Houthis melancarkan 2 serangan baru ke atas kapal-kapal beberapa hari selepas serangan AS

(SeaPRwire) –   Houthis melancarkan dua serangan terhadap kapal komersial di Laut Merah pada Selasa, serangan pertama sejak AS mengambil tindakan terhadap puluhan pada hujung minggu lalu, sumber-sumber telah mengesahkan.

Dua pegawai berkata bahawa serangan pertama melihat Houthis melancarkan tiga peluru berpandu ke arah kapal pukal Star Nasia di Laut Merah.

Kapal itu tidak berkaitan dengan AS, walaupun jurucakap Houthis mendakwa sebaliknya, pegawai-pegawai berkata. Tiada kerosakan atau kecederaan kepada anak kapal dilaporkan.

Serangan kedua melibatkan roket Houthis dilancarkan ke arah kapal United Kingdom Morning Tide di Laut Merah. Tiada kerosakan atau kecederaan dilaporkan dalam serangan ini juga.

Insiden-insiden itu menandakan serangan ke-47 dan ke-48 oleh Houthi’s di Laut Merah sejak 19 November.

Serangan-serangan itu merupakan yang pertama sejak AS dan pasukan penggalak mengadakan serangan pada Sabtu yang lalu yang memusnahkan 36 sasaran Houthi di 13 lokasi di kawasan Yemen yang dikawal oleh Houthi.

Ketegangan di rantau ini meningkat sejak pembunuhan di Jordan. Presiden Biden menjamin tindak balas berterusan, menargetkan kumpulan yang disokong Iran di Iraq, Syria, Yemen dan Lubnan.

Houthis telah mengganggu industri pengangkutan global dengan serangan kerap terhadap kapal komersial di Laut Merah. Serangan-serangan itu didakwa sebagai membalas peperangan Israel terhadap Hamas di Jalur Gaza.

Jurucakap Houthi pada Ahad lalu menjanjikan kumpulan disokong Iran itu akan teruskan kempen mengganggu perdagangan serantau “tidak kira pengorbanan yang perlu dibayar.”

’ Anders Hagstrom dan Louis Casiano menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.