Gwyneth Paltrow Mengelar Istilah “Nepo Baby” Sebagai “Gelaran yang Menjijikkan”

Gwyneth Paltrow at the Met Gala

Perbincangan mengenai nepotisme, khususnya peranan nepo baby di Hollywood, tidak pernah berakhir, didorong oleh selebriti yang terlibat di dalamnya. Gwyneth Paltrow, terkenal sebagai nepo baby itu sendiri, adalah yang terbaru melakukannya: dalam wawancara dengan Bustle yang diterbitkan Rabu, pelakon berusia 51 tahun dan pengasas Goop ini memanggil istilah nepo baby sebagai “gelaran yang buruk.”

Berbicara tentang anaknya Apple Martin berusia 19 tahun, Paltrow berkata “keseluruhan budaya nepo baby” telah mencipta “penghakiman yang wujud terhadap anak-anak orang terkenal.”

“Dia hanya mahu menjadi kanak-kanak dan bersekolah dan belajar,” katanya. “Tapi tidak ada yang salah dengan melakukan atau mahu melakukan apa yang dilakukan oleh ibu bapa anda.”

Paltrow terus berkata: “Tiada siapa yang mengutuk kanak-kanak yang kata, ‘Saya mahu menjadi doktor seperti bapa dan datuk saya.’ Kebenaran ialah jika anda dibesarkan di rumah dengan banyak artis dan orang yang membuat seni dan muzik, itulah yang anda kenal, sama seperti jika anda dibesarkan di rumah dengan undang-undang, perbincangan di meja makan adalah mengenai halus-halus perundangan yang dilakukan oleh ibu bapa.”

Istilah nepo baby telah menjadi isu kontroversi di Hollywood selama bertahun-tahun dan menjadi demam tinggi oleh New York Magazine’s 2022 story menjejak anak-anak berkaitan rapat bintang-bintang. Pada bulan Mac, anak perempuan Sofia Coppola, Romy Mars berusia remaja, menggerakkan perbualan berterusan apabila dia memuat naik TikTok tentang dikenakan tahanan kerana cuba menyewa helikopter untuk makan malam bersama kawan menggunakan kad kredit bapanya – dan berkongsi dia sebenarnya tidak dibenarkan mempunyai media sosial kerana ibu bapa “tidak mahu saya menjadi anak nepotisme.”

Ramai nepo baby terkenal telah menyokong pandangan Paltrow selama bertahun-tahun, dari Zoe Kravitz hingga Drew Barrymore. Kate Hudson, anak kepada Goldie Hawn dan Bill Hudson, membuat hujah serupa kepada The Independent dalam temubual 2022. “Saya melihat anak-anak saya dan kami adalah keluarga penceritaan. Ia pasti dalam darah kami,” katanya. “Saya tidak kisah dari mana anda datang, atau hubungan anda dengan perniagaan itu – jika anda bekerja keras dan anda membunuhnya, ia tidak penting.”