Hakim UK mendedahkan identiti pembunuh transgender 16 tahun Brianna Ghey

(SeaPRwire) –   Pelaku pembunuhan berumur 16 tahun terhadap remaja transgender Brianna Ghey pada hampir setahun lalu disebutkan di mahkamah Jumaat selepas hakim kes itu mengangkat larangan melaporkan identiti mereka.

Di Mahkamah Mahkota Manchester, Hakim Amanda Yip mengangkat sekatan menamakan Scarlett Jenkinson dan Eddie Ratcliffe sebagai pembunuh 16 tahun Brianna Ghey dalam pembunuhan mengerikan yang mengejutkan negara.

Brianna ditikam dengan pisau memburu 28 kali di kepala, leher, dada dan belakangnya di tengah siang hari selepas digoda ke taman di bandar Warrington pada 11 Februari 2023. Polis percaya dia dibunuh kerana dia terdedah dan mudah diakses, dengan kematiannya bukan jenayah kebencian tetapi dilakukan untuk “kesenangan” dan “haus membunuh”.

, remaja penjenayah biasanya diberi perlindungan sekatan yang mencegah mereka daripada dinamakan sehingga mereka berusia 18 tahun. Jenkinson dan Ratcliffe sebelum ini dikenali sebagai Gadis X dan Budak Y, kerana berusia 15 tahun ketika pembunuhan berlaku.

Walau bagaimanapun, Yip berkata selepas mereka didapati bersalah bulan lalu bahawa terdapat “kepentingan awam yang kuat dalam laporan penuh dan tanpa sekatan tentang kes yang jelas luar biasa.” Peguam bagi dua orang itu mendakwa bahawa menamakan mereka akan memberi kesan ke atas kebajikan mereka.

Jenkinson dan Ratcliffe kedua-duanya menghadapi hukuman penjara seumur hidup wajib. Hakim sedang mendengar kenyataan kesan mangsa daripada keluarga Brianna dan pakar sebelum memutuskan lebih lanjut pada hari Jumaat berapa lama mereka perlu menghabiskan masa di penjara sebelum layak diperolehi.

Dalam kenyataan kepada mahkamah, bapa Brianna, Peter Spooner, berkata menjadi bapa kepada anak transgender – Brianna sebelumnya dikenali sebagai Brett – telah menjadi “perkara sukar untuk ditangani” tetapi dia bangga untuk mendapat “anak perempuan cantik yang lain.”

“Kami sedang membentuk hubungan baru dan dua pembunuh itu telah mencuri daripada kami berdua,” katanya. “Keadilan mungkin telah dilaksanakan dengan keputusan bersalah, tetapi tiada jumlah masa yang dihabiskan di penjara akan cukup untuk makhluk-makhluk ini.”

Penjenayah itu menafikan membunuh Brianna dan menyalahkan antara satu sama lain untuk tusukan maut. Ia tidak diketahui mana satu atau kedua-duanya yang memegang pisau. Tiada satupun daripada mereka pernah mengalami masalah dengan polis sebelum ini. Kedua-dua mereka didapati bersalah oleh juri bulan lalu berikutan perbicaraan empat minggu.

Perbicaraan itu mendengar bahawa penjenayah itu pintar dan mempunyai ketertarikan dengan keganasan, penyiksaan dan pembunuh bersiri. Mereka merancang serangan itu selama berminggu-minggu, terperinci dalam rancangan tertulis dan mesej telefon yang dijumpai oleh detektif. Mereka juga membincangkan membunuh orang lain, yang mendorong polis awal dalam siasatan untuk menolak transphobia sebagai motif di sebalik pembunuhan Brianna.

Penuntut Deanna Heer membaca kenyataan kepada mahkamah daripada ibu Brianna, Esther Ghey, di mana dia berkata perkara paling sukar untuk menerima ialah mengetahui bahawa salah seorang yang didakwa, Jenkinson, adalah seseorang yang dia fikir adalah kawan anaknya.

Dia berkata dia gembira apabila Brianna menghantar mesej teks pada hari kematiannya mengatakan dia akan bertemu kawan.

“Saya fikir dia akan mengalami masa yang menakjubkan, berkeliaran dengan kawannya dan mendapat udara segar. Padahal sepanjang masa dia digoda ke matinya,” katanya.

“Semua yang saya fikirkan ialah dia akan takut dan saya tidak ada untuknya. Dia memerlukan saya untuk melindunginya, Brianna bukan pejuang dan dia mesti sangat ketakutan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.