Houthis janji ‘peningkatan’ selepas serangan AS, UK dilancarkan lagi di Yemen

(SeaPRwire) –   Pemberontak Houthi mengancam “peningkatan” tindakan balas terhadap serangan udara AS dan UK di Yaman pada Ahad.

Jurucakap kumpulan yang disokong Iran itu mengancam untuk teruskan kempen mengganggu perdagangan serantau “tidak kira berapa banyak pengorbanan yang kami hadapi.” AS dan UK melancarkan serangan ke atas sasaran Houthi di Yaman pada akhir minggu ini sebagai tindak balas kepada serangan drone maut ke atas pangkalan AS di Jordan minggu lepas.

“Serangan udara oleh gabungan AS-British ke beberapa wilayah Yaman tidak akan mengubah pendirian kami, dan kami tegas bahawa operasi tentera kami terhadap Israel akan diteruskan sehingga jenayah genosid di Gaza dihentikan dan sekatan terhadap penduduknya dileraikan, tidak kira berapa banyak pengorbanan yang kami hadapi,” tulis jurucakap Houthi, Mohammed al-Bukhaiti di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Perang kami adalah bermoral, dan jika kami tidak campur tangan untuk menyokong orang tertindas di Gaza, kemanusiaan tidak akan wujud di kalangan manusia. Serangan AS-British terhadap Yaman tidak akan dibiarkan tanpa tindak balas, dan kami akan meningkatkan tindak balas dengan peningkatan tindakan,” tambahnya.

Ketegangan di rantau ini meningkat sejak tiga askar AS terbunuh dalam serangan di Jordan. Presiden Biden menjanjikan tindak balas berterusan dengan menyerang kumpulan yang disokong Iran di Iraq, Syria, Yaman dan Lubnan.

Penasihat Keselamatan Negara AS juga enggan menolak kemungkinan melancarkan serangan di dalam Iran dalam masa terdekat pada Ahad.

“Presiden telah mendekati isu ini dengan prinsip yang jelas, iaitu bahawa AS akan bertindak balas apabila pasukannya diserang. Dan AS juga tidak mahukan perang lebih besar di Timur Tengah. Kami tidak mahukan AS terlibat dalam perang di Timur Tengah. Jadi kami akan terus mengikuti dasar yang bertindak balas dengan tegas seperti yang kami lakukan pada Jumaat malam, tetapi juga terus mengikuti pendekatan yang mengelakkan AS terlibat dalam perang,” kata Sullivan kepada Dana Bash dalam program “State of the Union” CNN.

“Di dalam Iran? Adakah anda akan menolak kemungkinan aktiviti di mana-mana?” soal Bash.

“Lihat, saya tidak akan menolak atau mengesahkan sebarang aktiviti di mana-mana ketika berada dalam program TV kebangsaan. Apa yang saya katakan ialah presiden akan lakukan apa yang diperlukan dan sekali lagi, menekankan bahawa beliau akan mempertahankan pasukannya, dan juga bahawa beliau tidak mahukan perang,” kata Sullivan.

Sementara itu, ketegangan antara Israel dan Hezbollah mengancam membuka satu lagi garis hadapan dalam peperangan Israel kini terhadap Hamas. Kumpulan pengganas Hezbollah yang disokong Iran di Lubnan telah melancarkan ratusan roket ke sempadan utara Israel sejak 7 Oktober, dan pegawai tentera Israel memberi amaran Ahad bahawa mereka tidak akan ragu untuk menyerang Lubnan.

“Kami tidak memilih perang sebagai keutamaan pertama, tetapi kami sangat bersedia,” kata jurucakap IDF, Daniel Hagari. “Kami akan terus bertindak di mana sahaja Hezbollah hadir, kami akan terus bertindak di mana sahaja tindakan diperlukan di Timur Tengah. Apa yang benar untuk Lubnan juga benar untuk Syria, dan benar untuk tempat-tempat yang lebih jauh.”

‘ Danielle Wallace menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.