Gaza Hampir Runtuh Secara Keseluruhan Kerana Bantuan Kemanusiaan Masih Tidak Dapat Masuk

Israel Palestinians

RAFAH, Lembah Gaza – Konvoi bantuan yang terbengkalai di sempadan Mesir dengan Gaza ketika penduduk dan kumpulan kemanusiaan memohon pada Isnin untuk air, makanan dan bahan api untuk generator yang mati, mengatakan wilayah Palestin kecil yang ditutup oleh Israel selepas serangan minggu lepas oleh Hamas hampir runtuh sepenuhnya.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden merancang untuk pergi ke Israel pada Rabu untuk menunjukkan sokongan Pejabat Putih untuk negara itu dan ke Jordan untuk bertemu dengan pemimpin Arab. Setiausaha Negara AS Antony Blinken mengumumkan lawatan itu awal Selasa di Tel Aviv semasa lawatannya yang kedua dalam tempoh kurang satu minggu di Israel di tengah-tengah kebimbangan bahawa pertempuran itu boleh meluas ke konflik serantau yang lebih luas.

Di Gaza, hospital berada di ambang kehilangan elektrik, mengancam nyawa ribuan pesakit, dan ratusan ribu orang Palestin yang dipaksa keluar dari rumah mereka mencari roti. Israel mengekalkan serangan udara ganas di seluruh Gaza sebagai penyerbuan darat bermula, manakala militan Hamas terus melepaskan serangan roket, dan ketegangan meningkat berhampiran sempadan Israel-Lebanon.

Lebih seminggu selepas Israel menutup masukan sebarang bekalan, semua mata tertumpu kepada lintasan Rafah, satu-satunya sambungan Gaza ke Mesir. Pengantara cuba mencapai gencatan senjata yang akan membenarkan bantuan masuk dan orang asing terperangkap keluar. Serangan udara Israel memaksa lintasan ditutup minggu lepas, tetapi masih tidak jelas pada Isnin yang mana daripada pemain serantau menutup lintasan.

Blinken, yang kembali ke Israel selepas lawatan enam negara di negara-negara Arab, berkata AS dan Israel telah bersetuju untuk membangunkan rancangan untuk membolehkan bantuan kemanusiaan mencapai orang awam di Gaza. Terdapat sedikit butiran, tetapi rancangan itu akan termasuk “kemungkinan untuk mencipta kawasan untuk membantu mengekalkan orang awam jauh dari bahaya.”

“Kami berkongsi kebimbangan Israel bahawa Hamas mungkin merampas atau memusnahkan bantuan yang memasuki Gaza atau menghalangnya daripada mencapai orang yang memerlukannya,” kata Blinken.

Israel mengevakuasi bandar berhampiran sempadan utaranya dengan Lubnan, di mana tentera telah bertukar api berulang kali dengan kumpulan Hezbollah yang disokong Iran.

Berucap kepada Knesset Israel, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memberi amaran kepada Iran dan Hezbollah, “Jangan uji kami di utara. Jangan buat kesilapan masa lalu. Pada hari ini, harga yang anda akan bayar akan jauh lebih berat,” merujuk kepada perang Israel 2006 dengan Hezbollah, yang beroperasi dari Lubnan.

Tidak lama selepas beliau bercakap, lantai Knesset dikosongkan kerana roket menuju ke Jerusalem. Sirens di Tel Aviv memaksa pegawai AS dan Israel mengambil perlindungan di bunker, kata pegawai.

Menteri Luar Iran, sementara itu, memberi amaran bahawa “tindakan pencegahan adalah mungkin” jika Israel bergerak lebih dekat ke penyerbuan darat. Ancaman Hossein Amirabdollahian mengikuti corak retorik yang meningkat dari Iran, yang menyokong Hamas dan Hezbollah.

Ini menjadi peperangan Gaza paling maut bagi kedua-dua belah pihak. Sekurang-kurangnya 2,778 orang terbunuh dan 9,700 cedera di Gaza, mengikut Kementerian Kesihatan di sana. Lebih 1,400 orang Israel terbunuh, kebanyakan besar warga awam dibunuh dalam serangan Hamas pada 7 Oktober.

Tentera Israel berkata pada Isnin bahawa sekurang-kurangnya 199 tebusan diambil ke Gaza, lebih banyak daripada anggaran sebelumnya. Hamas berkata ia memegang 200 hingga 250 tebusan, termasuk warga asing yang ia kata akan dibebaskan apabila munasabah.

Juga pada Isnin, sayap tentera Hamas melepaskan video tebusan menunjukkan wanita yang terkejut mempunyai lengannya dibalut dengan pembalut. Wanita itu, yang mengenal pasti dirinya dalam video sebagai Mia Schem, 21, bergoyang sedikit ketika bercakap, bunyi letupan bergema di latar belakang. Dalam kenyataannya, Schem berkata dia diambil dari Sderot, bandar kecil Israel berhampiran sempadan Gaza di mana dia menghadiri parti. Hamas berkata dia telah menjalani pembedahan tiga jam.

Tentera Israel berkata keluarga Schem dimaklumkan mengenai penculikannya minggu lepas, dan pegawai menolak video itu sebagai propaganda.

Nasib tebusan telah mendominasi media Israel sejak serangan, dengan temubual ahli keluarga mereka hampir berterusan dimainkan. Pegawai Israel bersumpah untuk mengekalkan pengepungan Gaza sehingga tebusan dibebaskan.

Ketua Agensi Keselamatan Shin Bet Israel, bertanggungjawab memantau kumpulan militan, mengambil tanggungjawab atas kegagalan mengelak serangan kejutan Hamas. Sebagai ketua agensi, “tanggungjawab itu terletak pada saya,” kata Ronen Bar.

“Akan ada masa untuk siasatan – kini adalah masa perang,” tulisnya dalam surat kepada pekerja dan keluarga Shin Bet.

Gabungan serangan udara, bekalan yang semakin menipis dan perintah evakuasi besar-besaran Israel untuk utara Lembah Gaza telah melemparkan 2.3 juta orang penduduk kecil itu ke dalam kekeliruan dan keputusasaan yang semakin meningkat. Lebih 1 juta orang telah melarikan diri dari rumah mereka, dan 60% kini berada di kawasan seluas kira-kira 14 kilometer (8 batu) di selatan zon evakuasi, mengikut PBB.

Tentera Israel berkata ia cuba membersihkan orang awam untuk keselamatan mereka menjelang kempen besar-besaran terhadap Hamas di utara Gaza, di mana ia berkata militan mempunyai rangkaian terowong dan pelancar roket meluas. Kebanyakan infrastruktur tentera Hamas berada di kawasan perumahan.

Mereka yang melarikan diri dari utara Gaza masih menghadapi serangan udara di selatan. Sebelum fajar Isnin, serangan di bandar Deir al-Balah runtuhkan bangunan perlindungan tiga keluarga yang telah dipindahkan dari Bandar Gaza. Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dan sembilan lagi masih terperangkap di bawah puing, menurut mangsa. Serangan itu meruntuhkan rumah ke lubang besar berselimut puing.

Hospital dijangka akan kehabisan bahan api generator dalam tempoh 24 jam akan datang, bermakna peralatan penyelamat nyawa seperti inkubator dan ventilator akan berhenti berfungsi dan meletakkan ribuan nyawa dalam bahaya, kata PBB.

Orang semakin putus asa dalam pencarian makanan dan air. Dengan paip kering, banyak yang terpaksa minum air kotor atau berlumpur, meningkatkan risiko penularan penyakit.

Lebih 400,000 orang yang dipindahkan di selatan berkumpul di sekolah-sekolah dan kemudahan lain UNRWA. Tetapi agensi itu tidak dapat menyediakan bekalan untuk mereka. UNRWA berkata hanya mempunyai 1 liter air sehari untuk setiap kakitangannya yang terperangkap di wilayah itu.

“Gaza sedang kehabisan air, dan Gaza sedang kehabisan nyawa,” kata ketua UNRWA Philippe Lazzarini, meminta pengangkatan pengepungan. “Kami memerlukan ini sekarang.”

Beberapa kilang roti beroperasi dengan barisan panjang orang menunggu. Ahmad Salah di bandar Deir al-Balah berkata dia menunggu 10 jam untuk mendapatkan satu kilo (2 paun) roti untuk menyara 20-30 ahli keluarga.

Di utara Gaza, bilangan yang tidak diketahui kekal, sama ada enggan atau tidak mampu untuk pergi.

UNRWA berkata 170,000 orang berlindung di sekolah-sekolahnya di utara apabila arahan untuk pergi dikeluarkan. Tetapi ia tidak dapat mengevakuasi mereka dan tidak tahu jika mereka kekal. Lebih 40,000 orang berkumpul di dan sekitar Hospital al-Shifa di Bandar Gaza, berharap ia akan selamat dari pengeboman.

Hamas menggesa orang untuk mengabaikan perintah evakuasi. Pada Ahad, tentera Israel melepaskan foto yang dikatakannya menunjukkan sekatan jalan Hamas menghalang lalu lintas daripada bergerak ke selatan.

Doktor dan kebanyakan kakitangan hospital enggan dievakuasi, mengatakan ia bermakna maut bagi pesakit kritikal dan bayi baru lahir yang bergantung pada ventilator. Kumpulan Doctors Without Borders berkata kebanyakan kakitangannya memutuskan untuk kekal untuk merawat mangsa cedera. Mereka kehabisan ubat kesakitan, dan kakitangan melaporkan “mangsa menjerit kesakitan,” katanya.

Di sebelah Gaza lintasan Rafah, beramai-ramai orang Palestin dengan kewarganegaraan ganda menunggu dengan cemas, duduk di atas beg atau berjongkok di lantai, sesetengah menenangkan bayi menangis.

“Mereka seharusnya menjadi negara maju, bercakap tentang hak asasi manusia setiap masa,” kata Shurouq Alkhazendar, dua anaknya warganegara Amerika Syarikat. “Anda seharusnya melindungi warga anda terlebih dahulu, bukannya meninggalkan mereka semua menderita.”

Selepas pertukaran sempadan yang meningkat dengan Hezbollah di utara, tentera Israel mengarahkan penduduk untuk dievakuasi 28 komuniti dalam 2 kilometer (1.2 batu) dari sempadan Lubnan.

“Israel bersedia beroperasi di dua barisan, dan lebih,” kata Laksamana Muda Daniel Hagari, seorang pegawai tentera laut Israel.