Gambar menunjukkan kanak-kanak Mexico memegang senjata api sebagai pasukan polis sukarela berjuang menentang jenayah terancang

(SeaPRwire) –   Gambar-gambar menunjukkan kanak-kanak Mexico memegang senjata api sebagai pasukan polis sukarela berjuang menentang jenayah terancang

Kanak-kanak, yang berusia sekitar 12 tahun, berarak di sekitar padang sukan sebelum menyertai rondaan di Ayahualtempa, sebuah kampung di negeri Guerrero barat daya di mana pihak berkuasa melaporkan terdesak oleh penculikan, menurut Reuters.

“Kami tidak dapat belajar kerana keganasan,” salah seorang remaja itu dikutip oleh agensi berita memberitahu saluran televisyen Milenio, menambah bahawa beliau telah belajar bagaimana menembak senjata api mengikuti siri lesson.

Pada awal Januari, satu insiden di negeri Guerrero meninggalkan lima orang mati.

Empat ahli keluarga di Ayahualtempa diculik dan hilang sejak Jumaat lalu, lapor Reuters, mengutip pejabat pendakwa negeri Guerrero.

“Kami tidak akan membenarkan mereka menculik kami lagi, atau orang terus hilang,” pegawai tempatan Antonio Toribio memberitahu Reuters, menunjukkan bahawa kanak-kanak itu mengukuhkan pasukan polis sukarela melindungi kampung berpenduduk kira-kira 700 orang.

Pengerahan yang dilaporkan itu datang ketika pihak berkuasa Mexico menindak ke atas jenayah di destinasi pelancongan popular, Tulum, kerana pihak berkuasa cuba mencipta persekitaran “lebih selamat dan lebih tenang.”

Menurut Datuk Bandar Tulum Diego Castañón Trejo, 30 anggota tambahan Tentera Laut Mexico ditambah kepada kehadiran penguatkuasaan undang-undang sedia ada di destinasi pantai Caribbean sibuk itu.

Trejo berkata minggu ini bahawa 30 anggota tentera tambahan akan menaikkan kehadiran semasa ke lebih daripada 250.

’ Sarah Rumpf-Whitten menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.