Hamas menolak cadangan gencatan senjata Israel selama dua bulan, pertukaran tahanan atas tuntutan berakhirnya kepimpinan

(SeaPRwire) –   dan Hamas sedang berada dalam kebuntuan kerana kedua-dua pihak mendakwa mahu gencatan senjata untuk memudahkan pertukaran tahanan tetapi tidak dapat bersetuju dengan syarat-syarat.

Kedua-dua pemimpin Israel dan Hamas telah menyatakan hasrat untuk memudahkan pertukaran tahanan, tetapi perincian persetujuan terbukti sukar untuk diselesaikan.

Hamas telah menolak tawaran Israel untuk gencatan senjata jangka panjang, menolak syarat negara Yahudi itu supaya pemimpin utama Hamas meninggalkan Jalur Gaza untuk buangan asing.

Penyampai perantaraan dari Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir telah berusaha untuk merundingkan terma-terma untuk gencatan senjata selama sebulan dengan pertukaran berperingkat, bermula dengan orang awam dan akhirnya membawa kepada pembebasan askar.

Hamas secara besar-besaran enggan bersetuju dengan sebarang syarat yang tidak termasuk rancangan untuk penamatan keganasan yang kekal.

“Kami sedang terlibat dalam perbincangan serius dengan kedua-dua pihak,” kata jurucakap Kementerian Luar Qatar, Majed Al Ansari semasa sidang akhbar minggu ini. “Kami telah mengemukakan idea kepada kedua-dua pihak. Kami menerima aliran berterusan balasan dari kedua-dua pihak dan itu sendiri merupakan penyebab optimisme.”

Serangan ke atas pasukan Israel di Jalur Gaza pada Isnin meninggalkan 21 askar mati, Selasa. Serangan itu merupakan yang paling membunuh bagi tentera Israel sejak pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober yang memicu perang.

Menurut tentera Israel, askar simpanan sedang menyediakan bahan letupan untuk merobohkan dua bangunan di pusat Gaza apabila seorang militan melepaskan roket pencetus ke atas tangki berhampiran.

Letusan dari roket di luar bangunan itu memicu bahan letupan di dalamnya, menyebabkan kedua-dua bangunan dua tingkat itu runtuh ke atas askar.

Perdana Menteri menyesali kehilangan askar itu, menyatakan Isnin adalah “salah satu hari paling sukar” sejak perang bermula.

Digital’s Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.