Hadiah Nobel Ekonomi Diberikan kepada Claudia Goldin atas Penyelidikan Jurang Jantina di Tempat Kerja

SWEDEN-NOBEL-ECONOMIC-AWARD

(STOCKHOLM) — Hadiah Nobel dalam bidang ekonomi telah dianugerahkan pada hari Isnin kepada Claudia Goldin, seorang profesor di Harvard University, atas kajian beliau yang telah memaju pemahaman jurang gender dalam pasaran buruh.

Pengumuman itu melangkah sedikit untuk menutup jurang gender jawatankuasa Nobel sendiri: Goldin hanya merupakan wanita ketiga yang memenangi hadiah itu daripada 93 penerima ekonomi laureat.

Beliau telah mengkaji penyertaan wanita dalam tempat kerja selama 200 tahun, menunjukkan bahawa walaupun pertumbuhan ekonomi yang berterusan, gaji wanita tidak terus mengejar gaji lelaki dan jurang yang masih wujud walaupun wanita mencapai tahap pendidikan yang lebih tinggi berbanding lelaki.

“Memahami peranan wanita dalam pasaran buruh adalah penting bagi masyarakat. Berkat kajian Claudia Goldin yang mendahului, kini kita tahu jauh lebih banyak mengenai faktor-faktor yang mendasari dan halangan mana yang mungkin perlu ditangani pada masa depan,” kata Jakob Svensson, pengerusi Jawatankuasa Hadiah dalam Sains Ekonomi.

Goldin tidak menawarkan penyelesaian, tetapi kajiannya membolehkan pembuat dasar menangani masalah yang mendalam, kata Randi Hjalmarsson, ahli jawatankuasa hadiah.

“Dia menerangkan sumber jurang itu, dan bagaimana ia berubah dari masa ke semasa dan bagaimana ia berbeza-beza mengikut peringkat pembangunan. Dan oleh itu, tidak ada satu dasar,” kata Hjalmarsson. “Jadi ia adalah soalan dasar yang rumit kerana jika anda tidak tahu sebab yang mendasarinya, satu dasar tertentu tidak akan berkesan.”

Walau bagaimanapun, “dengan akhirnya memahami masalah dan menamakannya dengan nama yang betul, kita akan dapat merintis laluan yang lebih baik ke hadapan,” kata Hjalmarsson.

Goldin terpaksa menjadi detektif data apabila beliau berusaha untuk mengisi data yang hilang untuk penyelidikan beliau, kata Hjalmarsson. Untuk sebahagian sejarah, rekod pasaran buruh sistematik tidak wujud, dan, jika ada, maklumat mengenai wanita hilang.

“Jadi bagaimana Claudia Goldin mengatasi cabaran data yang hilang ini? Dia terpaksa menjadi detektif untuk menggali arkib untuk mencari sumber data baru yang kreatif dan cara kreatif untuk menggunakannya untuk mengukur yang tidak diketahui ini,” kata Hjalmarsson.

Menerima anugerah itu, Goldin, 77, “terkejut dan sangat, sangat gembira,” kata Ellegren.

Ia menyusul anugerah dalam perubatan, fizik, kimia, kesusasteraan dan keamanan yang diumumkan minggu lepas.

Hadiah ekonomi dicipta pada tahun 1968 oleh bank pusat Sweden dan secara rasmi dikenali sebagai Hadiah Bank Sweden dalam Sains Ekonomi sebagai penghormatan kepada Alfred Nobel.

Pemenang tahun lalu ialah bekas Pengerusi Rizab Persekutuan Ben Bernanke, Douglas W. Diamond dan Philip Dybvig kerana kajian mereka ke atas kegagalan bank yang membantu membentuk tindak balas agresif Amerika terhadap krisis kewangan 2007-2008.

Hanya dua daripada 92 penerima ekonomi laureat yang dihormati adalah wanita.

Seminggu yang lalu, Hungary-Amerika Katalin Karikó dan Drew Weissman Amerika memenangi Hadiah Nobel dalam perubatan. Hadiah fizik diberikan pada hari Selasa kepada ahli fizik Perancis-Sweden Anne L’Huillier, saintis Perancis Pierre Agostini dan Ferenc Krausz kelahiran Hungary.

Saintis AS Moungi Bawendi, Louis Brus dan Alexei Ekimov memenangi hadiah kimia pada hari Rabu. Mereka diikuti oleh penulis Norway Jon Fosse, yang dianugerahkan hadiah kesusasteraan. Dan pada hari Jumaat, aktivis Iran yang dipenjarakan Narges Mohammadi memenangi hadiah keamanan.

Hadiah-hadiah ini disampaikan dalam majlis penganugerahan pada bulan Disember di Oslo dan Stockholm. Mereka membawa hadiah wang tunai 11 juta krona Sweden (kira-kira AS$1 juta). Para pemenang juga menerima medal emas 18 karat dan diploma.