Hadiah ‘Nobel Alternatif’ Mengingatkan Betapa Berisikonya Menjadi Aktivis Alam Sekitar

Para aktivis alam sekitar dan komuniti tempatan terus mengalami keganasan dan intimidasi kerana menentang pembinaan empangan, lombong, pembalakan, atau pertanian di tanah mereka.

Semua orang pernah mendengar Hadiah Nobel. Tetapi berapa ramai yang pernah mendengar Anugerah Kehidupan yang Betul? Sejak 1980, Anugerah Kehidupan yang Betul telah diberikan kepada orang yang kerjanya dianggap tidak mendapat perhatian Hadiah Nobel oleh pengasas anugerah itu – iaitu usaha untuk mendorong perubahan sosial positif demi dunia yang lebih damai dan mampan. (Memang, media kadangkala merujuk kepada hadiah itu sebagai “Hadiah Nobel Alternatif.”) Tahun ini, dua daripada empat penerima individu atau kumpulan adalah aktivis alam sekitar.

Salah seorang daripadanya ialah Phyllis Omido, seorang aktivis Kenya yang digelar media sebagai “Erin Brockovich Afrika Timur” – beliau telah memerangi pencemaran sejak 2009 apabila beliau memberi amaran kepada majikan beliau ketika itu, sebuah syarikat yang mengitar semula bateri kereta, bahawa proses peleburan bateri yang mencemarkan alam sekitar itu boleh “akhirnya membunuh orang.” Anak lelaki bayi beliau berakhir di hospital keracunan plumbum – berkemungkinan akibat plumbum yang ditelan melalui susu ibu beliau. (Anak lelakinya terselamat.) Orang lain yang mempunyai hubungan dengan kilang itu juga jatuh sakit. Satu dekad kemudian, protes beliau membawa kepada kes mahkamah yang memberi pampasan $12 juta kepada masyarakat kerana menderita keracunan plumbum.

Penerima hijau yang lain ialah pertubuhan hak alam sekitar yang diketuai belia Mother Nature Cambodia. Kumpulan ini bekerja dengan masyarakat tempatan untuk sekaligus melindungi mata pencarian dan alam sekitar semula jadi mereka. Pada 2015, mereka berjaya menangguhkan pembinaan empangan hidro yang mengancam komuniti Orang Asli berdekatan. Mereka juga berkempen menentang pengeksportan pasir dari muara pantai yang memusnahkan ekosistem tempatan.

Tetapi membaca biografi mereka, di tengah-tengah pencapaian hebat itu terdapat petunjuk tentang betapa seriusnya risiko dalam melakukan kerja seperti itu. Pada 2012, Omido ditahan bersama aktivis lain dan didakwa menghasut keganasan selepas menganjurkan protes. (Para aktivis itu akhirnya dibebaskan kerana kekurangan bukti.) Pada 2014, beliau diserang oleh lelaki bersenjata tidak dikenali di luar rumahnya; beliau bersembunyi selama berbulan-bulan kerana takut. Sementara itu, ahli-ahli Mother Nature Cambodia bekerja di bawah kerajaan yang terus menindas aktivis yang menghadapi gangguan, pengawasan, dan intimidasi. Tiga orang ahli kumpulan itu – Thon Ratha, 31, Phuong Keo Reaksmey, 22, dan Long Khunthea, 25 – telah disabitkan pada 2021 kerana menghasut melakukan kesalahan. Walaupun hukuman penjara mereka akhirnya digantung, mereka dilarang meninggalkan negara selama tiga tahun. Mereka memohon kebenaran untuk berangkat ke Sweden bulan depan untuk menerima anugerah itu, tetapi pada hari Selasa mahkamah menolak permohonan mereka.

Di seluruh dunia, memperjuangkan alam sekitar adalah satu proposisi yang boleh meragut nyawa. Menurut laporan tahunan Global Witness yang dikeluarkan bulan lalu, sekurang-kurangnya 177 orang terbunuh tahun lalu memperjuangkan planet ini. Amerika Latin adalah tempat paling berbahaya untuk menjadi aktivis alam sekitar; lebih daripada sepertiga kematian berlaku di Colombia. Selain akibat paling mematikan itu, Global Witness mencatat bahawa aktivis “semakin banyak tertakluk kepada penjenayahan sebagai strategi untuk membisukan mereka yang bersuara,” dengan undang-undang digunakan terhadap mereka.

Walaupun bahaya ini, dedikasi ramai orang untuk melindungi alam sekitar tidak goyah. Dan sukar untuk membayangkan ke mana dunia ini akan berada tanpa ketegasan mereka. Pernyataan minggu ini oleh Right Livelihood sebagai respon kepada penolakan permohonan aktivis Kemboja untuk berangkat merangkumi perasaan besar dengan baik: “Kerja mereka menjadi peringatan kuat tentang hubungan antara demokrasi, hak asasi manusia, dan aktivisme alam sekitar.”

Versi cerita ini juga muncul dalam buletin Climate is Everything. Untuk langganan, klik di sini.