Hamas mempunyai terowong bawah tanah di bawah ibu pejabat UNRWA di Gaza, kata Israel

(SeaPRwire) –   Tentera Israel mendedapati rangkaian terowong di bawah Bandar Gaza yang mereka kata menjangkau di bawah ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di rantau itu pada Ahad.

mereka mengiringi wartawan asing melalui terowong, memasuki melalui lubang yang menembusi permukaan bersebelahan dengan sekolah. Israel mendakwa bahawa terowong itu lebih bukti bahawa misi PBB di Gaza telah dikompromi oleh pengganas Hamas.

“Semuanya dijalankan dari sini. Semua tenaga untuk terowong, yang anda berjalan melaluinya, dikuasakan dari sini,” kata seorang pegawai Israel kepada wartawan semasa lawatan.”Ini salah satu daripada arahan pusat perisikan. Tempat ini salah satu unit perisikan Hamas, di mana mereka mengarahkan kebanyakan pertempuran.”

PBB menafikan pengetahuan terowong dan berkata ia mengosongkan ibu pejabat di permukaan awal Oktober 12.

“PBB tidak mempunyai kepakaran tentera dan keselamatan atau kapasiti untuk mengadakan pemeriksaan tentera terhadap apa yang atau mungkin di bawah premisnya,” kata kenyataan organisasi itu.

“Pada masa lalu, apabila lubang syak telah dijumpai berhampiran atau di bawah premis PBB, surat protes segera difailkan kepada pihak-pihak yang berkonflik, termasuk kedua-dua pihak berkuasa de facto di Gaza dan pihak berkuasa Israel,” kenyataan itu terus.

Sementara itu, pegawai kanan Hamas Sami Abu Zuhri mendakwa dakwaan Israel tentang sambungan antara PBB dan terowong itu adalah “dusta.”

Berita terowong itu datang ketika laporan bahawa beratus-ratus pekerja PBB menunjukkan sokongan atau terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober di Israel.

Beberapa negara Barat telah menangguhkan pembiayaan untuk PBB, yang menyelia bantuan kemanusiaan untuk orang Gaza, di tengah-tengah dakwaan itu.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memanggil PBB “Hamas dengan penyamaran” pada hujung minggu ini. Beliau mendakwa pada Sabtu bahawa sudah tiba masanya untuk “membubarkan PBB” dan mencipta mekanisme alternatif untuk menyediakan bantuan kepada orang awam di Jalur Gaza yang dilanda perang.

“Saya fikir dunia perlu bangun dan menangani isu ini dengan cara yang berbeza, sambil juga menangani keperluan Gaza,” kata Gallant kepada Digital. “PBB adalah kumpulan pengganas yang menerima gaji dari banyak negara – negara-negara ini memberi wang kepada orang yang meliwat, membunuh dan mengambil orang ke dalam tahanan.”

‘ Ruth Marks Eglash dan Reuters menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.