Holi, perayaan warna bagi Hindu, jatuh pada 25 Mac. Ketahui lebih lanjut mengenai cara percutian disambut.

(SeaPRwire) –   Holi, yang dikenali secara meluas sebagai festival warna, adalah sambutan tahunan yang gembira pada permulaan musim bunga dengan makna budaya dan keagamaan.

Biasanya disambut pada bulan Mac di Nepal, negara Asia Selatan lain dan di seluruh diaspora, festival ini menyambut cinta dan menandakan masa kelahiran semula dan pemulihan – masa untuk memeluk positif dan melepaskan tenaga negatif.

Untuk salah satu tradisi Holi yang paling terkenal, penyambut memakai pakaian putih sepenuhnya, keluar ke jalan dan melemparkan serbuk berwarna antara satu sama lain, meninggalkan kaleidoskop pigmen dan kegembiraan.

Perayaan, menari dan makanan berlangsung.

Holi disambut pada akhir musim sejuk dan permulaan musim bunga, pada bulan purnama terakhir bulan kalendar qamari-suria Hindu bulan Falgun. Tarikh festival ini berbeza bergantung pada kitaran qamari. Biasanya, ia jatuh pada bulan Mac, dan akan disambut tahun ini pada 25 Mac.

Perayaan ini berasal dari mitos dan cerita Hindu.

Dalam satu cerita asal, raja, Hiranyakashipu, memerintahkan semua orang di kerajaannya untuk menyembahnya dan marah apabila anaknya sendiri Prahlad, seorang pengikut Tuhan Vishnu, melanggarnya. Jadi, dia memerintahkan adiknya Holika yang kebal terhadap api untuk membawa anak itu, Prahlad, ke dalam api sembahyang sambil memegangnya di pangkuannya. Walau bagaimanapun, apabila timbunan dibakar, kesucian anak itu kepada Tuhan Vishnu melindunginya dan meninggalkannya tidak tercedera sementara Holika, walaupun kebalannya, terbakar sampai mati.

Sesetengah juga menganggap Holi merujuk kepada Tuhan Krishna dan cintanya kepada kekasihnya, Radha, dan permainannya dengan konsort dan pengikutnya yang dipanggil “gopikas”, yang juga dihormati untuk cinta dan pengabdian mereka yang tidak bersyarat kepada Krishna.

Di banyak bahagian India, orang membakar api besar malam sebelum perayaan untuk menandakan kemusnahan kejahatan dan kemenangan kebaikan.

Pada hari Holi, seluruh jalan dan bandar dipenuhi dengan orang yang melemparkan serbuk berwarna ke udara. Sesetengah melemparkan balon penuh air berwarna dari atas bumbung dan yang lain menggunakan senapang semburan. Selama sehari, semuanya adalah permainan. Jeritan “Holi hai!” yang bermaksud “Ini Holi!” boleh didengar di jalan-jalan. Holi juga telah diromantisasikan dan dipopularkan selama dekad dalam filem Bollywood.

Warna-warna yang dilihat semasa Holi mewakili makna yang berbeza. Biru mewakili warna kulit Tuhan Krishna manakala hijau mewakili musim bunga dan kelahiran semula. Merah mewakili perkahwinan atau kesuburan manakala kedua-dua merah dan kuning – biasanya digunakan dalam upacara dan istiadat – mewakili kebaikan.

Pelbagai makanan istimewa adalah sebahagian daripada sambutan, dengan makanan paling semasa Holi adalah “gujia”, kuih goreng rangup yang dimasak dengan susu kurd, kacang, buah kering dan rempah.

Parti Holi juga menyajikan “thandai”, minuman sejuk yang disediakan dengan campuran badam, biji fennel, kelopak mawar, biji popi, saffron, susu dan gula.

Di Amerika Utara dan di mana-mana negara dengan penduduk Hindu, orang keturunan India menyambut Holi dengan parti Bollywood dan perarakan, serta pelbagai perhimpunan awam dan persendirian. Ia juga biasa bagi kuil Hindu dan pusat komuniti untuk menganjurkan program budaya, perlawanan kriket rakan dan perayaan lain sekitar cuti umum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.