Finland bersiap untuk pilihan raya presiden pusingan akhir yang menampilkan bekas perdana menteri dan bekas pegawai atasan diplomatik

(SeaPRwire) Р  Finland menghadapi pusingan kedua pada bulan Februari antara bekas perdana menteri yang dijangka mempunyai kelebihan dan bekas menteri luar negeri yang mengurus kemasukan negara itu ke NATO baru-baru ini dan merupakan pemenang kedua dalam pusingan pertama Ahad.

Dengan semua undian dikira, bekas Perdana Menteri Alexander Stubb, yang memimpin kerajaan pada 2014-2015 dan mewakili Parti Koalisi Kebangsaan konservatif, memenangi pusingan pertama seperti yang diramalkan secara meluas, dengan 27.2% undian.

Bekas Menteri Luar Negeri dan ahli politik hijau Pekka Haavisto, diplomat tertinggi Finland pada 2019-2023, menerima 25.8%.

Tidak seperti kebanyakan negara Eropah, presiden Finland memegang kuasa eksekutif dalam merumuskan dasar luar negeri dan . Presiden juga mengawal tentera, terutamanya penting dalam persekitaran keselamatan semasa di Eropah. Ketua negara kebanyakannya mengelakkan diri daripada politik domestik.

Stubb digambarkan sebagai konservatif liberal, manakala Haavisto yang pro-alam sekitar menarik pandangan pusat-kiri, tetapi kedua-duanya secara besar mempunyai pandangan yang sama terhadap isu-isu dasar luar negeri Finland semasa termasuk Rusia jiran dan membantu Ukraine yang dilanda perang.

Media Finland pada Isnin mengatakan Stubb adalah favorit jelas untuk memenangi presiden dalam pusingan kedua pada 11 Februari. Beliau dijangka menerima undian daripada penyokong speaker parlimen dan ahli politik kanan jauh Jussi Halla-aho, yang menduduki tempat ketiga pada Ahad dengan 19% undian.

Tema utama pilihan raya termasuk keahlian NATO Finland, dasar masa depan terhadap Rusia, meningkatkan kerjasama keselamatan dengan Amerika Syarikat dan perlu meneruskan membantu Ukraine dengan bantuan tentera dan kemanusiaan.

Kadar pengundian awal ialah 74.9% daripada kira-kira 4.5 juta pengundi layak.

Presiden popular Sauli Niinistö melihat penggal keduanya enam tahun berakhir pada bulan Mac. Beliau tidak layak untuk gugur semula.

Stubb, 55 tahun, telah memegang beberapa jawatan kabinet utama termasuk menteri luar negeri, kewangan dan perdagangan luar negeri. Beliau memulakan kerjayanya sebagai ahli parlimen di Parlimen Eropah pada 2004 dan mempunyai minat khas dalam hal ehwal Kesatuan Eropah.

Haavisto, 65 tahun, dikenali terutamanya sebagai ahli alam sekitar. Dahulu beliau bekerja sebagai diplomat PBB dengan fokus khas sebagai pengantara konflik.

Presiden baru Finland akan menghadapi situasi geopolitik dan keselamatan yang jauh berbeza di Eropah. Ia meninggalkan dekad ketenteraan bukan penyertaan berikutan serangan Rusia ke atas Ukraine untuk menjadi anggota NATO ke-31 pada bulan April, yang sangat menyakitkan hati Presiden Rusia Vladimir Putin. Rusia mempunyai sempadan sepanjang 1,340 kilometer (832 batu) dengan negara Nordik itu.

Keahlian NATO telah menjadikan Finland sebagai negara garis hadapan dalam pakatan tentera Barat, dan presiden kini mempunyai status yang semakin penting sebagai pemimpin dasar keselamatan di rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.