FIFA Mengharamkan Luis Rubiales Sepanyol selama 3 tahun kerana salah laku semasa Perlawanan Akhir Piala Dunia Wanita

Soccer FIFA Rubiales Banned

GENEVA — FIFA melarang bekas presiden persatuan bola sepak Sepanyol Luis Rubiales daripada sukan selama tiga tahun pada Isnin kerana salah laku semasa perlawanan akhir Piala Dunia Wanita di mana beliau telah mencium seorang pemain secara paksa di bibir semasa upacara trofi.

FIFA tidak menerbitkan butiran keputusan yang dicapai oleh hakim jawatankuasa tatatertibnya, yang telah menyiasat tuduhan berkaitan dengan “peraturan tingkah laku yang wajar” dan “berkelakuan dengan cara yang membawa sukan bola sepak dan / atau FIFA ke dalam kesangsian.”

Rubiales juga sedang disiasat secara jenayah di Sepanyol kerana mencium pemain Jenni Hermoso di bibir selepas pasukan kemenangan 1-0 ke atas England pada 20 Ogos di Sydney, Australia. Beliau menafikan salah laku kepada seorang hakim di Madrid yang mengenakan perintah melarang hubungan untuk Rubiales tidak menghubungi Hermoso.

Pada isyarat akhir perlawanan di Sydney, Rubiales telah menggenggam kemaluannya sebagai isyarat kemenangan di bahagian kerusi eksklusif dengan Ratu Letizia Sepanyol dan Puteri Sofía berusia 16 tahun berdiri berhampiran.

Rubiales telah dikeluarkan daripada jawatan oleh hakim FIFA semasa siasatan mereka, dan mereka juga menyatakan insiden ketiga – “membawa pemain Sepanyol Athenea del Castillo di bahunya semasa sambutan selepas perlawanan” – dalam penjelasan untuk menjelaskan mengapa beliau telah digantung sementara.

Risiko Rubiales dan sekutunya mencuba mengugut saksi juga dinyatakan untuk mengesahkan larangan sementara itu kini disahkan untuk memanjangkan Piala Dunia lelaki seterusnya pada tahun 2026 yang akan dihoskan oleh Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico.

Rubiales meletak jawatan daripada pekerjaannya dalam bola sepak pada September selepas tiga minggu menentang tekanan yang meningkatkan tekanan daripada kerajaan Sepanyol dan pemain pasukan kebangsaan.

“Selepas penggantungan saya yang cepat oleh FIFA, dan kes-kes lain yang membina terhadap saya, jelas bahawa saya tidak boleh kembali ke jawatan itu,” kata Rubiales pada 10 September apabila akhirnya melepaskan jawatan presiden persatuan bola sepak yang dipegangnya sejak 2018.

Rubiales juga terpaksa melepaskan jawatan naib presiden badan bola sepak Eropah UEFA yang membayarnya 250,000 euro ($265,000) setiap tahun. UEFA kemudian mengucapkan terima kasih kepada Rubiales atas perkhidmatannya dalam kenyataan.

Apabila Rubiales meletak jawatan, yang dikoordinasikan dengan temubual dengan saluran berita kabel British, beliau menyatakan tidak mahu menjadi penghalang daripada tawaran Sepanyol untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia lelaki 2030 dalam projek yang disokong UEFA bersama Portugal dan Maghribi.

Lebih Banyak Dari TIME

Cadangan itu kemudian dipilih oleh FIFA sebagai satu-satunya calon untuk menjadi tuan rumah kejohanan Piala Dunia 2030 dalam rancangan yang kini juga termasuk bekas pesaingnya Argentina, Paraguay dan Uruguay.

Rubiales boleh meminta butiran keputusan tatatertib FIFA dalam tempoh 10 hari dan kemudian mengemukakan rayuan, badan bola sepak dunia itu berkata. Beliau boleh mengemukakan rayuan lanjut di Mahkamah Timbang Tara Sukan.