Hospital Kanak-kanak Chicago diserang siber, menghadkan capaian rekod perubatan hampir seminggu

(SeaPRwire) –   Sebuah hospital kanak-kanak di Chicago terpaksa menutup rangkaian mereka selepas serangan siber yang tidak dinyatakan, menghadkan akses ke rekod perubatan selama hampir seminggu.

Hospital Kanak-kanak Lurie pada mulanya menggambarkan isu itu pada hari Rabu sebagai gangguan rangkaian. Pada Khamis, pegawai-pegawai melepaskan kenyataan awam menyatakan bahawa hospital itu telah menutup rangkaian mereka sebagai sebahagian daripada tindak balas mereka

“Kami mengambil isu ini dengan serius, menyiasat dengan sokongan pakar terkemuka, dan bekerjasama dengan agensi penguatkuasa undang-undang,” kata hospital itu dalam kenyataan Khamis. “Sebagai hospital kanak-kanak Illinois kami, keutamaan kami adalah untuk terus menyediakan penjagaan yang selamat dan berkualiti kepada pesakit dan masyarakat yang kami beri perkhidmatan. Hospital Kanak-kanak Lurie masih terbuka dan menyediakan rawatan kepada pesakit dengan gangguan yang terhad sejauh mungkin.”

Pada Jumaat, hospital itu mengumumkan satu talian bantuan untuk mendapatkan preskripsi diulang atau menanya soalan bukan mendesak tentang rawatan atau temu janji.

Wakil media hospital itu tidak segera membalas mesej daripada Associated Press pada Isnin untuk mendapatkan maklumat lanjut, termasuk sama ada serangan itu disebabkan oleh ransomware. Serangan gaya tebusan ini popular di kalangan mereka yang mencari keuntungan kewangan dengan mengunci data, rekod atau maklumat penting lain lalu menuntut wang untuk melepaskannya semula kepada pemilik.

Laporan tahun 2023 oleh Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat memperingatkan peningkatan dramatik dalam serangan digital terhadap entiti kesihatan dan kesihatan awam dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menyebabkan gangguan atau rawatan tertangguh bagi pesakit di seluruh negara.

Penghidmat kesihatan tidak bersendirian; mahkamah negeri, kerajaan daerah atau negeri dan sekolah semuanya telah berjuang untuk pulih daripada serangan berasaskan siber.

Laporan tahunan terkini untuk Hospital Kanak-kanak Lurie menyatakan bahawa hospital itu telah merawat kira-kira 260,000 pesakit tahun lepas. Amalan perubatan kanak-kanak Chicago yang bekerjasama dengan hospital itu juga melaporkan tidak dapat mengakses rekod perubatan digital kerana serangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.