India berjaya laksanakan ujian terbang pertama peluru berpandu yang boleh membawa beberapa kepala peledak

(SeaPRwire) –   berjaya melaksanakan ujian terbang pertamanya bagi peluru berpandu yang boleh membawa beberapa kepala peledak, Perdana Menteri Narendra Modi berkata Isnin.

Peluru berpandu itu dilengkapi dengan beberapa alat masuk semula sasaran yang boleh dituju secara berasingan, Modi berkata dalam satu pos di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

telah membangunkan sistem peluru berpandu jarak sederhana dan jauhnya sejak 1990-an kerana persaingannya dengan China semakin meningkat.

Pada 2021, berjaya menguji Agni-5, peluru berpandu balistik antara benua dengan julat 3,125 batu yang dipercayai mampu menargetkan hampir keseluruhan China.

Peluru berpandu Agni adalah peluru berpandu balistik permukaan ke permukaan jarak jauh.

juga mampu menyerang mana-mana bahagian , pesaing utamanya yang telah berperang tiga kali sejak mereka memperoleh kemerdekaan dari penjajah British pada 1947.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.