Hakim Menyelia Kes Subversi Pilihan Raya 2020 Melarang Donald Trump Berucap

Donald Trump Delivers Remarks In West Palm Beach, FL

(WASHINGTON) — Hakim yang menyelia kes subversi pilihan raya 2020 Donald Trump di Washington telah mengenakan perintah sekatan sempit terhadap beliau pada Isnin, melarang bekas presiden Republikan itu daripada membuat kenyataan menyerang pendakwa, saksi berpotensi dan staf hakim.

Perintah dari Hakim Mahkamah Daerah AS Tanya Chutkan merupakan titik perubahan penting dalam kes persekutuan yang menuduh Trump secara haram merancang untuk menggagalkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020 kepada Demokrat Joe Biden.

Peguam Khas Jack Smith telah menimbulkan kebimbangan tentang serangan kenyataan yang menghina pendakwa, hakim dan calon saksi berpotensi. Kenyataan-kenyataan itu, pendakwa mengatakan, berisiko menjejaskan keyakinan awam terhadap sistem mahkamah dan menyebabkan saksi atau orang yang mungkin dipilih sebagai hakim untuk perbicaraan merasa diancam dan diketepikan.

Chukan berkata tiada sekatan terhadap kenyataan mengkritik Jabatan Kehakiman secara umum atau kenyataan tentang kepercayaan Trump bahawa kes itu didorong oleh politik.

Tetapi hakim berkata Trump tidak boleh melancarkan “kempen fitnah” terhadap pendakwa dan kakitangan mahkamah. “Tiada defendan jenayah lain dibenarkan berbuat demikian, dan saya tidak akan membenarkannya dalam kes ini,” katanya.

Peguam Trump dengan kuat menentang sebarang perintah sekatan, dengan mengatakan ia secara tidak perlembagaan menghalang ucapan politiknya. Jurucakap Trump tidak segera menanggapi permintaan untuk komen mengenai keputusan hakim.

Dalam memohon perintah sekatan, pasukan Smith menuduh calon utama Parti Republikan 2024 menggunakan serangan dalam talian untuk cuba menodai kumpulan juri.

Peguam Trump John Lauro menuduh pendakwa “cuba menyekat calon politik di tengah-tengah kempen.” Tetapi hakim membalas bahawa Trump “tidak mempunyai hak untuk berkata dan berbuat sesuka hatinya.”

“Anda terus bercakap tentang penapisan seolah-olah defendan mempunyai hak bebas bersuara yang tidak terbatas. Dia tidak,” kata Chutkan. “Kami tidak bercakap tentang penapisan di sini. Kami bercakap tentang sekatan untuk memastikan terdapat pentadbiran keadilan dalam kes ini.”

Chutkan, yang dilantik oleh Presiden Barack Obama, berulang kali memperingatkan peguam Trump untuk mengekalkan politik keluar daripada mahkamah, dan dia memotongnya apabila beliau mencadangkan kes itu didorong oleh politik.

Pendakwa Molly Gaston pada Isnin memberitahu hakim peguam Trump mendakwa kliennya “di atas undang-undang” dan tidak tertakluk kepada peraturan yang sama seperti defendan lain. Gaston berkata Trump tahu bahawa posnya “mendorong orang untuk mengancam orang lain,” dan beliau mendakwa ini tidak hanya boleh meracuni kumpulan juri tetapi juga boleh menakutkan saksi.

“Kami tidak berminat untuk menghalang defendan daripada bertanding untuk jawatan atau mempertahankan reputasinya,” katanya.

Chutkan juga membaca kenyataan lisan yang dibuat Trump tentangnya, menghina beliau sebagai “radikal hack Obama.” Walaupun beliau berkata dia “kurang prihatin” tentang kenyataan peribadi Trump terhadapnya, beliau berkata kebebasan bersuara Trump tidak menganjurkan bahasa yang sengaja menjemput ancaman dan gangguan “terhadap orang yang sekadar melaksanakan tugas mereka.”

Perintah sekatan menekankan kompleksitas tanpa sebelumnya menuntut bekas calon utama Parti Republikan, yang telah membuat garis serangan pusat kepada kempennya. Dan ia membentuk ujian besar bagi Chutkan, yang mesti seimbangkan hak Pertama Amal Trump untuk mempertahankan dirinya secara awam dengan keperluan untuk melindungi integriti kes.

Ia menandakan permulaan apa yang mungkin menjadi pertempuran luar biasa mengenai sejauh mana sekatan boleh dikenakan ke atas ucapan defendan yang juga bertanding untuk jawatan tertinggi awam Amerika. Perintah sekatan dari Chutkan kemungkinan besar akan dicabar di mahkamah rayuan dan akhirnya mungkin di hadapan Mahkamah Agung AS, pakar undang-undang telah mengatakan.

Kempen Trump telah mengambil kesempatan atas cadangan perintah sekatan dalam rayuan derma, dan Trump secara palsu menggambarkannya sebagai usaha untuk menghalangnya daripada mengkritik Biden, yang menjadi presiden pada Januari 2021. Pertahanan Trump berkata sebarang perintah sekatan akan tidak perlembagaan dan “usaha putus asa untuk penapisan.”

Pendengaran Chutkan pada Isnin datang berikutan hakim yang menyelia perbicaraan penipuan sivil Trump di New York mengenakan perintah sekatan lebih terhad sekatan yang melarang serangan peribadi terhadap kakitangan mahkamah berikutan pos media sosial dari Trump yang menghina setiausaha utama hakim.

Isnin merupakan kali pertama peguam Trump muncul di hadapan Chutkan sejak beliau menolak permintaan Trump untuk meletak jawatan daripada kes, yang menuduh Trump secara haram merancang untuk menggagalkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020 kepada Biden. Trump menafikan sebarang salah laku.

Pertahanan sebelum ini mendakwa komen-komen Chutkan mengenai Trump dalam kes lain menimbulkan persoalan sama ada beliau telah membuat penghakiman terhadap kesalahan beliau. Tetapi Chutkan berkata komen-komennya disalah tafsir dan tiada keperluan baginya untuk melepaskan diri.

Trump kerap menggunakan media sosial untuk menyerang Chutkan, pendakwa, saksi berpotensi dan orang lain walaupun amaran dari hakim bahawa komen-komen inflamatori boleh memaksa beliau untuk memindahkan perbicaraan yang sekarang dijadualkan bermula pada Mac.

Pendakwa menyatakan dalam pergerakan terkini bahawa retorik Trump yang menyala-nyala berterusan walaupun selepas permintaan sekatan awal mereka. Mereka merujuk komen kritis tentang saksi yang dirujuk dalam dakwaan – seperti bekas Peguam Negara William Barr – dan pos media sosial yang mencadangkan bahawa Mark Milley, bekas pengerusi Ketua Turus Bersama yang bersara, telah melakukan pengkhianatan dan harus dihukum mati.

Pendakwa mengatakan cadangan mereka tidak akan menghalang Trump daripada secara awam mengisytiharkan ketidakbersalahannya. Dalam dokumen mahkamah, mereka menulis bahawa Trump menuntut “perlakuan istimewa” dengan mendakwa “beliau harus mempunyai kebebasan penuh untuk secara awam menakut-nakutkan saksi”

“Dalam kes ini, Donald J. Trump ialah defendan jenayah seperti mana-mana orang lain,” kata pasukan Smith.

___

Richer melaporkan dari Boston.