Guyana mengutuk Venezuela kerana menandatangani undang-undang untuk mengesahkan pungutan suara yang meluluskan pengambilalihan wilayah yang dipertikaikan

(SeaPRwire) –   GEORGETOWN, Guyana (AP) – tindakan untuk menandatangani undang-undang keputusan referendum baru-baru ini yang menuntut dua pertiga Guyana memicu kecaman yang sangat keras pada hari Khamis dari kerajaan negara jiran.

Teks undang-undang itu tidak segera dibuat umum. Bahkan begitu, Kementerian Luar Negeri Guyana bersumpah tidak akan menyerahkan sebarang tanah kepada Venezuela dan menuduh tindakan menargetkan rantau Essequibo barat Guyana sebagai “pelanggaran yang sangat serius terhadap prinsip-prinsip asas undang-undang antarabangsa.”

Pada awal Disember, Maduro mengadakan referendum untuk mendakwa kedaulatan ke atas rantau kaya minyak dan mineral yang mewakili dua pertiga Guyana, mendakwa ia dicuri apabila sempadan dilukis lebih satu abad lalu. Pada hari Rabu, Maduro mengadakan upacara menandatangani mengingati referendum sebagai “saat bintang dan sejarah.”

“Keputusan 3 Disember, kini menjadi Undang-Undang Republik, untuk membentuk sebahagian daripada struktur undang-undang politik dalaman dan pergerakan institusi negara kita,” tweet Maduro pada hari Rabu. “Keputusan yang dibuat oleh orang Venezuela dalam referendum konsultatif akan dipenuhi sepenuhnya, dan dengan Undang-Undang ini, kami akan terus mempertahankan Venezuela di pentas-pentas antarabangsa.”

kerajaan bertindak balas dengan tajam beberapa jam kemudian: “Jika Venezuela mahu mempertikaikan hak milik ke atas wilayah yang dipertikaikan, forum yang sesuai ialah Mahkamah Keadilan Antarabangsa.”

Tidak jelas bagaimana pihak berkuasa Venezuela bercadang untuk melaksanakan idea menjalankan bidang kuasa ke atas Essequibo. Maduro berkata sehingga pertikaian diselesaikan, pelantikan gabenor Essequibo akan terus berada di tangannya dan bahawa Majlis Kebangsaan akan menjalankan kuasa perundangan wilayah itu. Beliau tidak memberikan butiran lanjut.

Guyana dan Venezuela telah berselisih selama dekad mengenai rantau itu, dengan ketegangan meningkat selepas deposit minyak besar ditemui berhampiran pantai Guyana pada tahun 2015 di kawasan luar pesisir yang bersilang dengan wilayah dipertikaikan.

Pada tahun 2018, Guyana membawa kes itu ke mahkamah tertinggi PBB, meminta hakim menentukan bahawa keputusan sempadan 1899 adalah sah dan mengikat. Sementara itu, Venezuela menegaskan bahawa persetujuan 1966 membatalkan arbitrasi asal.

Keputusan mahkamah tidak dijangka sebelum tahun depan.

Sementara itu, Guyana bekerjasama dengan AS, Perancis dan India untuk memperkukuhkan tentera daratnya jika berlaku sebarang cubaan pengilhakan, Presiden Irfaan Ali berkata baru-baru ini. Tentera darat Guyana juga meningkatkan latihan perekrutan dengan iklan di laman sosial dan lawatan ke pelbagai rantau di seluruh negara.

Imej satelit mendedahkan tentera Venezuela mengumpulkan tentera dan memperluas pangkalan berhampiran sempadan yang dikongsi dengan Guyana.

Presiden Guyana dan Venezuela bertemu di pulau Caribbean Timur St. Vincent pada pertengahan Disember atas desakan pemimpin serantau yang cuba menenangkan situasi, tetapi gagal menyelesaikan pertikaian wilayah, bersetuju hanya untuk tidak menggunakan ancaman atau kekerasan antara satu sama lain.

Pertemuan kedua antara Ali dan Maduro sepatutnya diadakan bulan lepas, tetapi tiada tarikh yang ditetapkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.