IMF akan bertemu dengan kerajaan Pakistan, menilai kelayakan jaminan bernilai bilion dolar

(SeaPRwire) –   International Monetary Fund akan mengadakan perbincangan penting dengan kerajaan Pakistan minggu ini untuk menentukan sama ada negara itu telah memenuhi syarat untuk menerima bahagian akhir $1.1 bilion dari pinjaman $3 bilion, kata pegawai Rabu.

Perbincangan lima hari akan bermula Khamis di Islamabad dengan kerajaan Perdana Menteri Shehbaz Sharif, penasihatnya telah memberi isyarat bahawa Pakistan akan mencari pinjaman baru sehingga $8 bilion apabila yang semasa tamat minggu ini.

Pakistan dijangka mendapat bahagian akhir $1.1 bilion daripada perjanjian pinjaman IMF 2023 yang disepakati kedua-dua pihak tahun lepas. Ia memerlukan dana untuk mengatasi salah satu krisis ekonomi terburuk dalam sejarahnya yang telah menimbulkan kebimbangan negara Islam Asia Selatan itu boleh gagal membayar hutang luar negeri.

Dalam kenyataan, Kementerian Kewangan Pakistan telah mematuhi semua syarat IMF untuk menerima bahagian akhir yang sangat diperlukan sebanyak $1.1 bilion di bawah pinjaman yang tamat minggu ini.

Kementerian berkata sebaik saja persetujuan peringkat staf dengan IMF dicapai, lembaga eksekutif pemberi pinjaman global akan meluluskan pembayaran $1.1 bilion kepada Pakistan.

Perkembangan terbaru datang sehari selepas Menteri Kewangan Pakistan yang baru dilantik, Muhammad Aurangzeb, memberitahu wartawan bahawa Islamabad akan mencari pinjaman baru daripada IMF apabila yang semasa berjaya ditamatkan.

Pinjaman tahun lepas ditandatangani oleh Sharif, yang menggantikan bekas perdana menteri Imran Khan selepas undi tidak percaya di parlimen. Sharif sekali lagi dilantik sebagai perdana menteri negara itu minggu ini selepas pilihan raya parlimen 8 Februari.

Perkembangan terbaru datang beberapa hari selepas Khan menulis surat kepada IMF, menggesa agar sebarang perbincangan dengan Islamabad dikaitkan dengan audit pilihan raya terbaru, yang parti Pakistan Tehreek-e-Insafnya mendakwa dipermainkan. Pihak berkuasa telah menolak tuduhan itu sebagai tidak berasas.

Setakat ini, IMF belum memberi komen mengenai surat Khan.

Khan telah dikritik oleh kerajaan Sharif kerana menulis surat itu, yang dikatakannya sebagai usaha Khan untuk merosakkan ekonomi. Pakistan sempit mengelakkan kegagalan membayar hutang luar negara musim panas lepas apabila IMF meluluskan pinjaman untuknya selepas perbincangan berbulan-bulan.

Sharif minggu ini berkata cabaran terbesarnya ialah mengatasi krisis ekonomi berterusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.