Hadiah Nobel dalam Fizik Diberikan kepada Saintis untuk Kerja tentang Elektron

SWEDEN-NOBEL-PHYSICS-AWARD

(STOCKHOLM) — Hadiah Nobel dalam fizik telah dianugerahkan kepada tiga saintis yang melihat elektron dalam atom semasa pecahan saat terkecil.

Pierre Agostini dari The Ohio State University di Amerika Syarikat; Ferenc Krausz dari Institut Fizik Kuantum Max Planck dan Universiti Ludwig Maximilian Munich di Jerman; dan Anne L’Huillier dari Universiti Lund di Sweden memenangi anugerah itu.

Hans Ellegren, setiausaha agung Akademi Sains Diraja Sweden, mengumumkan hadiah itu Selasa di Stockholm.

Hadiah Nobel membawa wang tunai anugerah 11 juta krona Sweden ($1 juta). Wang itu datang dari wasiat yang ditinggalkan oleh pencipta hadiah, pencipta Sweden Alfred Nobel, yang meninggal pada 1896.

Hadiah fizik tiba sehari selepas Hungary-Amerika Katalin Karikó dan Amerika Drew Weissman memenangi Hadiah Nobel dalam perubatan untuk penemuan yang membolehkan penciptaan vaksin mRNA terhadap COVID-19.

Tahun lalu, tiga saintis secara bersama memenangi hadiah fizik kerana membuktikan bahawa zarah kecil boleh mengekalkan hubungan antara satu sama lain walaupun dipisahkan. Fenomena itu pernah diragui tetapi kini sedang diterokai untuk aplikasi dunia sebenar yang berpotensi seperti menyulitkan maklumat.

Pengumuman Nobel akan diteruskan dengan hadiah kimia pada hari Rabu dan hadiah kesusasteraan pada hari Khamis.

Hadiah Keamanan Nobel akan diumumkan pada hari Jumaat dan anugerah ekonomi pada 9 Oktober.

Hadiah membawa wang tunai anugerah 11 juta krona Sweden ($1 juta) yang diambil dari wasiat yang ditinggalkan oleh pencipta hadiah, pencipta Sweden Alfred Nobel, yang meninggal pada 1896.

Wang hadiah dinaikkan sebanyak 1 juta krona tahun ini kerana nilai mata wang Sweden yang merosot.

Para penerima anugerah dijemput untuk menerima anugerah mereka dalam majlis pada 10 Disember, ulang tahun kematian Nobel. Hadiah keamanan berprestij diserahkan di Oslo, menurut kehendaknya, sementara majlis penganugerahan yang lain diadakan di Stockholm.

—Corder dilaporkan dari The Hague, Belanda.