Filipina Berkata Tiga Terbunuh Selepas Bot Perikanan Ditelanjangi Oleh Kapal ‘Asing’ di Laut China Selatan

Tiga orang terbunuh selepas sebuah bot nelayan Filipina dilanggar oleh sebuah kapal komersial tidak dikenali di perairan di sebuah karang yang dipertikaikan di Laut China Selatan, menurut pengawal pantai negara itu.

Sebelas anak kapal terselamat dalam insiden yang berlaku awal Isnin 85 batu nautika barat laut Karang Scarborough, Pengawal Pantai Filipina berkata dalam satu kenyataan Rabu, memetik butiran daripada seorang yang terselamat. Dalam satu siaran berasingan di X, bekas Twitter, pengawal pantai berkata sebuah kapal asing terlibat dalam insiden itu.

Presiden Ferdinand Marcos Jr. berkata dalam satu siaran di akaun X beliau bahawa satu siasatan oleh pengawal pantai Filipina sedang dijalankan tentang apa yang digambarkannya sebagai “perlanggaran”. Mereka yang bertanggungjawab akan dipertanggungjawabkan, dan keluarga mangsa akan dibantu, tambahnya.

“Mari kita menahan diri daripada terlibat dalam spekulasi pada masa ini,” kata Marcos.

Karang itu berada di pusat ketegangan baru-baru ini antara Filipina dan China, dengan Manila berkata minggu lalu bahawa ia mengeluarkan halangan di kawasan itu yang dipasang oleh China. Bagaimanapun, Beijing telah berkata ia mengeluarkan struktur itu dengan sendirinya, kerana ia mengekalkan kedaulatan di kawasan itu.

—Dengan bantuan daripada Cliff Venzon dan Ditas Lopez.