Houthis menuntut pekerja bantuan UK dan AS meninggalkan Yemen dalam tempoh 30 hari berikutan serangan kedua koalisi

(SeaPRwire) –   Houthis telah menuntut pekerja bantuan British dan Amerika, termasuk warganegara Yemen yang memegang kewarganegaraan ganda, untuk meninggalkan negara dalam tempoh 30 hari kerana tindakan antara kumpulan yang disokong Iran dan negara-negara Barat.

“Kementerian ingin menekankan perlunya memaklumkan semua pegawai dan pekerja yang memegang kewarganegaraan Amerika dan British tentang persediaan mereka untuk meninggalkan negara dalam tempoh maksimum 30 hari dari tarikh penentuan ini,” kata surat dari Kementerian Luar Negeri Yemen.

“Kementerian juga menyeru [pertubuhan kemanusiaan] untuk tidak merekrut mana-mana pekerja dengan kewarganegaraan ganda dari negara-negara yang disebutkan di atas semasa tempoh ini,” tambah kementerian itu.

Houthis, yang menganggap kumpulan itu sebagai pertubuhan pengganas – walaupun bukan Pertubuhan Pengganas Asing – telah menguasai kementerian luar sejak mengambil alih istana presiden ibu negara Yemen pada tahun 2015. Kumpulan itu membubarkan parlimen dan meletakkan jawatankuasa sendiri untuk mengawal kerajaan.

Kedutaan British berkata staf belum dimaklumkan untuk meninggalkan, dan misi itu berhubung rapat dengan PBB berhubung isu itu.

“PBB memberikan bantuan penting kepada rakyat Yemen … melalui laluan laut yang sama yang sedang diancam oleh Houthis,” kata kenyataan misi Britain di Yemen. “Tidak sepatutnya dilakukan apa-apa yang menghalang keupayaan mereka untuk menghantar bantuan.”

Surat itu, yang terpakai kepada staf PBB dan pertubuhan kemanusiaan berpangkalan di Sanaa, mengikuti serangan daripada sebagai balasan ke atas serangan dan serangan ke atas kapal komersial di Laut Merah.

Serangan pertama koalisi mengenai lebih 60 sasaran di 16 lokasi, dan serangan terbaru, mencetuskan Houthis untuk menuntut pembuangan warganegara asing dari negara bertanggungjawab, lapor Sky News.

Menteri Pertahanan British Grant Shapps memuji serangan itu sebagai “kejayaan”, memuji “dedikasi, profesionalisme dan kemahiran” mereka yang terlibat. Beliau mendakwa serangan itu mengurangkan keupayaan yang digunakan Houthis untuk mengancam perdagangan global dan nyawa pelaut yang tidak bersalah.

Amerika Syarikat menyatakan serangan itu memusnahkan dua peluru berpandu anti-kapal Houthis yang sedang bersiap untuk menyerang kapal komersial di Selatan Laut Merah.

Houthis menegaskan serangan mereka hanya menyasarkan kapal-kapal berkaitan dengan kepentingan perdagangan Israel untuk menghalang operasi Israel di Jalur Gaza, tetapi Washington dan London sebaliknya mendakwa serangan itu memberi kesan kepada perdagangan global yang lebih luas.

Majlis Keselamatan PBB pada 10 Januari menuntut Houthis menghentikan serangan ke atas laluan perkapalan setelah Houthis mengabaikan kenyataan rasmi daripada koalisi yang diketuai Amerika Syarikat menuntut yang sama.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.