Hakim Korea Selatan jatuhkan hukuman penjara seumur hidup kepada lelaki berusia 23 tahun yang dihukum atas pembunuhan brutal

(SeaPRwire) –   Seorang hakim telah menghukum seorang lelaki penjara seumur hidup pada hari Khamis atas kes pembunuhan beramai-ramai dan serangan yang tidak diprovokasi menggunakan kereta dan menikam yang menyebabkan kematian dua orang dan mencederakan 12 orang lagi di sebuah bandar berhampiran Seoul tahun lalu.

Pendakwaan telah meminta hukuman mati ke atas Choi Won-jong, 23 tahun, yang telah ditangkap pada Ogos selepas dia menabrakkan keretanya ke atas pejalan kaki di kawasan hiburan sibuk di Seongnam dan kemudian keluar dari kereta yang terlanggar itu dan menikam orang secara rawak di pusat membeli-belah berhampiran. Dua daripada lima orang yang telah ditabrak kereta meninggal dunia akibat kecederaan, manakala sembilan orang lagi menerima rawatan atas luka tusukan.

Hakim Kang Hyun-koo dari cawangan Mahkamah Daerah Suwon di Seongnam memberi hukuman penjara seumur hidup ke atas Choi, menolak rayuan peguam bela berdasarkan masalah yang dihadapi oleh defendan.

Choi telah didiagnosis dengan gangguan skizoafektif, yang mahkamah akui telah mempengaruhi kepercayaan delusionalnya bahawa dia sedang diawasi secara rahsia oleh kumpulan stalker.

Mahkamah juga mengarahkan Choi memakai alat pelacak elektronik selama 30 tahun, memandangnya sebagai risiko potensi untuk melakukan jenayah serupa pada masa hadapan. Di bawah undang-undang Korea Selatan, seseorang yang dihukum penjara seumur hidup layak memohon bebaskan bersyarat selepas 20 tahun.

Hakim berkata jenayah Choi mempunyai akibat sosial yang merosakkan kerana ia “mencipta ketakutan bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa serangan keganasan di tempat awam.”

Choi didapati bersalah atas tuduhan pembunuhan, cubaan pembunuhan dan juga pembunuhan yang direncanakan. Sehari sebelum serangan, Choi menaiki kereta api bawah tanah di Seongnam dengan pisau tersembunyi, dengan tujuan untuk membunuh orang yang kelihatan seperti stalker kepadanya, walaupun dia tidak menganiaya sesiapa pada hari itu, mengikut tindakan yang digambarkan dalam keputusan itu.

Mahkamah berkata masalah kesihatan mental Choi tidak menjadi alasan untuk belas kasihan memandangkan kecerdasan dan kemahiran komunikasinya yang mencukupi, sejarahnya enggan mengambil ubat-ubatan dan fakta bahawa, sebelum serangan, dia telah mencari maklumat dalam talian mengenai hukuman yang dikurangkan bagi defendan dengan gangguan mental.

Choi mempunyai masa tujuh hari untuk merayu terhadap sabitannya dan hukuman.

Serangannya berlaku beberapa minggu selepas seorang lelaki bersenjatakan pisau menikam sekurang-kurangnya empat orang pejalan kaki di sebuah jalan di ibu negara Korea Selatan, menyebabkan kematian seorang.

Berikutan insiden di Seongnam, Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol meningkatkan penggredan pegawai penguatkuasa undang-undang di kawasan ramai dan memperluaskan pemantauan media sosial dan papan mesej dalam talian untuk mengesan ancaman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.