Ini Cara Pemimpin Dunia Membalas Ledakan Hospital di Gaza

Selepas letupan di Hospital Arab Al Ahli di Bandar Gaza yang membunuh lebih daripada 500 orang pada malam Selasa ketika perang Israel-Hamas berterusan, pemimpin di seluruh dunia telah memberikan reaksi dengan campuran kekecohan, kecaman, dan kekeliruan bagaimana ini boleh berlaku dan siapa yang bertanggungjawab.

Dalam beberapa jam selepas letupan itu, Israel dan Hamas telah saling menyalahkan antara satu sama lain atas peristiwa paling maut sejak pasukan Israel memulakan pengepungan Jalur Gaza selepas Hamas dengan kejam menyerang Israel dalam serangan kejutan pada 7 Oktober.

Tragedi ini sudah mula mengancam untuk menggoyahkan usaha mencegah perang daripada bereskalasi ke dalam konflik serantau yang lebih luas. Beberapa negara Arab bersebelahan telah memberikan tindak balas dengan kemarahan, dan protes telah meletus dari Beirut hingga Washington, D.C. Sementara itu, organisasi antarabangsa telah mengulangi panggilan untuk keamanan dan perlindungan orang awam sepanjang keganasan.

Berikut adalah apa yang dikatakan oleh pemimpin di seluruh dunia mengenai letupan hospital.

Israel

Tentera Israel menafikan menyerang hospital itu. “Kami tidak menyerang itu,” kata Lt. Kol. Jonathan Conricus, jurucakap Pasukan Pertahanan Israel (IDF) kepada CNN. “Kami tidak sengaja menyerang mana-mana kemudahan sensitif, mana-mana kemudahan sensitif, dan tentu saha hospital.”

IDF berkata dalam kenyataan pada X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter: “Menurut maklumat perisikan dari beberapa sumber kami, organisasi pengganas Jihad Islam bertanggungjawab terhadap pelancaran roket yang gagal yang mengenai hospital.”

IDF juga memuat naik video yang didakwa menunjukkan roket yang melepas tepat menyebabkan letupan.

“Seluruh dunia harus tahu: Ia adalah pengganas kejam di Gaza yang menyerang hospital di Gaza, dan bukan IDF,” kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada X. “Mereka yang dengan kejam membunuh anak-anak kita juga membunuh anak-anak mereka sendiri.”

Hamas dan pegawai Palestin

Palestine Islamic Jihad menafikan tuduhan bahawa letupan hospital disebabkan oleh roket yang melepas tepat dari pihak mereka sebagai “palsu dan tidak berasas.” Kumpulan itu berkata dalam kenyataan: “Musuh Zionis berusaha keras untuk melarikan diri dari tanggungjawabnya atas pembunuhan kejam [yang dilakukan dengann] membombing Hospital Arab Kebangsaan Baptist di Gaza melalui [kebiasaan pemalsuan kebohongan mereka], dan dengan menunjuk jari tuduhan kepada gerakan Jihad Islam di Palestin.”

Dalam ucapan disiarkan di televisyen, ketua Hamas Ismail Haniyeh berkata, “Pembunuhan beramai-ramai hospital mengesahkan kekejaman musuh dan sejauh mana perasaan kekalahan mereka,” sambil menambah bahawa letupan itu akan menandakan “titik perubahan baru.”

Haniyeh juga berkata bahawa “AS menanggung tanggungjawab serangan hospital kerana memberikan perlindungan kepada agresi Israel.” Beliau kemudiannya menyeru semua orang Palestin “untuk keluar dan menghadapi pendudukan dan pendatang,” dan menyeru orang Arab dan Muslim di seluruh dunia untuk menentang Israel.

Hamas menambah dalam kenyataan di laman webnya: “Masyarakat antarabangsa dan negara-negara Arab dan Islam mesti menanggung tanggungjawab mereka dan campur tangan segera, sekarang dan bukan esok, untuk menghentikan sikap angkuh tentera pendudukan dan kekejamannya, dan memegangnya bertanggungjawab atas genosid yang telah dilakukannya selama sebelas hari.”

Kementerian Kesihatan Authority Palestin di Facebook berkata letupan itu adalah “pembunuhan beramai-ramai” kebanyakan mereka “sakit, wanita, dan kanak-kanak,” dengan kesannya “melebihi gambaran.”

Riyad Mansour, duta Palestin ke PBB, juga menuduh Israel melakukan letupan dan “mengubah cerita” untuk menyalahkan orang Palestin. “Ini adalah pembohongan,” kata Mansour berkata dalam sidang akhbar di ibu pejabat PBB, sambil menunjuk kepada perintah pemindahan hospital tentera Israel. “Niat mereka adalah untuk mengosongkan atau hospital akan diserang dan mereka bertanggungjawab atas jenayah itu dan mereka tidak boleh membuat cerita untuk menangani itu.”

Segera selepas letupan hospital, Mahmoud Abbas, Presiden Authority Palestin, membatalkan pertemuan yang dijadualkan dengann Biden di Jordan dan mengisytiharkan tiga hari berkabung, menurut laporan media negara.

Amerika Syarikat

Presiden Joe Biden, yang dalam perjalanan ke Timur Tengah, mengutuk letupan hospital dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Rumah Putih pada Selasa, menyatakan bahawa beliau “marah dan dalam kesedihan mendalam.” Beliau menegaskan bahawa pegawai AS terus mengumpul maklumat tentang apa yang berlaku tetapi menyatakan bahawa AS “berdiri teguh untuk perlindungan kehidupan awam semasa konflik.”

Jurucakap Rumah Putih John Kirby memberitahu wartawan bahawa Biden, apabila tiba di Tel Aviv, akan mempunyai “soalan sukar” untuk Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Insiden itu juga telah memberi semangat kepada lawan progresif Israel terhadap serbuan maut ke Gaza seminggu kebelakangan ini. Dalam pos di X, Ahli Kongres Demokrat Rashida Tlaib, yang berasal dari keturunan Palestin, mengarahkan kemarahannya kepada Biden, dengan berkata “ini berlaku apabila anda enggan menyediakan gencatan senjata & membantu menurunkan ketegangan.” Beliau menambah: “Pendekatan perang dan kemusnahan anda saha membuka mata saya dan banyak orang Amerika Palestin dan Muslim seperti saya. Kami akan mengingat di mana anda berdiri.”

Jordan

Berikutan letupan hospital, lawatan Biden ke Amman, ibu negara Jordan, di mana beliau dijadualkan bertemu dengan Abbas, Raja Abdullah II Jordan dan Presiden Mesir Abdel Fattah al Sisi, dibatalkan dengan serta-merta oleh pihak berkuasa Jordan, yang menyatakan dalam kenyataan bahawa sumber itu tidak akan “mampu menghentikan perang yang sedang berlangsung.”

Kerajaan Jordan, yang juga mengumumkan tiga hari berkabung selepas letupan hospital, berkata pada Selasa bahawa ia tidak akan mengadakan sumber di ibu negaranya kerana apa yang media negara gambarkan dalam satu pos di X sebagai “pembunuhan beramai-ramai Israel.”

Raja Abdullah II berkata bahawa letupan hospital adalah “kejahatan kejam yang tidak dapat diterima”.