Gaetz Mahu Singkirkan McCarthy Sebagai Speaker Dewan Atas Seruan Untuk Kepimpinan Baru

Matt-Gaetz-Congress

WASHINGTON — Rep. Matt Gaetz berkata Ahad beliau akan cuba menyingkirkan Speaker Dewan Kevin McCarthy, rakan separti Republikannya, daripada kedudukan kepimpinannya minggu ini selepas McCarthy bergantung kepada sokongan Demokrat untuk meluluskan undang-undang yang mengelakkan penutupan kerajaan.

Gaetz, musuh lama McCarthy, berkata McCarthy berada dalam “pelanggaran material terang-terangan” perjanjian yang dibuatnya dengan Ahli-ahli Republik Dewan pada bulan Januari apabila bertanding sebagai speaker. Akibatnya, Gaetz berkata beliau akan mengemukakan ” mosi untuk mengosongkan kerusi,” seperti yang dibenarkan oleh peraturan Dewan.

Tiada speaker pernah disingkirkan dari jawatan melalui langkah sedemikian. Undi prosedur boleh ditawarkan untuk menghentikan mosi atau ia boleh mencetuskan undi lantai Dewan sama ada McCarthy, R-Calif., harus kekal sebagai speaker.

“Saya fikir kita perlu menanggalkan plaster,” kata Gaetz, R-Fla., kepada “State of the Union” CNN. “Saya fikir kita perlu bergerak maju dengan kepimpinan baru yang boleh dipercayai.”

McCarthy mempunyai sokongan majoriti besar Ahli-ahli Republik Dewan, tetapi kerana GOP memegang majoriti yang tipis, beliau mungkin memerlukan undi daripada beberapa Demokrat untuk mengekalkan jawatannya.

“Satu-satunya cara Kevin McCarthy menjadi speaker Dewan pada akhir minggu ini adalah jika Demokrat menyelamatkannya,” kata Gaetz.

Peraturan Dewan membolehkan mana-mana ahli undangan tunggal – Demokrat atau Republikan – membuat “mosi untuk mengosongkan kerusi,” pada dasarnya satu percubaan untuk menyingkirkan speaker daripada jawatan kepimpinan itu melalui resolusi istimewa.

Pada bulan Januari, McCarthy, dengan harapan untuk meredakan sebahagian daripada sayap kanan yang keras ketika berjuang untuk mendapatkan undi mereka untuk speaker, bersetuju untuk memberi sekurang-kurangnya lima ahli Republikan keupayaan untuk memulakan undi untuk menyingkirkannya. Tetapi apabila itu tidak cukup baik untuk pengkritiknya, dia bersetuju untuk mengurangkan ambang itu kepada satu – sistem yang secara historis telah menjadi norma.

Penyokong membenarkan seorang ahli undangan untuk mengemukakan mosi berkata ia menggalakkan akauntabiliti, dengan menyatakan sejarah panjangnya di Dewan. Penggunaan terakhir mosi adalah pada tahun 2015, ketika bekas Rep. Mark Meadows dari North Carolina, seorang Republikan yang kemudian menjadi ketua staf Rumah Putih Presiden Donald Trump, memperkenalkan resolusi untuk mengisytiharkan pejabat speaker kosong. Dua bulan kemudian, Boehner, R-Ohio, berkata beliau akan meletak jawatan.