Ini Adalah 15 Buku Baru yang Perlu Anda Baca pada Oktober

Ini adalah ulasan bebas tentang produk yang disebutkan, tetapi TIME menerima komisi ketika pembelian dibuat melalui pautan affiliate tanpa kos tambahan kepada pembeli.

Satu-satunya buku yang jelas menakutkan dalam senarai keluaran Oktober ini ialah Out There Screaming, diedit oleh John Joseph Adams dan Jordan Peele. Antologi cerita seram Hitam baru ini merentasi dari supranatural, seperti seorang gadis mencari iblis yang membunuh ibu bapanya, kepada yang terlalu nyata, seperti hentian lalu lintas dan kumpulan lynch. Buku-buku lain dalam senarai ini, walau bagaimanapun, sempadan pada janggal: Touched Walter Mosely menjelmakan kematian sebagai seorang lelaki pucat dengan rambut putih dan pakaian rapi, dan dalam Jonathan Abernathy You Are Kind Molly McGhee, protagonis bernama sama masuk mimpi orang lain untuk menyapu bahagian buruk. Memasuki bulan ini juga memoar yang sangat dinantikan dari Jada Pinkett Smith dan Britney Spears. Inilah buku-buku baru terbaik untuk dibaca pada bulan Oktober ini.

Out There Screaming: An Anthology of New Black Horror, John Joseph Adams dan Jordan Peele (editor) (3 Okt)

Pertama, Jordan Peele turut mencipta dan membintangi siri komedi sketsa Key & Peele. Kemudian, dia membuat beberapa filem—Get Out, Us, dan Nope—yang menggabungkan horror dengan realiti kehidupan Amerika Hitam. Sekarang, bersama-sama editor dan penerbit John Joseph Adams, dia telah mengumpul dan menyunting cerita pendek oleh 19 penulis Hitam ke dalam antologi horror Hitam kontemporari. Penulis seperti N.K. Jemisin, Nnedi Okorafor, Tananarive Due, P. Djèlí Clark, dan Rebecca Roanhorse ditampilkan bersama penulis baru seperti Erin E. Adams, Violet Allen, dan Justin C. Key. Kehidupan nyata (hentian lalu lintas) dan sejarah nyata (Freedom Riders, kumpulan lynch) bertemu fiksyen spekulatif dan supranatural dalam koleksi yang menggigil tulang ini.

Beli Sekarang: Out There Screaming di Bookshop | Amazon

Brooklyn Crime Novel, Jonathan Lethem (3 Okt)

Pada tahun 2003, Jonathan Lethem menulis novel New York Times-jualan terbaik The Fortress of Solitude, berlatar di Boerum Hill, kejiranan Brooklyn di mana dia dibesarkan. Dua dekad kemudian—dan dengan enam novel, tiga koleksi cerita pendek, dan Fellowship MacArthur di antaranya—dia telah kembali ke wilayah Bandar Raya New York. Brooklyn Crime Novel, dianjurkan ke dalam enam bahagian, menjejaki jenayah pembangunan semula melalui satu siri kisah dalam gaya sejarah lisan. Kali ini, Lethem bercakap dengan orang-orang yang dibesarkannya, dari semua bangsa dan latar belakang, untuk menghasilkan kisah tentang ingatan, komuniti, bangsa, dan hak istimewa.

Beli Sekarang: Brooklyn Crime Novel di Bookshop | Amazon

How to Say Babylon, Safiya Sinclair (3 Okt)

Safiya Sinclair meletup ke pentas sastera pada tahun 2016 dengan koleksi puisi pemenang anugerah sulung, Cannibal. Memoarnya yang bersinar membuat debut tiba dengan kuasa diri yang yakin. How to Say Babylon adalah memoir pembebasan di mana Sinclair bergelut dengan masa lalunya, patriarki (“Saya akan menonton lelaki dalam keluarga saya menjadi berkuasa sementara wanita mengecut”) dan tradisi dan penjajahan di rumahnya, Jamaica. Babylon, dalam kes ini, merujuk kepada penindasan yang dilihat ayah pengarang, seorang Rastafarian yang ketat, dalam ideologi Barat. Apabila Sinclair akhirnya berpindah ke AS untuk kolej, dia berhadapan dengan jurang antara dunianya dan berusaha “menulis rasa sakit ke dalam sesuatu yang ketara.”

Beli Sekarang: How to Say Babylon di Bookshop | Amazon

A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy, Nathan Trail (3 Okt)

Nathan Trail—seorang wartawan dan bekas pengarah Projek Arab-Israel di International Crisis Group—menjalankan wawancara dan penyelidikan yang luas untuk membina semula hari tragis Februari 2012 apabila tujuh orang terbunuh dalam kemalangan lalu lintas berhampiran Jerusalem. Dia menceritakan kisah ini melalui kanta seorang bapa, pekerja syarikat telefon Palestin Abed Salama, dan pencarian paniknya untuk menemui anak lelakinya berusia lima tahun, Milad. Pada hari itu, Milad telah berada di dalam bas sekolah dalam perjalanan ke lawatan lapangan ke taman tema, tetapi dia tidak akan terselamat dari perjalanan itu. Kematiannya, seperti yang Trail jelaskan melalui laporan yang menyeluruh, sebahagian besarnya disebabkan oleh ketidaksamaan sistemik menjadi rakyat Palestin di Jerusalem: tembok yang memisahkan komuniti, infrastruktur yang tidak terpelihara dengan baik, dan birokrasi yang menindas.

Beli Sekarang: A Day in the Life of Abed Salama di Bookshop | Amazon

The Leftover Woman, Jean Kwok (10 Okt)

Pada usia 14 tahun, Jasmine Yang berkahwin dengan suaminya Wen di sebuah kampung Cina. Kemudian, dia melahirkan seorang anak perempuan dan diberitahu bayi itu telah meninggal dunia. Tetapi itu bukan apa yang berlaku. Seperti yang Jasmine ketahui dalam plot memilukan, Wen, yang mahu anak lelaki dan terlalu sedar akan Dasar Satu Anak, memberikan anak perempuan mereka dalam pengambilan anak tidak formal. Setelah mengetahuinya, dia melarikan diri ke Amerika untuk melepaskan diri daripada perkahwinannya dan mencari anak perempuannya. Dia mengimbangi dua pekerjaan untuk membayar penyeludup yang membawanya: seorang pelayan koktel di kelab strip, dan seorang pengasuh untuk keluarga kulit putih dengan anak angkat Cina. Dalam The Leftover Wo