Gavin Newsom Namakan Strategis Demokratik Laphonza Butler untuk Isi Kerusi Senat Feinstein

Biden

LOS ANGELES — Gabenor California Gavin Newsom pada Ahad memilih Laphonza Butler, seorang strategis Demokrat dan penasihat kepada kempen presiden Kamala Harris 2020, untuk mengisi kerusi Senat AS yang kosong yang dipegang oleh mendiang Sen. Dianne Feinstein.

Dengan memilih Butler, Newsom menunaikan janjinya untuk melantik seorang wanita kulit hitam jika kerusi Feinstein menjadi kosong. Walau bagaimanapun, beliau telah menghadapi tekanan daripada beberapa ahli politik kulit hitam dan kumpulan sokongan untuk memilih Rep. Barbara Lee, seorang ahli kongres kulit hitam terkemuka yang sudah pun bertanding untuk kerusi itu.

Butler akan menjadi satu-satunya wanita kulit hitam yang berkhidmat di Senat AS, dan orang LGBTQ+ yang pertama secara terbuka mewakili California di dewan itu.

Newsom berkata dalam satu kenyataan bahawa keutamaan yang diperjuangkan Feinstein di Kongres – kebebasan reproduktif, perlindungan sama rata dan keselamatan daripada keganasan senjata – diserang di negara itu. “Laphonza akan membawa obor yang ditinggalkan oleh Sen. Feinstein (dan) terus memecahkan kaca langit-langit dan memperjuangkan semua rakyat California di Washington DC,” katanya.

Butler memimpin Emily’s List, sebuah organisasi politik yang menyokong calon wanita Demokrat yang menyokong hak pilihan raya. Beliau juga bekas pemimpin buruh dengan SEIU 2015, satu kekuatan berpengaruh dalam politik California.

Perlantikannya mengatur kiraan politik yang agak rumit dalam pertandingan padat 2024 untuk menggantikan Feinstein, yang telah berjalan sejak awal tahun ini.

Jurucakap Newsom Anthony York berkata gabenor itu tidak meminta Butler berjanji untuk tidak bertanding. Tarikh akhir untuk calon menyerahkan kertas kerja untuk mencari pejabat itu ialah 8 Disember. Sekiranya Butler memasuki pertandingan, dia boleh mengatur persaingan untuk kumpulan pengundi kulit hitam yang agak kecil tetapi berpengaruh di California dan berpotensi merosakkan peluang Lee.

Emily’s List dikenali sebagai kuasa pengumpul dana, dan mengumpul jumlah dana kempen yang besar adalah kemestian dalam mana-mana perlumbaan seluruh California. Kenyataan Newsom berkata dia akan meletak jawatan dari organisasi itu.

Keputusan itu membawa ancaman reaksi politik untuk Newsom, yang dilihat sebagai calon masa depan kebangsaan yang berpotensi. Calon yang disukai pengundi kulit hitam telah memenangi pencalonan parti Demokrat setiap kitaran sejak 1992. Kongres Kaukasia Hitam adalah antara kumpulan dan ahli politik kulit hitam yang mendesak Newsom melantik Lee, dengan menyebut beliau pilihan terbaik untuk jawatan itu.

March For Our Lives town hall.

Feinstein yang telah lama berkhidmat meninggal pada Khamis lepas pada usia 90 tahun selepas beberapa penyakit.

Butler kini tinggal di Maryland, menurut biografi Emily’s List beliau. Izzy Gardon, jurucakap untuk Newsom, berkata Butler memiliki rumah di California. Beliau dijangka mendaftar semula untuk mengundi di California sebelum dilantik. Itu boleh berlaku seawal Selasa malam apabila Senat kembali bersidang.

Butler tidak segera membalas e-mel yang meminta komen atau mengeluarkan kenyataan.

Demokrat mengawal Senat 51-49, walaupun kerusi Feinstein kosong. Perlantikan pantas oleh Newsom akan memberi kaukus Demokrat lebih banyak ruang untuk bergerak dalam undian rapat, termasuk pencalonan yang secara seragam ditentang Republikan.

Feinstein, ahli Kongres tertua dan wanita yang paling lama berkhidmat di Senat, berkata pada Februari dia tidak akan mencari pengekalan pada 2024. Lee adalah salah seorang daripada beberapa Demokrat terkemuka yang bersaing untuk kerusi itu, termasuk ahli Kongres Demokrat AS Katie Porter dan Adam Schiff. Newsom berkata dia tidak mahu melantik mana-mana calon kerana ia akan memberi mereka kelebihan tidak adil dalam perlumbaan itu.

Reps. Katie Porter, left, and Adam Schiff, right, speak at a town hall at East LA College on Sept. 8, 2023.

Butler tidak pernah memegang jawatan yang dipilih tetapi mempunyai rekod panjang dalam politik California. Dia berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada kempen presiden Harris 2020 sambil bekerja di firma politik yang penuh dengan strategis yang telah bekerja untuk Newsom dan banyak Demokrat terkemuka negeri lain. Dia juga seketika bekerja dalam sektor swasta untuk Airbnb.

Dia menyebut Feinstein “tokoh legendaris untuk wanita dalam politik dan di seluruh negara,” dalam kenyataan yang disiarkan selepas kematian Feinstein.

Emily’s List, kumpulan yang diketuai Butler, memberi tumpuan kepada melantik wanita Demokrat yang menyokong hak pilihan raya. Dengan keputusan Mahkamah Agung AS 2022 untuk membatalkan hak perlembagaan wanita untuk pengguguran, isu itu telah menjadi satu yang menggalakkan banyak Demokrat.

Equality California, pertubuhan hak sivil LGBTQ+ terbesar di negara ini, berkata pelantikan itu “akan memberi komuniti kami … suara lain di Kongres pada masa hak dan kebebasan kami diserang di seluruh negara.”

Ini bukan kali pertama Newsom memilih seorang senator AS, selepas ditugaskan untuk memilih pengganti Kamala Harris apabila beliau dipilih sebagai naib presiden; pada masa itu dia memilih Setiausaha Negara California Alex Padilla untuk jawatan itu. Ia adalah salah satu daripada siri pelantikan yang dibuat Newsom pada akhir 2020 dan awal 2021, kuasa yang menjadikannya pembuat raja di kalangan Demokrat California yang ambisius.

Kerusi itu dijangka kekal di tangan Demokrat dalam pilihan raya 2024. Demokrat di negeri yang condong ke arah liberal ini tidak kalah dalam pilihan raya seluruh negeri sejak 2006, dan parti itu memegang kelebihan pendaftaran pengundi hampir 2 berbanding 1 ke atas Republikan.