GOP Rancangan Untuk Saksi Acara Pendakwaan Berikutnya: Rakan Perniagaan Lama Hunter Biden Tony Bobulinski

US-VOTE-DEBATE-TRUMP-BOBULINSKI

Ketika kerajaan persekutuan hampir tergantung, Ahli-ahli Kongres Republikan sedang bersedia untuk meningkatkan siasatan pemecatan mereka terhadap Presiden Joe Biden. Seterusnya dalam itinerari mereka: Jawatankuasa Pengawasan Dewan berancang untuk membawa bekas rakan perniagaan Hunter Biden Tony Bobulinski untuk memberi keterangan dalam pendengaran akan datang, beberapa sumber yang mengetahui perkara itu memberitahu TIME.

Walaupun kehadirannya belum dijadualkan, sumber mengatakan Pengerusi Pengawasan Dewan James Comer, seorang Republikan Kentucky, hampir menyelesaikan perjanjian dengan peguam Bobulinski. Ahli-ahli Kongres GOP merancang untuk mempersembahkan Bobulinski sebagai saksi fakta utama pertama mereka dalam pendengaran pada bulan Oktober. Tetapi prosiding itu tidak mungkin berlangsung sementara kerajaan ditutup, tambah sumber itu, bermakna ia mungkin ditahan sehingga November, bergantung pada berapa lama ia mengambil untuk para penggubal undang-undang menyelesaikan jalan buntu.

Pendengaran seterusnya boleh berfungsi sebagai ujian penting untuk siasatan Republikan tentang sama ada Presiden Biden mendapat manfaat kewangan dari, atau memainkan peranan dalam, aktiviti perniagaan keluarganya. Siasatan itu belum menemui bukti konkrit salah laku oleh Presiden. Pada hari Khamis, Jawatankuasa Pengawasan mengadakan pendengaran pertamanya sejak membuka siasatan pemecatan. Salah seorang saksi GOP, profesor undang-undang konservatif Jonathan Turley, memberitahu para penggubal undang-undang bahawa mereka belum mendedahkan bukti untuk membenarkan artikel pemecatan, tetapi kata penemuan itu melepasi “ambang” untuk siasatan.

Bobulinski adalah bekas rakan perniagaan Hunter Biden dan abang Presiden, James Biden. Dia mendakwa telah mengadakan mesyuarat Mei 2017 dengan Joe Biden mengenai urusan yang Hunter Biden kejar dengan syarikat tenaga China. Walaupun usaha Hunter Biden tidak pernah menerima dana daripada firma China itu, Republikan berkata bahawa kesaksian Bobulinski adalah penting untuk mencabar penafian Presiden Biden bahawa dia tidak pernah membincangkan urusan perniagaan Hunter dengan anaknya.

Demokrat membalas bahawa Bobulinski bukan saksi yang boleh dipercayai. Mereka menekankan bahawa dia mula muncul apabila bekas Presiden Donald Trump menjemputnya sebagai tetamu ke salah satu debat presiden pada Oktober 2020. “Saya pernah mendengar Joe Biden berkata bahawa dia tidak pernah membincangkan perniagaan dengan Hunter. Itu salah,” kata Bobulinski kepada wartawan dalam sidang akhbar sebelumnya. “Saya mempunyai pengetahuan langsung tentang ini kerana saya berurusan secara langsung dengan keluarga Biden, termasuk Joe Biden.”

Rumah Putih menolak Bobulinski sebagai penentang Biden yang tidak berwibawa yang para Republikan bawa keluar untuk mencalarkan reputasi Presiden. “Pertama, Ahli-ahli Kongres Republikan memanggil saksi yang mengakui tidak ada bukti untuk pemecatan, dan seterusnya mereka dilaporkan merancang untuk memanggil saksi yang berkhidmat sebagai pengganti untuk bekas Presiden Trump pada tahun 2020,” kata jurucakap Rumah Putih Sharon Yang kepada TIME. “Mereka sekali lagi menjelaskan bahawa mereka akan sentiasa mengutamakan serangan politik lama yang telah lama dibongkar terhadap Presiden daripada mendahulukan keluarga Amerika.”

Minat GOP dalam Bobulinski diperbaharui selepas dua pemberi maklumat Cukai Dalam Negeri (IRS) memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Cara dan Sarana Dewan pada bulan Jun. Salah seorang daripada mereka, Gary Shapley, memberitahu penyiasat kongres bahawa Jabatan Kehakiman menghalang petunjuk siasatan ke dalam Biden, termasuk tuduhan Bobulinski, pada musim panas dan musim luruh 2020, ketika Trump menjadi presiden dan Bill Barr menjadi peguam negara.

CBS News melaporkan pada bulan Jun bahawa peguam Bobulinski menghubungi pada tahun 2020 Pendakwa Raya AS David Weiss, pendakwa yang dilantik Trump yang bertugas untuk menyelia siasatan Hunter Biden, mengatakan dia bersedia untuk memberi keterangan di hadapan juri agung. Weiss tidak pernah membalas panggilan mereka atau meminta kesaksian Bobulinski, menurut saluran berita itu. Beberapa bulan sebelum itu, kemudian Peguam Negara Barr mengeluarkan memorandum pilihan raya lazim yang mengarahkan pendakwa raya untuk mengelakkan sebarang tindakan yang boleh mempengaruhi perlumbaan presiden. Awal bulan ini, Weiss mendakwa Hunter Biden atas tiga tuduhan senjata api persekutuan setelah perjanjian tawar menawar terdahulu gagal.

Peguam Hunter Biden, Abbe Lowell, tidak menjawab permintaan komen mengenai kesaksian Kongres Bobulinski yang dirancang.

Ahli-ahli Kongres Republikan berada di bawah tekanan untuk membentangkan bukti baru yang memajukan siasatan pemecatan mereka terhadap Biden selepas prosiding Khamis meninggalkan beberapa tokoh sayap kanan frustrasi dan kurang berkesan. “Tidak ada bukti bahawa Joe Biden melakukan sesuatu secara haram,” kata hos Fox News yang konservatif Steve Doocy di udara selepas itu. Ia adalah titik yang sama yang ditekankan oleh Demokrat dalam jawatankuasa itu. “Jika Republikan mempunyai senjata api atau bahkan pistol air yang bocor, mereka akan membentangkannya hari ini,” kata Rep. Jamie Raskin, pemimpin Demokrat panel itu. “Tetapi mereka tidak ada apa-apa.”

Comer menutup pendengaran Khamis dengan mengumumkan bahawa dia mengeluarkan saman kepada rekod peribadi dan perniagaan perbankan Hunter dan Jim Biden, yang Ahli-ahli Kongres Republikan percaya akan membantu meledakkan kes itu. “Mereka dalam masalah,” seorang ahli Kongres GOP dalam jawatankuasa itu memberitahu TIME. “Saya akan memberitahu anda sekarang.”