Industri Minyak Akan Bertindak terhadap Metana dan Pembakaran, Kata Ketua COP28

Sebuah obor gas asli di telaga minyak di Midland, Texas, AS pada 4 April 2022.

Sebahagian besar industri minyak global akan berjanji untuk menghapuskan pelepasan metana dan pembakaran gas menjelang akhir dekad ini, kata presiden persidangan iklim COP28.

Lebih daripada 20 pengeluar minyak dan gas, daripada sektor swasta dan negeri, telah membuat komitmen bersama-sama menetapkan sasaran untuk mencapai bersih sifar menjelang 2050, Sultan Al Jaber berkata di pameran minyak dan gas Adipec di Abu Dhabi pada hari Isnin. Beliau tidak menamakan syarikat-syarikat tersebut. Menangani pelepasan metana dilihat sebagai penyelesaian iklim yang cepat dan berkesan kerana ton demi ton ia adalah agen pemanasan global yang jauh lebih kuat berbanding karbon dioksida dalam jangka pendek.

Kepresidenan Al Jaber dalam perbincangan ditaja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menimbulkan kontroversi kerana beliau juga ketua Abu Dhabi National Oil Co., salah satu pengeluar minyak mentah terbesar di dunia. Beliau telah berhujah bahawa industri tenaga sedia ada mesti memainkan peranan dalam transisi tenaga yang berjaya.

“Industri ini boleh dan mesti membantu mendorong penyelesaian,” kata Al Jaber dalam ucapannya. “Terlalu lama, industri ini telah dipandang sebagai sebahagian daripada masalah, bahawa ia tidak melakukan cukup dan dalam beberapa kes malah menghalang kemajuan. Ini adalah peluang anda untuk menunjukkan kepada dunia bahawa, sebenarnya, anda adalah pusat penyelesaian.”

Selain kemajuan pesat dalam mengurangkan pelepasan dari pengeluaran minyak dan gas, dua bidang fokus lain untuk COP tahun ini adalah mempercepatkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui dan membangunkan teknologi untuk mengurangkan pelepasan dari industri yang memerlukan tenaga intensif seperti simen, kata Al Jaber.

COP tahun ini berlangsung di Dubai pada akhir November dan awal Disember dan dijangka lebih mengalu-alukan wakil industri minyak daripada versi sebelumnya acara tersebut.

Berbicara dalam panel di Adipec, ketua pegawai eksekutif minyak dan gas terkemuka termasuk Wael Sawan dari Shell Plc dan Patrick Pouyanne dari Total Energies SE berkata bahawa metana dan pembakaran adalah dua bidang di mana industri dapat menunjukkan kemajuan pesat walaupun minyak dan gas kekal sebahagian besar campuran tenaga untuk dekad yang akan datang.