Harapan Teruk Keluarga Untuk Aktivis Damai Yang Diambil Sandera

Vivian Silver, kanan, dengan Ariella Giniger pada March for Peace, di Jerusalem, pada 4 Oktober 2023.

Bagi mereka yang mengenalinya, ia adalah ketidakadilan yang menyakitkan bahawa Vivian Silver, 74 tahun, diculik oleh Hamas dan kelihatannya dibawa ke Jalur Gaza. Kecil badannya, rambut kelabunya dipotong pendek, dia dikenali di kalangan aktivis di Israel dan luar negara untuk tenaganya yang kelihatan tidak pernah berhenti, komitmennya, dan usahanya yang kreatif untuk mempromosikan perdamaian dengan Palestin dan kesamarataan antara Yahudi dan Arab di dalam Israel.

Silver adalah ahli jangka panjang Kibbutz Be’eri, hanya beberapa kilometer dari sempadan dengan Jalur Gaza di selatan Israel. Pada pagi awal 7 Oktober, ketika pengganas menyerang kibbutz, Silver, yang duda dan tinggal seorang diri, bersembunyi di sebalik almari di bilik selamatnya dan mula menghantar teks kepada keluarga dan kawan-kawannya. Pada 11:07 pagi, anak lelakinya, Yonatan Zeigen, yang tinggal bersama isteri dan tiga orang anaknya di Tel Aviv, menghantar teks kepadanya, “Saya bersama anda.”

“Saya rasa anda,” Silver menjawab.

Dia tidak didengari sejak itu. “Kami tidak tahu di mana dia berada,” kata Zeigen. “Saya hanya boleh berharap bahawa dia dipegang di Gaza. Itu adalah harapan yang sangat teruk, tetapi ia lebih baik daripada tidak mempunyai harapan sama sekali.”

Anak lelaki Vivian Silver Jonathan Zeigen di Tel Aviv pada 16 Oktober 2023.

Lahir di Winnipeg, Kanada, Silver datang ke Israel pada tahun 1974 dan berpindah ke Kibbutz Be’eri pada tahun 1990, di mana beliau dan suaminya yang berasal dari Amerika Syarikat membesarkan dua orang anak lelaki mereka. Silver segera menyedari diskriminasi terhadap masyarakat Beduin di selatan Israel dan mengambil beberapa inisiatif untuk mempromosikan kesamarataan, termasuk salah satunya di mana beliau mengumpulkan wanita Arab dan Yahudi untuk menghasilkan barangan yang boleh dijual untuk keuntungan. Mengingat Susan Levinstein, kawan yang datang ke Israel pada masa yang sama seperti Silver, “Dia menyatukan seorang penyair Yahudi dengan seorang ilustrator Arab, yang membuat buku bersama; seorang wanita Arab yang membuat sabun dengan seorang tukang tembikar Yahudi yang membuat pinggan sabun; dan seorang pembuat perhiasan Yahudi dengan seorang wanita Arab yang mengukir kotak perhiasan kayu zaitun.”

Pada tahun 2000, beliau mengasaskan Pusat Arab-Yahudi untuk Pemberdayaan, Kesamarataan dan Kerjasama (dikenali secara tempatan sebagai AJEEC-NISPED), yang terdiri daripada pasukan bersama Arab dan Yahudi bekerja untuk mewujudkan masyarakat bersama dan sama rata. Selama lebih satu dasawarsa, beliau menjadi pengarah bersama AJEEC-NISPED dengan Kher Albaz, penduduk bandar Bedouin, Tel Sheva. “Telah menjadi keistimewaan dan kehormatan bekerja dengan Vivian,” kata Albaz. “Dia melambangkan moral sebenar dan kepercayaan pada kesamarataan manusia, bukan sebagai slogan tetapi dalam cara dia hidup kehidupan sehari-hari.”

Sehingga tahun 2005, Silver sering bepergian ke Jalur Gaza untuk bertemu dengan aktivis wanita Palestin yang berfikiran sama. Dan walaupun selepas Hamas dan Jihad Islam Palestin mula kerap meletupkan rakyat awam Israel, termasuk Kibbutz Be’eri, dan Israel bertindak balas dengan serangan ke Jalur Gaza, Silver mengekalkan hubungan telefon yang kerap dengan wanita-wanita itu. Dia berhenti memanggil mereka hanya apabila wanita-wanita dari Gaza menjadi takut mereka akan berada dalam bahaya daripada militan Hamas. “Vivian dapat memegang kekompleksan realiti yang sebenar,” kata Ariella Giniger, kawan dan rakan aktivis yang tinggal di rantau tengah Israel. “Dia mengakui ketidakadilan pendudukan Israel terhadap rakyat Palestin, juga kekal sebagai seorang Zionis, sepenuhnya yakin bahawa rakyat Yahudi mempunyai hak untuk tanah air mereka. Dia tidak melihat sebarang percanggahan antara pendirian ini, selama kita mencari penyelesaian yang bermotifkan kebaikan.”

Silver bersara beberapa tahun yang lalu, tetapi kekal aktif, termasuk dalam Road to Recovery, sebuah NGO Israel yang menggunakan sukarelawan Israel untuk menggerakkan pesakit Palestin yang memerlukan rawatan perubatan dari sempadan ke hospital Israel. Paling penting, beliau juga merupakan ahli pengasas Women Wage Peace (WWP) Israel-Palestin, yang ditubuhkan pada akhir 2014. “Dia sangat sedar peranan sejarah wanita untuk mengubah realiti dan mencabar pemikiran yang diterima,” kata Yael Admi, yang membantu mengasaskan WWP bersama Silver. “Dalam mengasaskan WWP, dia mencabar paradigma yang meluas bahawa hanya peperangan akan memberi kita keselamatan. Sebagai seorang wanita, dia tahu bahawa peperangan hanya akan membawa lebih peperangan, dan hanya keamanan akan memberi kita keselamatan.”

Vivian Silver, kiri, dengan Susan Levinstein, kanan, di padang berhampiran Kibbutz Be'eri.

Profesor Carol Gilligan yang terkenal dari Amerika Syarikat, yang telah menyokong kerja keamanan di Israel selama berdekad-dekad, mengenali Silver dengan baik dan bersetuju. “Vivian adalah orang yang baik, dan manusia yang indah, dan dia melambangkan ini dalam segala yang dilakukannya,” kata Gilligan. “Dia adalah antitesis penggunaan kekuatan, dan, sebagai seorang wanita, dia akan melihat bahawa malapetaka ini membuktikan bahawa ia penting untuk memasukkan wanita, dan cara wanita cuba menyelesaikan konflik, dalam semua keputusan dan perundingan.”

Pada 4 Oktober, hanya beberapa hari sebelum penculikannya, Silver membantu menganjurkan, bersama-sama dengan gerakan saudara wanita Palestin Women of the Sun, “Panggilan Ibu”, acara tahunan yang mengumpulkan beratus-ratus wanita dan aktivis Israel, Palestin dan antarabangsa untuk menyokong masa depan yang aman untuk Israel dan Palestin. Kata Admi, “Acara itu berjaya melebihi harapan kami, dan Vivian begitu gembira. Ada terlalu banyak tenaga positif untuk keamanan. Bagaimana kita dapat memahami bahawa hanya beberapa hari kemudian, dia diambil?”

Kumpulan kawan dan ahli keluarga Silver telah bergerak, cuba mendapatkan maklumat dan menyokong satu sama lain. Giniger cuba mencari preskripsi kacamata Silver, dalam harapan memberikannya kepada Palang Merah atau organisasi lain yang akan membawanya kepadanya. “Vivian ialah seorang wanita dengan prinsip dan komitmen mendalam, seorang wanita keamanan. Tetapi dia juga memerlukan kacamatanya,” katanya dengan penuh penyesalan.

Kawan-kawan, keluarga dan penyokongnya semua bersetuju bahawa serangan semasa Israel ke atas Gaza bukanlah apa yang diingini Silver. “Saya pasti dia tidak akan mahu keganasan itu berterusan, tentu saja bukan atas namanya atau atas nama menyelamatkannya dan tebusan lain,” kata Giniger. Albaz berkata bahawa dia cuba menghibur dirinya dengan fantasi. “Saya melihat Vivian dipegang bersama kumpulan tebusan lain, cuba meyakinkan penculiknya bahawa ini bukanlah cara yang betul. Dan dia mungkin sudah membahagikan mereka semua ke dalam kumpulan perbincangan, supaya mereka boleh bercakap tentang cara untuk memperbaiki situasi untuk semua orang.”

Dengan sedikit, Zeigen menyimpulkan, “Saya tahu bahawa Hamasnik yang datang untuk membunuh tidak mencari ibu saya. Tetapi dia yang diambil. Ia adalah fantasi kanak-kanak untuk percaya bahawa mana-mana daripada kita boleh mengelakkan kesakitan peperangan, tidak kira berapa banyak kebaikan yang telah anda lakukan dalam hidup anda. Peperangan adalah tidak masuk akal, tetapi juga sangat peribadi. Ibu saya seorang warga Israel, seorang Yahudi, seorang tebusan. Tetapi dia juga nenek yang membuat album kraf dan kek khas untuk cucu-cucunya.”