Iran Berkata Ia Berjaya Melancarkan Satelit Pemetaan ke Orbit

Iran-Space-Launch

(DUBAI, United Arab Emirates) – Iran mendakwa pada hari Rabu bahawa ia berjaya melancarkan satelit pemetaan ke orbit, langkah yang boleh semakin meningkatkan ketegangan dengan negara-negara Barat yang bimbang teknologi angkasanya boleh digunakan untuk membangunkan senjata nuklear.

Menteri Komunikasi Iran Isa Zarepour berkata satelit Noor-3 telah diletakkan dalam orbit 450 kilometer (280 batu) di atas permukaan Bumi, lapor agensi berita IRNA yang dikawal negara. Tidak jelas bilakah pelancaran itu berlaku.

Tidak ada pengakuan serta-merta daripada pegawai Barat tentang pelancaran atau satelit dimasukkan ke orbit. Tentera Amerika Syarikat tidak segera membalas permintaan komen.

Zarepour berkata, sayap aerospace Pasukan Pengawal Revolusi Iran, yang telah berjaya melancarkan satelit pada masa lalu, telah melaksanakan pelancaran yang paling baru.

Pihak berkuasa mengeluarkan rakaman roket melancarkan dari pelantar mudah alih tanpa mengatakan di mana pelancaran berlaku. Butiran dalam video sepadan dengan pangkalan Pengawal berhampiran Shahroud, kira-kira 330 kilometer (205 batu) di timur laut ibu kota, Tehran. Pangkalan itu terletak di wilayah Semnan, yang menjadi tuan rumah Angkasa Lepas Imam Khomeini di mana program angkasa lepas awam Iran beroperasi.

Pengawal mengendalikan program angkasa dan infrastruktur tentera sendiri selari dengan angkatan tentera biasa Iran dan hanya menjawab kepada Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei.

Ia melancarkan satelit pertamanya ke angkasa pada April 2020. Tetapi ketua Perintah Angkasa U.S. kemudian menolaknya sebagai “webcam terumbang-ambing di angkasa” yang tidak akan memberikan maklumat penting. Sanksi Barat menghalang Iran daripada mengimport teknologi pengintipan canggih.

Amerika Syarikat mendakwa bahawa pelancaran satelit Iran melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB dan telah menyeru Tehran untuk tidak melakukan aktiviti yang berkaitan dengan peluru berpandu balistik yang mampu membawa senjata nuklear.

Penilaian ancaman komuniti perisikan AS 2022 mendakwa pembangunan kenderaan pelancaran satelit “mempersingkat” jangka masa bagi Iran membangunkan peluru berpandu balistik antara benua kerana ia menggunakan teknologi yang sama.

Iran sentiasa menafikan mencari senjata nuklear, dan berkata program angkasanya, seperti aktiviti nuklearnya, adalah untuk tujuan awam tulen. Agensi perisikan AS dan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa mengatakan Iran meninggalkan program ketenteraan nuklear yang teratur pada tahun 2003.

Sepanjang dekad lalu, Iran telah menghantar beberapa satelit jangka pendek ke orbit dan pada tahun 2013 melancarkan monyet ke angkasa. Program itu telah menyaksikan masalah baru-baru ini. Terdapat lima kegagalan pelancaran berturut-turut untuk program Simorgh, roket pembawa satelit yang lain.

Kebakaran di Angkasa Lepas Imam Khomeini pada Februari 2019 membunuh tiga penyelidik, pihak berkuasa berkata pada masa itu. Letupan landasan pelancar roket kemudian tahun itu menarik perhatian bekas Presiden Donald Trump.

Ketegangan sudah tinggi dengan negara-negara Barat mengenai program nuklear Iran, yang secara konsisten maju sejak Trump lima tahun lalu menarik diri AS daripada perjanjian nuklear 2015 dengan kuasa-kuasa dunia dan memulihkan sekatan memusnahkan Iran.

Usaha untuk menghidupkan semula perjanjian tersebut mencapai jalan buntu lebih setahun yang lalu. Sejak itu, IAEA telah berkata Iran mempunyai uranium diperkayakan hampir tahap senjata gred dalam jumlah yang mencukupi untuk membina “beberapa” senjata nuklear jika ia memilih untuk berbuat demikian. Iran juga membina kemudahan bawah tanah nuklear baru yang mungkin tahan serangan udara AS atau Israel. Kedua-dua negara telah berkata mereka akan mengambil tindakan ketenteraan jika perlu untuk mencegah Iran membangunkan senjata nuklear.

Iran telah menyatakan kesediaan untuk kembali ke perjanjian nuklear 2015, tetapi berkata AS harus terlebih dahulu meringankan sekatan.