Harimau Sumatera hilang, dipercayai telah membunuh lelaki di Indonesia

(SeaPRwire) –   Usaha sedang dijalankan untuk mencari seekor harimau Sumatera yang dipercayai telah menyerang seorang lelaki di barat Indonesia, membunuhnya.

Mangsa itu dikenal pasti oleh CBS News sebagai berusia 26 tahun. Dia ditemui mati di ladang di wilayah Riau pada hari Khamis petang dengan tangan kanan yang hilang dan luka gigitan di lehernya.

Pihak berkuasa tempatan menerima pemberitahuan daripada dua pekerja bahawa kawan mereka sedang berteriak, dan bahawa, apabila mereka mencarinya, yang mereka lihat hanyalah jejak harimau, dilaporkan CBS.

“Pasukan kami telah berangkat pagi ini (untuk mencari harimau). Berdasarkan laporan, kawasan itu berada dalam habitat harimau,” ketua agensi pemuliharaan tempatan Genman Suhefti Hasibuan memberitahu Agence France Presse (AFP) pada hari Sabtu.

AFP melaporkan terdapat kira-kira beberapa ratus harimau liar yang tinggal di pulau Sumatera barat disebabkan ditargetkan oleh pemburu haram dan penebangan habitat mereka untuk ladang kelapa sawit.

Harimau Sumatera adalah mamalia maun yang jangka hayatnya di alam liar kira-kira 15 tahun, menurut National Geographic. Mereka boleh sebesar lapan kaki, dan berat sehingga 260 paun.

Serangan harimau minggu lepas adalah salah satu daripada tiga insiden maut dalam tempoh lima bulan yang lalu, menurut CBS News. Seekor harimau Siberia dilaporkan menyerang seekor anjing dan membunuh pemiliknya di Rusia pada bulan Disember. Bulan lepas, seorang lelaki dibunuh oleh harimau di zoo di Pakistan.

Empat petani di wilayah Riau diserang harimau dalam dua insiden berasingan pada bulan Februari, dilaporkan CBS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.