Filem Thriller Tempat Kerja Erotik Fair Play Menemui Keganasan dalam Ketidakselamatan Lelaki

Fair Play. (L to R) Alden Ehrenreich as Luke and Phoebe Dynevor as Emily in Fair Play. Cr.  Courtesy of Netflix

Tema berdada tentang bayi penjaga yang remaja yang menerima panggilan telefon daripada seorang yang bernafas berat yang mengancam untuk membunuhnya, hanya untuk mengetahui dia tepat di dalam rumah, telah kekal lama kerana sebab. Kadangkala anda tidak tahu bila bahaya di luar hanya satu pintu tertutup – atau berbaring di katil di sebelah anda. Filem sulung pengarah-penulis Chloe Domont Fair Play yang dibina dengan mahir bukan filem seram atau thriller korporat, walaupun ia mempunyai tanda-tanda kedua-duanya, dengan beberapa percikan intrigu pemangsa erotik yang ditambah. Kebanyakannya, walau bagaimanapun, romans psiko tempat kerja ini menjejak dendam yang boleh mencekik pasangan apabila kerjaya satu pasangan meningkat manakala yang satu lagi merosot, dan ia berbuat demikian untuk gambaran besar. Domont telah mengesan bau idea yang melayang melalui budaya kita, satu yang hampir terlalu menyedihkan untuk diungkapkan: wanita hanya tidak mempercayai lelaki untuk menghormati mereka, tidak kira berapa banyak perkhidmatan bibir yang diberikan oleh seorang lelaki kepada idea kesaksamaan.

Luke dan Emily, yang dilakonkan oleh Phoebe Dynevor dan Alden Ehrenreich, adalah salah satu pasangan yang sangat dimabuk cinta yang kelihatan agak konvensional tetapi melihat diri mereka sebagai pemberontak. Dalam adegan pembukaan filem, mereka melepaskan diri daripada kebosanan majlis perkahwinan untuk quickie bilik air. Ada ketidakselesaan ringkas kerana haid interruptus; Luke telah menaikkan gaun satin Emily, lebih baik untuk menanam mukanya dalam diri mutlaknya, hanya untuk muncul dengan darah berlumur pada bibirnya. Saat itu lucu, nyata, sedikit provokatif – bukan kerana ada sesuatu tabu tentangnya, tetapi kerana itu jenis perkara yang biasanya anda lihat dalam filem (sekurang-kurangnya Amerika). Tak lama selepas itu, Luke mengejutkan Emily dengan cincin pertunangan. Wajahnya memberitahu kita dia tidak pasti apa yang perlu difikirkan.

Itu kerana kedua-duanya bekerja sebagai penganalisis untuk syarikat dana lindung yang sama, dan romans mereka sudah melanggar peraturan syarikat. Dan walaupun dia tidak mengatakannya dengan jelas, anda dapat merasakan bahawa Emily satu-satunya yang benar-benar memikirkan bagaimana kerjaya masing-masing akan bermain setelah mereka pergi awam dengan pertunangan mereka – seolah-olah dia tahu lebih mungkin bahawa dia, sebagai wanita, akan menjadi satu-satunya yang perlu mencari pekerjaan baru.

Sebaliknya, bos kasar, seksis pasangan Campbell – dimainkan, dengan autoriti keluli, oleh Eddie Marsan – mengejutkan Emily dengan kenaikan pangkat, langkah ke atas yang Luke pasti dia ditakdirkan. Luke kini melapor kepadanya, dan walaupun dia mendakwa tenang dengannya, jelas egonya telah cedera. Ia juga menjadi jelas bahawa dia lebih tajam dan lebih fleksibel – dan hanya lebih baik dalam pekerjaannya – daripada Luke. Dia cuba membantunya, walaupun itu hanya membuat perkara lebih buruk. Tak lama lagi, keyakinan bebas Luke yang menyenangkan, kualiti yang mungkin membuatnya kelihatan comel kepada Emily, telah mengeras menjadi pembangkang yang buruk. Ketidakselamatannya tidak menawan; ia mempunyai tepi pahit, agresif, dan wanita yang kononnya dicintai dan dihargainya yang menderita.

Fair Play. Phoebe Dynevor as Emily in Fair Play. Cr. Slobodan Pikula / Courtesy of Netflix

Domont dan pelakonnya tidak melebih-lebihkan peralihan ini; sebaliknya, mereka menjadikannya sangat boleh dipercayai, seolah-olah ini adalah jenis racun seharian yang banyak pasangan hidup dengan. Ia juga membantu bahawa Domont sepertinya memahami bahawa tidak semua orang kewangan – dan pastinya bukan mereka yang masih di tangga bawah tangga – hidup dalam kondominium mewah. Pangsapuri Chinatown pasangan yang sederhana selesa mungkin menelan banyak wang mereka, tetapi jauh dari monstrositi kaca dan keluli membosankan yang filem gunakan umumnya untuk menandakan keinginan tamak. Meskipun demikian, kedua-duanya bukan pemberontak sebenar. Apabila Luke dengan kejam mengkritik pakaian kerja Emily yang membosankan, yang cuba dibuatnya lebih feminin dengan beberapa kancing sutera rawak, anda faham bagaimana jenis tempat kerja ini lebih rumit dari segi pakaian untuk wanita daripada lelaki – tetapi anda juga fikir kancing sutera separuh hati mungkin bukan jalan keluar.

Walaupun begitu, seperti yang dimainkan Dynevor, Emily sangat menarik simpati. Semua yang pernah dimintanya adalah kerjaya yang mantap dan kehidupan peribadi yang agak bahagia, dan sebaliknya dia mendapat teman lelaki yang teruk ini. Domont sepertinya tidak tahu bagaimana mengakhiri Fair Play; filem itu berakhir dalam parti pertunangan yang malang yang diadakan oleh keluarga Emily, yang tidak tahu apa-apa tentang mimpi ngeri yang dilaluinya. (Mereka orang kelas pekerja dari Long Island, dan mereka hanya boleh melihatnya sebagai kisah kejayaan.) Filem itu tidak memerlukan keganasan dramatik sedemikian; apa yang dialami Emily sudah cukup mengerikan.

Ehrenreich memainkan Luke sebagai salah satu lelaki tanpa nama dan menyenangkan yang selalu dinikahi wanita, tetapi walaupun dari awal, ada sesuatu yang sinis dan berhak tentangnya. Emily terlalu cinta untuk melihatnya – itu juga mungkin sering terjadi. Adakah lelaki moden, dibesarkan dalam era di mana telah dimasukkan ke dalam mereka bahawa mereka mesti menghormati wanita, lebih baik daripada model lama? Atau adakah yang benar-benar buruk hanya belajar lebih banyak trik, menyelubungi kebencian terhadap wanita dalam bahasa hormat?Fair Play tidak membuat pengumuman baik cara, walaupun secara halus menunjukkan bahawa jenis dendam tersembunyi ini dalam pasangan kerjaya ganda lebih biasa daripada yang kita suka fikirkan. Dan itulah yang menjadikannya lebih filem seram daripada yang lain. Lelaki itu comel, dia ambisius, dan dia menawarkan cincin pertunangan kepada anda. Apa yang tidak disukai? Mungkin banyak.