Hezbollah dan Israel Bertukar Api Amid Amaran Perang Memperluaskan

BEIRUT – Hezbollah mengumumkan kematian lima militan lagi ketika pertempuran di sepanjang sempadan Lubnan-Israel meningkat dan perdana menteri Israel pada hari Ahad memperingatkan Lubnan agar tidak membiarkan dirinya ditarik ke dalam perang baru.

Negara kecil Laut Mediterranean ini adalah rumah kepada Hezbollah, sebuah parti politik Syiah dengan sayap bersenjata yang sama namanya. Tentera Israel dan militan telah bertukar api merentasi sempadan sejak perang Israel dengan kumpulan Hamas bermula, tetapi pelancaran sehingga kini menyasar kawasan terhad.

Hezbollah telah melaporkan kematian 24 militannya sejak serangan ganas Hamas pada 7 Oktober di selatan Israel. Sekurang-kurangnya enam militan dari Hamas dan kumpulan militan lain, Jihad Islam Palestin, dan sekurang-kurangnya empat orang awam telah terbunuh dalam permusuhan hampir harian.

Hezbollah telah bersumpah untuk meningkatkan tahap jika Israel memulakan serangan darat ke Gaza, yang mungkin berlaku, dan Israel berkata ia akan membalas dengan keras.

“Jika Hezbollah memutuskan untuk memasuki perang, ia akan melupakan Perang Lubnan Kedua. Ia akan membuat kesilapan terbesar dalam hidupnya,” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hari Ahad ketika melawat tentera yang ditempatkan berhampiran sempadan dengan Lubnan. “Kami akan menghancurkannya dengan kekuatan yang tidak dapat dibayangkannya, dan akibatnya terhadapnya dan negara Lubnan adalah memusnahkan.”

Hezbollah dan Israel berperang selama sebulan pada tahun 2006 yang berakhir dengan kebuntuan tegang.

Agensi Berita Negara Lubnan melaporkan bahawa tembakan senjata kecil didengar di sepanjang sempadan tegang itu datang dari berhampiran kampung Lubnan Aitaroun ke arah bandar utara Israel Avivim di mana barak tentera utama terletak. Sementara itu, Israel memerangi kawasan berhampiran bandar tenggara Lubnan Blida.

Israel melihat Hezbollah yang disokong Iran sebagai ancaman paling serius, dengan menganggarkan ia mempunyai lebih kurang 150,000 roket dan peluru berpandu diarahkan ke Israel.

Jurucakap tentera Israel Jonathan Conricus menuduh kumpulan awal hari Ahad “meningkatkan situasi secara beransur-ansur.” Dia berkata pertempuran sempadan baru-baru ini telah menghasilkan kasualti tentera dan awam Israel tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Hezbollah pada hari Ahad memuat naik video apa yang dikatakannya serangan Jumaat menyasarkan barak Biranit berhampiran sempadan Lubnan-Israel, pusat pemerintahan bahagian utara tentera Israel.

Semasa taklimat video, Conricus berkata kumpulan terutamanya menyerang kedudukan tentera di Gunung Dov dalam beberapa hari kebelakangan ini, wilayah yang dipertikaikan dikenali sebagai Ladang Shebaa di Lubnan, di mana sempadan Lubnan, Syria dan Israel bertemu.

“Garis bawahnya … Hezbollah sedang bermain permainan yang sangat, sangat berbahaya,” katanya. “(Ia sangat) penting bagi semua orang di Lubnan untuk bertanya kepada diri mereka sendiri soalan harga. Adakah negara Lubnan benar-benar bersedia untuk mempertaruhkan apa yang tinggal dari kemakmuran dan kedaulatan Lubnan demi kepentingan pengganas di Gaza?”

Masyarakat antarabangsa dan pihak berkuasa Lubnan telah bergegas untuk memastikan negara yang kurang mampu itu tidak mendapati dirinya dalam perang baru.

Pemimpin Hezbollah, Hassan Nasrallah, belum memberi komen mengenai peperangan terbaru Hamas-Israel, walaupun pegawai lain telah berbuat demikian. Ahli parlimen Hezbollah Hassan Fadlallah berkata pada hari Ahad bahawa kesunyian Nasrallah adalah sebahagian daripada strategi untuk menghalang Israel dari Lubnan dan “mencegah musuh mencapai matlamat mereka di Gaza.”

“Bila masa tiba bagi Kemuliaannya (Hassan Nasrallah) untuk muncul dalam media, jika mengurus pertempuran ini memerlukan demikian, semua orang akan melihat bahawa beliau akan mencerminkan pendapat awam,” kata Fadlallah.