Hakim menolak saman Trump mendakwa fail terkenal dan ‘tuduhan skandalus’nya merosakkan reputasinya

(SeaPRwire) –   Seorang hakim di London telah menolak saman yang difailkan pada Khamis oleh bekas Presiden AS yang mendakwa dosier terkenal dan “tuduhan yang mengejutkan dan skandal” telah merosakkan reputasinya.

“Tiada sebab yang meyakinkan untuk membenarkan tuntutan itu berjalan ke perbicaraan,” kata Hakim Karen Steyn mengenai saman yang difailkan Trump terhadap Orbis Business Intelligence, sebuah syarikat yang diasaskan bersama oleh Christopher Steele, bekas mata-mata British yang mencipta dosier pada 2016.

Dosier itu dibayar oleh Demokrat dan diterbitkan semasa kempen presiden Trump yang pertama menentang Hillary Clinton. Ia mengandungi tuduhan dan desas-desus yang merebak seperti api di kalangan pengkritik Trump dan melalui stesen media arus perdana.

Trump berulang kali menafikan tuduhan dalam dosier itu, yang termasuk desas-desus tentang beliau terlibat dalam tindakan seks dengan pelacur Russia. Beliau secara tegas berkata dosier itu berita palsu dan pemburuan politik – kemudian menyaman untuk membersihkan namanya.

Keputusan itu datang ketika Trump merupakan pencabar terdepan untuk pencalonan presiden Republikan 2024 dan menghadapi tuduhan lain.

Dalam saman itu, Trump mendakwa Orbis melanggar undang-undang perlindungan data Britain dan menuntut ganti rugi. Beliau juga mahu seorang hakim memutuskan secara muktamad tuduhan itu palsu.

Pasukan guaman Trump mendakwa bekas presiden “menanggung kerosakan peribadi dan reputasi serta kesedihan” kerana hak perlindungan data beliau dilanggar. Peguam Trump Hugh Tomlinson mendakwa dosier itu “mengandungi tuduhan yang mengejutkan dan skandal tentang tingkah laku peribadi Presiden Trump.” Kes Trump “ialah data peribadi ini sangat tidak tepat.”

Sebaliknya, Orbis berkata saman itu seharusnya ditolak kerana dosier, yang diterbitkan oleh BuzzFeed, tidak pernah bertujuan untuk dimaklumkan kepada umum. Ia dilakukan tanpa kebenaran Steele atau Orbis, mereka dakwa. Mereka juga berkata saman Trump difailkan terlalu lewat.

Hakim kelihatan bersetuju dengan berkata Trump “memilih untuk membenarkan bertahun-tahun berlalu – tanpa sebarang usaha untuk membela reputasinya di bidang kuasa ini – sejak beliau pertama kali dimaklumkan tentang dosier.”

Beliau berkata “tuntutan pampasan dan/atau ganti rugi… pasti akan gagal.”

Steele sebelum ini mengetuai meja Rusia untuk Perkhidmatan Rahsia Britain, juga dikenali sebagai MI6. Beliau dibayar oleh Demokrat untuk mengumpul kajian tentang sebarang kaitan antara Trump dan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.