Hukuman pengubahan wang haram bekas presiden Panama kekal, mungkin memusnahkan prospek pilihan raya tahun ini

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Panama pada hari Jumaat telah menolak rayuan daripada bekas Presiden Ricardo Martinelli, disabitkan dengan pencucian wang dalam kes sebuah syarikat media yang dibeli, kemungkinan mengekalkannya daripada bertanding dalam pilihan raya presiden tahun ini.

Mahkamah memutuskan bahawa hukuman penjara 10 tahun yang dikenakan tahun lepas ke atas Martinelli akan kekal, menjadikannya tidak layak bertanding dalam pilihan raya presiden 5 Mei. Perkara 180 Perlembagaan negara menyatakan bahawa tiada seorangpun yang dihukum penjara lima tahun atau lebih untuk suatu jenayah boleh dipilih sebagai presiden atau naib presiden.

Martinelli, seorang ahli perniagaan dan pengusaha pasar raya berusia 71 tahun yang memerintah Panama dari 2009 hingga 2014 telah dipilih oleh partinya pada bulan Jun lepas sebagai calon presidennya. Beliau merupakan salah seorang daripada lapan calon yang berharap untuk jawatan presiden.

Tiada maklum balas segera daripada Tribunal Pilihan Raya Panama atau Mahkamah Agung mengenai bila Martinelli akan dilarang secara rasmi daripada bertanding.

Jika beliau dilarang, rakan sepasukan Martinelli iaitu José Raúl Mulino akan menjadi calon presiden parti itu.

Martinelli didapati bersalah pada bulan Julai tahun lepas atas tuduhan pencucian wang dalam kes yang bermula pada tahun 2017 dan berkaitan dengan pembelian syarikat penerbitan pada tahun 2010 yang memiliki akhbar kebangsaan.

Pendakwa menyatakan syarikat-syarikat yang memenangi kontrak kerajaan yang lumayan semasa pentadbiran Martinelli telah menyalurkan wang kepada syarikat perantaraan yang kemudiannya digunakan untuk membeli penerbit. Transaksi itu melibatkan siri pengalihan wang asing kompleks yang berjumlah $43 juta. Syarikat perantaraan yang mengumpul wang itu dipanggil “New Business.”

Martinelli telah dijatuhkan hukuman 128 bulan penjara dan didenda $19 juta. Beliau menafikan salah laku dan mendakwa beliau menjadi mangsa keganasan politik. Mahkamah rayuan mengesahkan hukuman itu pada bulan Oktober.

Martinelli, seorang populis yang menyelia tempoh pembangunan infrastruktur besar-besaran di negara itu, termasuk pembinaan landasan metro pertama ibu negara, merupakan bekas presiden pertama disabitkan dengan suatu kesalahan di Panama.

Pada tahun lepas, kerajaan Amerika Syarikat telah mengharamkan Martinelli dan keluarga terdekatnya daripada memasuki negara itu, berdasarkan keterlibatannya dalam .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.