Gempa Bumi Kuat Menghentam Barat Afghanistan Seminggu Selepas Gempa Bumi Membunuh Ribu-Ribu Orang Di Kawasan Yang Sama

ISLAMABAD — Gempa bumi kuat 6.3 skala magnitud menggempur barat Afghanistan pada Ahad, hanya lebih daripada seminggu selepas gempa kuat dan gempa susulan membunuh beribu-ribu orang dan meratakan kampung-kampung keseluruhan di wilayah yang sama.

Jabatan Geologi Amerika Syarikat berkata pusat gempa bumi terbaru itu berada kira-kira 34 kilometer (21 batu) di luar Herat, ibu wilayah itu, dan lapan kilometer (lima batu) di bawah permukaan.

Save the Children berkata empat orang telah terbunuh dan Hospital Wilayah Herat telah menerima 153 orang cedera. Semuanya di kawasan Baloch di daerah Rabat Sangi telah runtuh. Beberapa kampung telah musnah, menurut kumpulan bantuan itu. Pihak berkuasa memberi angka korban yang lebih rendah.

Sayed Kazim Rafiqi, 42, penduduk bandar Herat, berkata beliau tidak pernah melihat kemusnahan sebegini dengan kebanyakan rumah rosak dan “orang ketakutan.” Rafiqi dan orang lain menuju ke hospital untuk menyumbang darah yang sangat diperlukan.

“Kami perlu membantu dengan apa jua cara yang mungkin,” katanya. Gempa bumi pada 7 Oktober meratakan kampung-kampung keseluruhan di Herat, dalam salah satu gempa paling merosakkan dalam sejarah baru-baru ini negara itu.

Lebih daripada 90% daripada orang yang terbunuh seminggu lalu adalah wanita dan kanak-kanak, laporan pegawai PBB pada Khamis. Pegawai Taliban berkata gempa bumi awal membunuh lebih daripada 2,000 orang merentasi wilayah itu. Pusat gempa bumi berada di daerah Zenda Jan, di mana majoriti korban dan kerosakan berlaku.

Gempa bumi awal, gempa susulan berbilang dan gempa kedua 6.3 magnitud pada Rabu meratakan kampung-kampung, memusnahkan ratusan rumah lumpur yang tidak dapat menahan daya sebegini. Sekolah, klinik kesihatan dan kemudahan kampung lain juga runtuh.

Selain serpihan dan pengebumian selepas kemusnahan itu, hanya tinggal sedikit daripada kampung-kampung di kawasan bukit berdebu wilayah itu. Mangsa-mangsa yang terselamat berusaha untuk menerima kehilangan ahli keluarga berbilang dan di banyak tempat, penduduk yang masih hidup kurang daripada sukarelawan yang datang untuk mencari serpihan dan menggali kubur beramai-ramai.