Indonesia Menurunkan Ketua Mahkamah Agung Kerana Pelanggaran Etika Selepas Membuat Keputusan Menyokong Anak Saudara

Indonesia's Constitutional Court Chief Justice  Anwar Usman presides over the hearing on a petition seeking to lower the minimum age of presidential and vice presidential candidates in Jakarta, Indonesia, Monday, Oct. 16, 2023.

JAKARTA, Indonesia — Ketua Mahkamah Agung Indonesia telah digugurkan dari jawatan selepas sebuah majlis etika mendapati beliau bersalah pada Selasa atas kesalahan etika dengan membuat perubahan terakhir kepada keperluan calon pilihan raya.

Ketua Mahkamah Perlembagaan Anwar Usman telah melakukan kesalahan etika yang memudahkan anak sulung Presiden Joko Widodo untuk bertanding sebagai timbalan presiden tahun depan, Jimly Asshiddiqie, ketua Majlis Kehormatan mahkamah, juga dikenali sebagai majlis etika, berkata dalam keputusan majoriti.

Usman “telah terbukti melakukan pelanggaran serius kod etika dan tingkah laku hakim perlembagaan” dengan melanggar prinsip-prinsip kewibawaan, integriti, kecekapan, kesamarataan, kebebasan, kesesuaian dan kepatutan, kata Asshiddiqie.

Keputusan itu datang kurang dari sebulan selepas Mahkamah Perlembagaan, dalam keputusan 5-4, membuat pengecualian kepada keperluan umur minimum 40 tahun untuk calon presiden dan timbalan presiden, membenarkan anak lelaki presiden, Gibran Rakabuming Raka, 36 tahun, untuk mencari jawatan itu.

Pelbagai organisasi dan aktivis hak asasi manusia mencabar keputusan mahkamah pada 16 Oktober. Kebanyakan melaporkan Usman atas dakwaan pelanggaran etika atas alasan bahawa beliau seharusnya menarik diri daripada mendengar permohonan calon untuk mengelakkan konflik kepentingan kerana Raka ialah anak saudara iparnya.

Panel etika tiga hakim menggugurkan Usman sebagai ketua hakim tetapi membenarkannya kekal di mahkamah di bawah syarat-syarat tertentu. Panel itu melarangnya terlibat apabila mahkamah menyelesaikan pertikaian pilihan raya tahun depan.

Ia memerintahkan naib ketua hakim untuk memimpin pemilihan kepimpinan baru mahkamah dalam tempoh 48 jam dan melarang pencalonan Usman sebagai ketua hakim semasa baki tempoh terkini beliau, yang berakhir pada 2028. Beliau boleh dilantik semula selepas 2028 kerana beliau tidak melebihi umur 70 tahun.

Dalam pendapat berbeza, ahli panel itu, Bintan R. Saragih, menghujahkan pemecatan Usman secara tidak terhormat dan kekal, bukan hanya sebagai ketua, hukuman paling berat yang mungkin.

“Hukuman tunggal untuk pelanggaran serius ialah pemecatan tidak terhormat dan tiada hukuman lain seperti yang diatur dalam undang-undang semasa mengenai Mahkamah Perlembagaan,” kata Saragih.

Kebanyakan aduan yang diajukan meminta agar keputusan berkenaan dibuang. Ketua Majlis Asshiddiqie mengekalkan bahawa panel tidak mempunyai kuasa untuk membatalkan keputusan mahkamah.

Usman telah menarik diri daripada membuat keputusan terhadap tiga permohonan gagal untuk mengubah keperluan umur kelayakan tetapi kemudian menyertai pertimbangan permohonan berikutnya untuk membenarkan orang yang pernah berkhidmat sebagai pemimpin serantau untuk mencari pejabat yang lebih tinggi sebelum mereka menjelang umur 40 tahun. Beliau mengundi dengan majoriti panel Mahkamah Perlembagaan sembilan hakim memihak kepada mencipta pengecualian itu.

Keputusan itu membantu Raka, yang dikenali oleh rakyat Indonesia dengan nama pertamanya, kerana beliau merupakan datuk bandar Surakarta, sebuah bandar di wilayah Jawa Tengah. Kira-kira seminggu kemudian, calon presiden utama Prabowo Subianto, bekas jeneral pasukan khas yang kini berkhidmat sebagai menteri pertahanan Indonesia, memilih Raka sebagai rakan sepasukannya.

Pengkritik menyebut keputusan Mahkamah Perlembagaan bersifat nepotisme, dan penganalisis memperingatkan ia boleh menggugat proses demokratik. Berikutan cabaran awam, mahkamah menubuhkan majlis etika tiga ahli, terdiri daripada seorang hakim mahkamah, akademik dan tokoh awam, untuk menyiasat sembilan hakim, terutamanya mereka yang mengundi memihak kepada meminda had umur.

Dewa Gede Palguna, pakar undang-undang perlembagaan yang berkhidmat dua penggal sebagai hakim Mahkamah Perlembagaan, berkata tindakan panel terhadap Usman tidak akan menjejaskan keputusan tetapi mungkin membantu memulihkan kepercayaan awam terhadap mahkamah.

“Keputusan Mahkamah Perlembagaan adalah muktamad dan mutlak sah,” kata Palguna dalam temubual dengan Kompas TV, sebuah rangkaian televisyen Indonesia.

Mahkamah dijangka mengeluarkan keputusannya Rabu mengenai beberapa kes tertangguh yang cuba mengetatkan pengecualian umur dengan hanya membenarkan calon bawah umur 40 tahun untuk mereka yang telah berkhidmat dua penggal sebagai gabenor wilayah untuk bertanding dalam pertandingan presiden.

Suruhanjaya Pilihan Raya Umum ditetapkan untuk menutup tempoh pendaftaran parti politik atau perikatan untuk menggantikan calon presiden atau timbalan presiden pada tengah malam Rabu.

Indonesia, demokrasi ketiga terbesar di dunia, dijadualkan mengadakan pilihan raya perundangan dan presiden pada Februari 2024.