Ini yang Kita Tahu Tentang Alias Emel yang Digunakan Joe Biden Semasa Menjadi Naib Presiden

Ini yang Kita Tahu Tentang Alias Emel yang Digunakan Joe Biden Semasa Menjadi Naib Presiden

President Biden And VP Harris Meet With 60th Anniversary Of The March On Washington Organizers And Members Of The King Family

Ketika Joe Biden menjadi Naib Presiden, beliau menggunakan beberapa alamat emel. Walaupun orang ramai mungkin menjangkakan mereka boleh menghubungi rakan larian Barack Obama di alamat seperti joe.biden@whitehouse.gov, beliau kerap menggunakan akaun emel di bawah nama samaran seperti Robert Peters dan JRB Ware. Biden mengikuti amalan biasa dalam kalangan pegawai kerajaan kanan yang berharap untuk mengelakkan peretas, serta mengelakkan penghantar spam daripada menebak alamat mereka dan menyumbat kotak masuk mereka, menurut seorang pegawai Rumah Putih.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Kini, Ahli-ahli Kongres Republikan, yang telah membelanjakan berbulan-bulan cuba dan gagal menunjukkan bahawa Joe Biden terlibat dalam urusan perniagaan anaknya Hunter Biden di luar negara, mahu Arkib Negara menyerahkan lebih daripada 5,000 mesej daripada jawatan timbalan presiden Biden yang berkaitan dengan alamat emel tersebut, memikirkan mesej-mesej itu mungkin mendedahkan sesuatu yang baru.

Pada 17 Ogos, Rep. James Comer, Ahli Kongres Republikan Kentucky yang mengetuai Jawatankuasa Penyeliaan Dewan, menulis kepada ketua Arkib Negara, Colleen Shogan, untuk meminta beliau memberikan jawatankuasa apa-apa dokumen di mana Joe Biden berhubung menggunakan nama-nama Robert Peters, Robin Ware dan JRB Ware. Dalam surat itu, Comer berkata bahawa jawatankuasa mahu maklumat tersebut untuk “merangka penyelesaian perundangan yang bertujuan untuk kekurangan yang dikenal pasti dalam rangka kerja undang-undang semasa mengenai undang-undang etika dan pendedahan kepentingan kewangan yang berkaitan dengan ahli keluarga terdekat Naib Presiden dan Presiden.”

Tuntutan Comer menambah kepada permintaan dua tahun lalu daripada Senator Republikan Chuck Grassley dan Ron Johnson yang meminta Arkib Negara untuk menyerahkan komunikasi di mana Biden menggunakan nama samaran tersebut.

Selain itu, sebuah kumpulan undang-undang konservatif, Yayasan Undang-Undang Tenggara, yang mengemukakan Permintaan Maklumat Kebebasan untuk emel sedemikian pada tahun 2022, menyaman Arkib Negara pada 28 Ogos, untuk pendedahan rekod. Saman itu secara khususnya telah mencetuskan spekulasi yang sangat intensif dalam kalangan konservatif mengenai akaun emel nama samaran Biden.

Mengapa Joe Biden menggunakan nama samaran untuk menghantar emel ketika beliau menjadi Naib Presiden?

Joe Biden menggunakan alamat Gmail dengan nama “robinware456” dan “JRBWare” semasa beliau menjadi Naib Presiden. Beliau juga menggunakan akaun pci.gov yang dikeluarkan kerajaan dengan nama “Robert.L.Peters”. Domain pci.gov telah digunakan untuk emel pegawai yang bekerja di pejabat eksekutif presiden. Arkib Negara telah menyimpan beribu-ribu emel yang berkaitan dengan akaun-akaun tersebut dalam rekodnya daripada masa Biden sebagai Naib Presiden.

Seorang pegawai Rumah Putih berkata bahawa Biden menggunakan nama-nama alternatif ini untuk akaun emelnya atas sebab-sebab keselamatan, supaya peretas dan orang yang cuba menyumbat kotak masuk naib presiden tidak dapat menebak alamat emelnya dengan mudah. “Berita terkini: pemimpin kerajaan selama berdekad-dekad telah menggunakan nama samaran untuk mengelakkan spam & peretasan,” tulis Ian Sams, jurucakap Rumah Putih, pada 29 Ogos di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Adakah pegawai kerajaan lain menggunakan nama samaran?

Ya. Tidak luar biasa bagi pegawai kerajaan berprofil tinggi untuk menggunakan nama alternatif dalam alamat emel atas sebab-sebab keselamatan.

Pegawai Rumah Putih Obama secara terbuka membincangkan penggunaan nama samaran dalam alamat emel kerajaan rasmi sedekad yang lalu. Pada tahun 2013, ketika Associated Press melaporkan bahawa pegawai Pentadbiran Obama menggunakan alamat emel di bawah nama yang berbeza, Jay Carney, yang ketika itu Setiausaha Akhbar Rumah Putih, menggambarkannya sebagai “amalan konsisten dengan pentadbiran kedua-dua parti sebelumnya” yang “masuk akal”. Jika pegawai berprofil tinggi “dibanjiri dalam satu akaun dengan emel awam, atau spam atau seumpamanya, maka mereka boleh terus menggunakan akaun lain mereka untuk kerja normal,” kata Carney pada masa itu, menurut CBS News.

Pada tahun 2016, jurucakap Rumah Putih ketika itu Josh Earnest mengesahkan bahawa Presiden Barack Obama menggunakan alamat emel yang sengaja “tidak mudah diramalkan” sebagai langkah keselamatan. “Semua emel yang beliau hantar akan diarkibkan,” kata Earnest pada masa itu.

Bagaimana pula dengan emel pada tahun 2016 yang dihantar kepada Hunter Biden dengan jadual Joe Biden?

Comer, Pengerusi Jawatankuasa Penyeliaan Dewan, memfokuskan kepada emel bertarikh 27 Mei 2016, yang mengandungi jadual Biden pada hari itu. Emel itu dihantar oleh seorang pembantu Rumah Putih kepada kedua-dua emel Robert L. Peters Biden dengan domain pri.gov dan kepada Hunter Biden. Comer telah berkata emel itu menimbulkan kebimbangan bahawa Biden memberitahu anaknya mengenai mesyuarat yang akan diadakannya dengan presiden Ukraine yang mungkin berkaitan dengan peranan Hunter Biden dalam lembaga pengarah syarikat tenaga Ukraine Burisma Holdings. “Kami juga tahu bahawa Hunter Biden dan rakan-rakannya dimaklumkan tentang tugas rasmi kerajaan ketika itu Naib Presiden Biden di negara-negara di mana mereka mempunyai kepentingan kewangan,” kata Comer dalam suratnya pada 17 Ogos kepada ketua Arkib Negara.

Jadual timbalan presiden Biden pada hari itu termasuk panggilan telefon dengan presiden Ukraine pada masa itu, Petro Poroshenko. Panggilan dengan Poroshenko digambarkan secara terbuka oleh Rumah Putih pada masa itu sebagai membincangkan pembebasan juruterbang Ukraine yang ditahan di Rusia.

Tetapi jadual itu juga mengandungi maklumat mengenai rancangan Biden untuk kembali ke rumah tepi tasiknya di Wilmington, pada masa keluarga Biden merancang untuk berkumpul menjelang ulang tahun pertama kematian anak lelaki Biden yang lain, Beau Biden.

Joe Biden berulang kali berkata bahawa beliau tidak terlibat dalam urusan perniagaan anaknya. Comer dan rakan-rakan Republikannya di Kongres mencari bukti yang sebaliknya, terutamanya semasa tahun-tahun Biden menjadi timbalan presiden.

Salah seorang rakan perniagaan Hunter Biden, Devon Archer, memberi keterangan di hadapan jawatankuasa Comer pada bulan Julai bahawa Hunter Biden telah menjual “ilusi” akses dan memperoleh keuntungan daripada jenama nama Biden. Comer masih belum menghasilkan bukti bahawa Joe Biden sendiri terlibat dalam usaha tersebut.