IRGC mereka di Iran, kerana “Iran tidak mahu eskalasi,” dengan mendakwa Iran mempunyai “tentera udara lemah … tentera laut lemah” dan askar “tidak khusus terlatih atau … dilengkapi dengan baik” – sebaliknya, beliau mendakwa Iran bergantung sangat kepada persenjataan drone dan peluru berpandu mereka.

“Iran tahu bahawa perang dengan mereka akan memusnahkan rejim ekonomi mereka, dan mereka kemungkinan besar akan kalah,” tegas Keane. “Daya tumpuan sentiasa berada di pihak Israel, Amerika Syarikat dan Barat, tetapi kami benar-benar enggan menggunakannya.”

McInnis bersetuju dengan penilaian Keane, tetapi beliau mendakwa bahawa ia bergantung kebanyakannya kepada bentuk konflik itu. Penilaian beliau menentukan bahawa dalam pertempuran kecil yang dipandu oleh peribadi, Iran mungkin mencapai beberapa keuntungan disebabkan oleh pengintegrasian anggota IRGC dengan pasukan wakil seperti Hezbollah di Lubnan.

“Jika kita sampai ke tahap itu, saya fikir beberapa operasi skala kecil, di darat, saya fikir Iran berada dalam keadaan lebih baik daripada beberapa dekad yang lalu,” kata McInnis.

“Tetapi benar untuk perang jangka panjang, yang saya tidak benar-benar lihat … saya fikir itu adalah kritikan yang adil,” beliau terus. “Mereka tentu sahaja telah meningkatkan keupayaan untuk menyelaraskan tindakan drone pesawat pengebom krus dan balistik yang sangat canggih, dan kita lihat klasik salah satunya di Arab Saudi pada 2019, [yang] merupakan jenis permulaan tempoh di mana kita mempunyai keupayaan yang jauh lebih canggih digabungkan dengan apa yang Hezbollah Lubnan dapat lakukan.”

“Saya fikir kedua-dua Iran dan Israel paling bimbang jika ini menjadi perang darat, serupa atau dalam beberapa cara , di mana ia bukan hanya roket dan drone tetapi digabungkan dengan operasi darat,” beliau menerangkan.

“Itulah sesuatu yang, saya fikir khususnya, Israel dan Iran bimbang kita akan berakhir dalam jenis konflik itu di selatan Lubnan atau bahkan di utara Israel berjuang untuk terus sebagai salah satu titik panas,” tambahnya. “Saya fikir itu di mana keupayaan paksi tentangan Iran, bersama-sama dengan Pengawal Revolusi, masih boleh menjadi agak serius bagi keselamatan Israel.”

Bill Roggio, pengasas dan penyunting “The Long War Journal,” menekankan ketergantungan Iran kepada kumpulan wakil untuk menjalankan perang dan mengekalkan jarak yang cukup untuk mengekalkan sesuatu tindak balas tanpa eskalasi berleluasa yang akan menyertai tindak balas langsung.

“Saya fikir salah satu perkara yang agak salah faham ialah bahawa Iran dan Israel sebenarnya sudah berperang, hanya Iran melakukannya melalui wakil-wakilnya. Israel sudah di bawah serangan oleh wakil-wakil Iran – tetapi mereka boleh meningkatkan, bukan?” kata Roggio. “Jadi, pada minimum, ini adalah sekutu terdekat Iran di rantau ini, dan mereka memegang kuasa yang signifikan: Lubnan, wakil, terutamanya di Iraq, secara rasmi mengendalikan perkara.”

“Saudi telah menunjukkan bahawa mereka benar-benar tidak mahu menjadi negara barisan hadapan,” tambah Roggio. “Mereka telah mengalami serangan Iran dengan drone, dan, mengambil kira kedudukan Israel di Gaza, saya tidak mengharapkan negara-negara Arab lain untuk datang ke pihak Israel.”

Roggio juga mencatatkan bahawa Rusia dan China mempunyai minat politik dan diplomasi yang terlibat dalam Iran, yang mereka tahun lalu . Menekankan “ikatan ketat” antara ketiga-tiga negara, beliau mendakwa bahawa Iran dan China boleh memberi sokongan yang bertujuan untuk mengekalkan konflik “panas” tetapi tidak jelas bagaimana itu mungkin berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.