Hungari ialah pemegang terakhir untuk keahlian NATO Sweden. Jadi bila Orbán akan mengikut teladan Turki?

(SeaPRwire) –   BUDAPEST, Hungary (AP) — Dengan Turki menyelesaikan pengesahan permohonan Sweden untuk menyertai NATO, Hungary adalah ahli terakhir pertubuhan tentera itu yang belum memberikan kelulusannya.

Selepas lebih satu tahun penangguhan, dan desakan konsisten daripada rakan-rakan Baratnya untuk terus maju dengan permohonan Sweden, negara Eropah Tengah itu dan perdana menteri populis konservatifnya, Viktor Orbán, sekali lagi menjadi tumpuan.

Orbán lama berjanji bahawa Hungary tidak akan menjadi ahli NATO terakhir untuk mengesahkan permintaan Sweden untuk menyertai pakatan itu. Tetapi kelulusan parlimen Turki pada Isnin telah mengganggu jaminan-jaminan itu, dan yang lain dalam pakatan kini bertanya: Bilamana Budapest akan mengikuti langkah Ankara?

Kerajaan Hungary, kata Orbán, menyokong penyertaan Sweden ke NATO, tetapi ahli parlimen dalam parti pemerintah Fidesznya masih tidak yakin, tersinggung oleh “kebohongan nyata” daripada sesetengah politik Sweden yang telah mengutuk kualiti demokrasi Hungary.

Tetapi pengkritik Orbán mengatakan bahawa tiada pertelingkahan sedemikian dalam parti itu, dan apabila berkaitan kelulusan Hungary terhadap keahlian NATO Sweden, Orbán sendiri yang berkuasa.

Manakala Turki membuat beberapa tuntutan konkrit daripada Sweden sebagai syarat untuk menyokong permohonannya untuk menyertai pakatan itu, kerajaan Hungary — lama di bawah tembakan di Kesatuan Eropah kerana pelanggaran didakwa terhadap piawaian demokrasi dan kuasa kehakiman — tidak menyatakan syarat sedemikian, hanya memberi isyarat bahawa ia mengharapkan tahap penghormatan yang lebih tinggi daripada Stockholm.

Parti pembangkang Hungary, yang menyokong keahlian NATO Sweden, telah membuat beberapa usaha dalam tahun lepas untuk menjadualkan undian mengenainya. Tetapi ahli parlimen daripada parti Fidesz, yang memegang majoriti dua pertiga di parlimen, enggan memberikan sokongan mereka.

Agnes Vadai, ahli parlimen daripada parti pembangkang Hungary Koalisi Demokratik dan bekas setiausaha negara di Kementerian Pertahanan, berkata bahawa pembangkang akan sekali lagi cuba memaksa undian mengenai keahlian Sweden sebelum sesi berikutnya parlimen yang dijadualkan pada akhir Februari.

Tetapi ada “peluang sangat kecil” bahawa parti Orbán akan menyokong inisiatif itu, katanya, dengan menambah bahawa ketegasan Hungary berhubung isu ini adalah usaha perdana menteri untuk membuktikan beratnya di pentas antarabangsa.

“Ia tidak mempunyai kena mengena dengan Sweden kini, ia tidak mempunyai kena mengena dengan Turki kini. Ia hanyalah sikap peribadi Orbán,” katanya. “Ia menunjukkan bahawa beliau didorong bukan oleh rasional politik, tetapi oleh kesombongan peribadi. Tiada keuntungan untuk Hungary dalam permainan ini lagi, kerana ia adalah permainan yang dimainkannya.”

Sebagai parlimen Turki bersiap untuk mengundi pengesahan pada Isnin, Orbán mengumumkan bahawa beliau telah menghantar surat kepada Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson, menjemput beliau ke Budapest untuk rundingan mengenai keahlian NATO.

Kristersson tidak mengulas secara terbuka mengenai surat Orbán, tetapi Menteri Luar Negeri Sweden Tobias Billström berkata beliau tidak melihat “sebarang sebab” untuk merundingkan dengan Hungary berhubung perkara itu, dengan menyatakan bahawa Budapest tidak mengemukakan syarat untuk menerima Sweden ke dalam pakatan itu.

Pada Selasa, Orbán menweet bahawa beliau telah berbual telefon dengan Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg di mana beliau “mengesahkan semula bahawa kerajaan Hungary menyokong keahlian NATO Sweden,” dan bahawa beliau akan terus mendesak parlimennya untuk meluluskan permohonannya.

Tetapi Dorka Takacsy, seorang penganalisis dan felo penyelidikan di Pusat Integrasi dan Demokrasi Euro-Atlantik, berkata bahawa nasib permohonan NATO Sweden berada bukan di tangan ahli parlimen Hungary, tetapi dengan Orbán sendiri.

Surat Orbán, katanya, “menghancurkan naratif bahawa terdapat sebarang pertelingkahan dalam kumpulan parlimen Fidesz … Ia hanya menunjuk kepada fakta bahawa ialah Orbán, perdana menteri itu sendiri, yang mengurus isu ini secara bersendirian.”

Vadai, ahli parlimen pembangkang, bersetuju.

“Sesiapa yang percaya bahawa ia berada di tangan ahli kumpulan pemerintah secara serius silap,” katanya. “Ia keputusan Orbán dan tiada orang lain.”

Undian mengenai protokol untuk penyertaan NATO Sweden belum muncul dalam agenda parlimen Hungary, dan kecuali sesi kecemasan yang mengejutkan, isu itu tidak mungkin dibawa ke hadapan ahli parlimen sehingga paling awal akhir Februari.

Penangguhan Hungary, serta hubungan persahabatan Orbán dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, telah mengganggu rakan-rakan lain yang mahu memperluas pakatan itu dan menyediakan jaminan keselamatan untuk Sweden berikutan perang di Ukraine.

Dengan taruhan sedemikian, Vadai berkata beliau bimbang tingkah laku Orbán di pentas antarabangsa telah merosakkan hubungan Hungary dengan rakan-rakan Baratnya.

“Beliau mendorong Hungary ke tepi NATO kini, beliau mengasingkan negaraku,” katanya. “Ini hanyalah dosa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.