India memulakan penggantian anggota tentera dengan kakitangan teknikal awam di Maldives

(SeaPRwire) –   India pada Khamis menyatakan ia telah memulakan penggantian puluhan anggotanya di Maldives dengan kakitangan teknikal awam yang akan mengendalikan tiga buah pesawat yang diberikan oleh India untuk memberikan perkhidmatan kemanusiaan.

Kumpulan teknisi pertama untuk mengendalikan sebuah helikopter telah tiba di Maldives, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri India Randhir Jaiswal.

Keputusan itu datang selepas Presiden Maldives yang baru Mohamed Muizzu menuntut supaya anggota tentera India ditarik balik menjelang 15 Mac.

Dipercayai sekurang-kurangnya 75 anggota tentera India berada di Maldives. Aktiviti yang diketahui termasuk mengangkut pesakit dari pulau-pulau terpencil dan menyelamatkan orang di laut. India sebelum ini memberikan sebuah pesawat Dornier dan dua buah helikopter kepada Maldives.

Ketegangan antara India dan Maldives semakin meningkat sejak Muizzu pro-China berkuasa tahun lalu.

Kementerian Luar Negeri Maldives menyatakan bulan lalu bahawa pegawai dari kedua-dua negara telah bersetuju bahawa India akan menyiapkan penarikan tentera mereka menjelang 10 Mei.

Selepas mengambil alih jawatan, Muizzu mengutamakan China sebelum India dan berkata saiz kecil Maldives bukanlah lesen bagi sesiapa untuk menindasnya. Ucapannya adalah tindak balas jelas terhadap seruan media sosial di India untuk mengancam boikot pelancongan ke Maldives selepas tiga menteri timbalan Maldives membuat kenyataan derogatory terhadap Perdana Menteri India Narendra Modi.

Pertikaian itu bermula pada Januari apabila Modi memuat naik gambar beliau berjalan di pantai dan menyelam di Lakshadweep, sebuah kepulauan India yang kerajaannya percaya mempunyai sumber daya tak terjelajah.

Beberapa orang di Maldives menganggapnya sebagai usaha untuk menarik pelancong jauh dari pantai pasir putihnya dan resort pulau mewah.

Muizzu menggantung tiga menteri timbalan itu, dengan menyatakan kenyataan mereka tidak mencerminkan dasar kerajaan. Walau bagaimanapun, Muizzu mengumumkan rancangan selepas kembali dari China untuk mengakhiri ketergantungan Maldives terhadap India dan mencari tempat alternatif bagi warga Maldives untuk mendapatkan pendidikan dan perkhidmatan kesihatan serta mengimport makanan dan ubat-ubatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.