Hong Kong melaksanakan larangan produk Styrofoam dan plastik sekali guna

(SeaPRwire) –   telah lama menjadi pengeluar dan pengguna makanan besar, dan jumlah plastik dan Styrofoam yang banyak.

Ini akan berubah apabila undang-undang baru yang bertujuan untuk menghentikan jualan dan pengedaran produk Styrofoam dan plastik sekali guna memasuki kesan pada Isnin.

Di bawah undang-undang baru, alat makan sekali guna seperti garpu, sudu, sekop dan pinggan tidak boleh dijual atau diedarkan untuk pelanggan makan di tempat dan bawa pulang. Walau bagaimanapun, bekas makanan plastik dan cawan masih boleh diberikan untuk bawa pulang.

Pengawalseliaan alat meja plastik buangan dan produk plastik lain di Hong Kong bertujuan untuk mengurangkan penggunaannya di sumber untuk mengurangkan pencemaran, kata Jabatan Perlindungan Alam Sekitar Hong Kong dalam maklumbalas emel kepada Agensi Berita Associated Press.

Restoran diberi tempoh rehat enam bulan. Fasa kedua larangan, dijangka tahun depan, akan melarang semua plastik sekali guna termasuk bekas untuk makan di tempat dan bawa pulang.

Ramai restoran sudah mula melaksanakan langkah baru ini.

Kuen Fat Kitchen ialah tempat makan tengah hari biasa ramai orang di Hong Kong. Walaupun sebelum ini dilaksanakan, ia sudah mula mengurangkan penggunaan kotak Styrofoam.

Pemilik Kitty Chan berkata perubahan ini akan bermakna kos lebih tinggi.

“Untuk set alat makan sekali guna, anda mungkin fikir ia hanya perubahan kecil, tetapi mengubah sudu plastik kepada sudu kertas akan menggandakan kos bagi kami. Jadi, ia tidak begitu mesra perniagaan industri makanan dan minuman,” tambah Chan.

Pelanggan di Kuen Fat Kitchen mempunyai perasaan bercampur-campur. Ada yang tidak mahu menghadapi kesulitan tambahan apabila keluar makan jika diminta membawa bekas dan alat sendiri.

“Apabila saya di pejabat, saya hanya mempunyai masa satu jam untuk makan tengah hari, dan saya perlu makan dengan cekap. Saya tidak fikir ia mudah bagi saya membawa sendiri alat makan dan membersihkannya kemudian. Ia tidak mudah dan saya tidak fikir ia adalah idea yang baik,” kata pelanggan Darren Seng.

Yang lain mengakui kesan amalan makan luar mereka.

“Saya fikir ia lebih baik untuk alam sekitar,” kata penduduk Thomson Choi.

Alat makan sekali guna plastik ialah sumber kedua terbesar sisa plastik selepas beg plastik sekali guna di Hong Kong, menurut Greenpeace. Ramai perniagaan menukar kepada plastik alternatif yang diperbuat daripada sumber semula jadi untuk mematuhi peraturan baru, berbanding memperbaiki pembungkusan mereka, kata pertubuhan itu.

Penggubal dasar Greenpeace Leanne Tam berharap undang-undang baru akan menggalakkan budaya buang dan menggalakkan boleh guna semula, berbanding “lebih hijau” buangan.

“Sebarang dasar larangan plastik sepatutnya bertujuan mempengaruhi orang awam menjauhi plastik. Kita harus bergerak maju, dan mempunyai pendekatan baru,” kata Tam. “Tetapi kita mahu mengingatkan kerajaan bahawa ia harus meluaskan sumber untuk mempromosikan bukan buangan berbanding buangan. Inilah cara untuk menyelesaikan akar umbi masalah.”

Menurut angka terkini oleh kerajaan Hong Kong pada 2022, bandar ini membuang 11,128 tan sisa pepejal sehari, di mana plastik menyumbang 2,369 tan.

Hong Kong bergantung kepada tiga tapak pelupusan bandar untuk mengendalikan sisa mereka, tetapi dijangka penuh menjelang 2026, menurut kerajaan.

Bandar ini merancang untuk melaksanakan caj sisa pepejal perbandaran bermula 1 Ogos, tetapi logistik masih perlu diselesaikan. Ia akan memaksa rumah individu, restoran, dan semua perniagaan membayar sampah yang mereka buang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.