Ini Tiga Calon Yang Bertanding Untuk Menjadi Presiden Indonesia Yang Baharu

Ballot box with national flag on background - Indonesia

Pertandingan untuk menjadi pemimpin Indonesia yang akan datang kelihatan seperti perlumbaan tiga kuda setelah calon-calon mengemukakan kertas kerja mereka untuk pilihan raya 14 Februari, dengan salah seorang daripada mereka membawa anak lelaki Presiden Joko Widodo sebagai rakan kongsi.

Prabowo Subianto, seorang bekas tentera yang kini berpolitik, bersaing dengan Ganjar Pranowo, bekas gabenor salah satu wilayah yang paling padat penduduk di negara itu, dan Anies Baswedan, yang pernah menjadi gabenor Jakarta. Menurut kajian terbaru yang diterbitkan awal minggu ini, Prabowo mendahului dengan kelulusan kira-kira 36%, diikuti rapat oleh Ganjar pada 31% dan Anies pada 20%.

Ketiga-tiga mereka, pada titik berbeza dalam kerjaya mereka, pernah menjadi sekutu atau lawan presiden, yang dikenali secara meluas sebagai Jokowi. Pendirian mereka sama ada untuk meneruskan pembinaan ibu negara baharu di Kalimantan—tonggak warisan beliau—akan menjadi isu utama dalam kempen pilihan raya. Prabowo pergi selangkah lebih jauh untuk memilih anak sulung Jokowi Gibran Rakabuming Raka untuk bertanding bersamanya sebagai naib presiden.

Siapapun yang menjadi presiden akan perlu meningkatkan pertumbuhan ekonomi yang bergantung kepada penggunaan dalam negara, mengurus sumber negara dan seimbangkan kepentingan China dan Amerika Syarikat yang bersaing.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengesahkan senarai calon pada 13 November selepas pendaftaran ditutup pada Rabu.

Berikut adalah gambaran calon-calon:

Prabowo Subianto, 72

Calon presiden Prabowo Subianto (R) dan calon naib presiden Gibran Rakabuming Raka (L), anak lelaki Presiden Indonesia Joko Widodo, berpose untuk gambar semasa pendaftaran untuk pilihan raya 2024 di Jakarta pada 25 Oktober 2023.

Prabowo adalah satu-satunya tokoh dalam perlumbaan presiden yang mempunyai kaitan dengan diktator Suharto dari 1967 hingga 1998. Seorang leftenan jeneral semasa rezim Suharto dan menantunya untuk seketika, Prabowo telah diberhentikan dengan tidak bermaruah dari perkhidmatan kerana didakwa melanggar hak asasi manusia di Timor Timur dan berkaitan dengan rusuhan yang membawa kepada jatuhnya kerajaan Suharto.

Dakwaan itu tidak terbukti di mahkamah tetapi Amerika Syarikat mengenakan sekatan perjalanan ke atas Prabowo yang dibatalkan hampir pada akhir tempoh pentadbiran Trump. Prabowo melawat Washington sebagai menteri pertahanan pada Oktober 2020 dan berjaya menggaet China, Rusia, dan Amerika Syarikat dengan janji untuk membeli senjata.

Indonesia di bawah Jokowi semakin rapat hubungannya dengan Beijing dari segi ekonomi, dengan syarikat-syarikat milik negara dari kedua-dua negara bekerja sama dalam projek infrastruktur. Prabowo telah mengatakan secara terbuka bahawa Indonesia tidak akan memilih pihak jika Amerika Syarikat dan China berperang.

Kedua-dua lelaki ini bertanding dalam dua pilihan raya presiden terakhir, yang menjadi pertarungan pahit dengan Prabowo menuduh Jokowi anti-Islam dan mendakwa pilihan raya 2019 “dicuri”. Jokowi melantik Prabowo ke dalam kabinetnya selepas kemenangan keduanya dan pemerhati mengatakan beliau kelihatan memberikan sokongan kepada bekas jeneral itu, yang secara terbuka menyokong pembinaan ibu negara baharu.

Mahkamah mengurangkan umur minimum bagi calon-calon yang bertanding untuk presiden dan naib presiden, membenarkan Gibran berusia 36 tahun untuk bergabung tenaga dengan Prabowo.

Ganjar Pranowo, 54

Ganjar Pranowo melambai kepada wartawan semasa pendaftarannya sebagai calon presiden untuk pilihan raya umum Indonesia Februari 2024, di suruhanjaya pilihan raya di Jakarta pada 19 Oktober 2023.

Ganjar berkhidmat dua penggal sebagai gabenor Jawa Tengah, mendapat sokongan ramai masyarakat kerana memperbaiki infrastruktur di wilayah yang sesak dengan meluluskan pusat data baharu dan memperbaiki jalan raya.

Beliau menjadi tajuk berita global kerana enggan menjadi tuan rumah kepada pasukan Israel dalam Piala Dunia Bawah-20 FIFA. Akhirnya Indonesia ditarik keluar sebagai tuan rumah dan kadar populariti Ganjar menurun di negara yang gila bola sepak ini.

Ganjar mempunyai pengalaman dasar luar negeri dan ekonomi yang terhad. Akan tetapi, Jokowi juga tidak mempunyai pengalaman itu apabila pertama kali bertanding untuk presiden pada 2014. Ganjar telah mengambil populisme akar umbi Jokowi dengan berjalan-jalan secara tiba-tiba, berbual tentang asal-usulnya yang sederhana, dan kini sedang membina pengikut terbesar di kalangan tiga calon di TikTok.

Beliau perlu seimbangkan kepentingan pembuat-buat raja dalam Parti Demokrasi Indonesia-Perjuangan yang berkuasa. Di satu pihak adalah Megawati Soekarnoputri, pengerusi parti itu dan bekas presiden, yang bersama Ganjar sekali lagi memilih seorang politikus popular berbanding anak perempuannya untuk calon presiden bagi memastikan kepentingan parti mereka.

Kemudian ada Jokowi, yang pada mulanya mencadangkan Ganjar, tetapi berhati-hati untuk memberikan sokongan penuh, menurut pemerhati. Beliau bimbang Megawati akan mempengaruhi Ganjar dalam kerajaan dan terutamanya membatalkan warisannya.

Ia kelihatan Ganjar akan mengikut garis Megawati dan parti dalam hal ini. Beliau memilih menteri kabinet kanan Mahfud MD, yang merupakan pilihan Megawati dalam pilihan raya terakhir untuk naib presiden, untuk menjadi rakan kongsi Ganjar.

Anies Baswedan, 54

Anies Baswedan (K) dan Muhaimin Iskandar (K) memberi isyarat kepada jurugambar semasa pendaftaran mereka sebagai calon presiden dan naib presiden yang bertanding untuk pilihan raya umum Indonesia Februari 2024, di suruhanjaya pilihan raya di Jakarta pada 19 Oktober 2023.

Sebelum memasuki politik, Anies merupakan seorang akademik yang menjadi ketua universiti Islam termuda di Indonesia. Beliau memulakan gerakan pada 2009 untuk menangani kekurangan guru.

Dalam penggal pertama Jokowi, Anies menjadi menteri pendidikan tetapi dilucutkan jawatan dalam rombakan kabinet dua tahun kemudian. Beliau kemudian mengarahkan perhatian dan memenangi perlumbaan gabenor Jakarta pada 2017, menggunakan kempen perpecahan yang memanfaatkan sentimen Muslim terhadap bekas gabenor Cina Kristian yang juga sekutu Jokowi.

Anies berkhidmat sebagai gabenor Jakarta sehingga penggalnya berakhir tahun lalu, meneruskan projek infrastruktur yang dimulakan pendahulunya seperti langkah kawalan banjir dan pengangkutan. Daripada ketiga-tiga, Anies paling menentang ibu negara baharu Jokowi, mengatakan dasar tidak sepatutnya berdasarkan aspirasi peribadi.

Pemerhati mengatakan Anies mungkin akan menggunakan populisme Islam sekali lagi. Beliau memilih Muhaimin Iskandar, ketua parti Islam terbesar di Indonesia, sebagai calon naib presiden.