Greta Thunberg Antara Aktivis Iklim Yang Ditahan Kerana Mengganggu Persidangan Minyak Utama

(LONDON) — Greta Thunberg telah ditahan oleh polis British pada Selasa bersama-sama aktivis iklim lain yang berkumpul di luar sebuah hotel pusat di London untuk mengganggu perjumpaan pegawai-pegawai eksekutif syarikat minyak dan gas.

Thunberg berada di kalangan puluhan penunjuk perasaan yang berteriak “uang minyak keluar” dan cuba menghalang akses ke Hotel InterContinental di Park Lane, yang menganjurkan Persidangan Energy Intelligence Forum. Persidangan ini menganjurkan penceramah termasuk ketua eksekutif Saudi Aramco dan Norway’s Equinor, serta menteri keselamatan tenaga UK.

Seorang jurugambar Associated Press melihat Thunberg dibawa pergi oleh pegawai dan dimasukkan ke dalam kenderaan polis, bersama-sama kira-kira 10 aktivis lain.

Sebelum ini pada Selasa, Polis Metropolitan London menyatakan lima orang ditahan atas tuduhan menghalang laluan jalan raya semasa protes tersebut.

Penunjuk perasaan cuba menghalang akses ke venue persidangan dengan duduk di tepi jalan berhampiran pintu masuk. Mereka mengangkat banner dan berteriak “uang minyak keluar” dan “batal persidangan”, sementara beberapa membakar asap kuning dan merah jambu.

Aktivis Greenpeace memanjat turun dari bumbung hotel untuk melepaskan banner bertulis “buat syarikat minyak besar membayar.”

Penunjuk perasaan menuduh syarikat minyak fosil sengaja melambatkan peralihan global ke tenaga boleh diperbaharui untuk mendapatkan lebih keuntungan.

“Dunia tenggelam dalam bahan api fosil. Harapan dan impian serta hidup kita tenggelam dalam banjir hijau palsu dan pembohongan,” kata Thunberg kepada wartawan sebelum ditahan. “Telah jelas selama dekad bahawa industri bahan api fosil menyedari akibat model perniagaan mereka, tetapi mereka tidak berbuat apa-apa.”

“Kami tidak boleh membiarkan ini berterusan. Elit persidangan minyak dan wang, mereka tidak berniat untuk beralih,” tambahnya. “Kami tidak mempunyai pilihan lain kecuali meletakkan badan kami di luar persidangan ini dan secara fizikal mengganggu. Dan kami perlu melakukannya setiap kali, kami perlu terus menunjukkan kepada mereka bahawa mereka tidak akan lepas daripada ini.”

Polis berkata mereka yang ditahan dibawa ke dalam tahanan dan pegawai masih berada di tapak.

Kumpulan alam sekitar berkata mereka akan terus menunjuk perasaan sepanjang forum yang dijangka berlangsung selama tiga hari.

Thunberg memberi inspirasi kepada pergerakan belia global yang menuntut tindakan lebih kuat untuk melawan perubahan iklim selepas menganjurkan protes mingguan di luar Parlimen Sweden bermula pada 2018. Beliau baru-baru ini didenda oleh mahkamah Sweden atas tidak mematuhi polis semasa protes alam sekitar di Sweden.