Gempa bumi Taiwan: Operasi menyelamat diteruskan sedang bilangan kematian mencecah 10

(SeaPRwire) –   Penyelamat terus mencari puluhan orang yang masih hilang selepas gempa bumi berkekuatan 7.2 pada skala Richter, membunuh 10 orang dan mencederakan lebih 1,000 orang.

Bangunan di seluruh negara itu condong pada sudut yang pelik dan terancam runtuh ketika pekerja cuba menstabilkan struktur. Di bandar Hualien berhampiran pusat gempa di pantai timur Taiwan, Datuk Bandar Hsu Chen-wei berkata 48 bangunan perumahan rosak akibat gempa bumi Rabu dan gempa susulan mengikut laporan Associated Press.

Walaupun sesetengah penduduk Hualien tinggal di khemah, kehidupan di pulau itu mula kembali normal. Sesetengah perkhidmatan landasan keretapi tempatan di Hualien telah disambung semula dan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., sebuah pemimpin global dalam pembuatan cip komputer, telah memulakan semula operasi, menurut laporan Agensi Berita Pusat, mengikut AP.

Penduduk bangunan yang rosak telah dipindahkan ke tempat perlindungan sementara ketika kerja-kerja terus untuk mencegah runtuhan.

Hampir 1,070 orang cedera dalam gempa bumi itu. Daripada 10 orang yang mati, sekurang-kurangnya empat orang terbunuh di dalam Ho Ren Quarry, Hualien sebuah tarikan pelancong county terkenal dengan lembah dan tebing kira-kira 90 batu dari Taipei. Seorang ditemui mati di bangunan yang rosak dan satu lagi ditemui di Kuari Ho Ren.

Kira-kira 700 orang masih hilang atau terkandas pada hari Khamis, termasuk lebih 600 orang yang terkandas di hotel bernama Silks Place Taroko, Agensi Bomba Kebangsaan berkata. Pihak berkuasa berkata pekerja dan tetamu hotel selamat dan mempunyai makanan dan air, dan kerja-kerja untuk membaiki jalan ke hotel hampir siap.

Lain-lain dilaporkan terkandas, termasuk dua puluh empat pelancong, kira-kira 20 pengembara dan enam pelajar universiti juga dijumpai selamat, mereka berkata.

Pihak berkuasa berkata beberapa puluh pekerja yang terperangkap di kuari kerana jalan yang terhalang atau rosak telah dibebaskan. Agensi Berita Pusat melaporkan pekerja berjaya meninggalkan gunung sekitar tengah hari. Enam pekerja di kuari lain diselamatkan melalui helikopter.

Pihak berkuasa belum menghubungi kira-kira 40 orang, kebanyakannya pekerja hotel, dilaporkan terkandas di taman negara, lapor AP.

Video dan imej di media sosial menunjukkan bangunan lima tingkat di Hualien yang jarang didiami rosak teruk, menyebabkan tingkat pertamanya runtuh dan baki condong pada sudut 45 darjah.

Pada hari Khamis, masih tidak jelas sama ada orang masih terperangkap di bangunan.

USGS menganggarkan gempa bumi pada skala 7.4, manakala agensi pemantauan gempa bumi Taiwan memberikan magnitud 7.2. Kesan gempa bumi dirasakan jauh sehingga Kinmen, pulau dikuasai Taiwan berhampiran pantai China, kata Wu Chien-fu, ketua biro pemantauan gempa bumi Taiwan.

Beberapa gempa susulan direkodkan, dan USGS berkata salah satu gempa seterusnya berukuran 6.5 pada skala Richter dan 7.8 batu dalam.

Gempa bumi ini dipercayai gempa bumi terbesar di Taiwan sejak gempa bumi 1999 menyebabkan kerosakan meluas. Taiwan terletak di sepanjang “Cincin Api Pasifik”, barisan kesalahan seismik mengelilingi Lautan Pasifik di mana kebanyakan gempa bumi berlaku di dunia.

Digital’s Louis Casiano, Landon Mion dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.