FBI Mendakwa Telah Belajar Daripada Pengawasan Martin Luther King Jr. – Tetapi Ia Terus Melakukan Perkara Yang Sama

J. Edgar Hoover and Lyndon Baines Johnson

Enam puluh tahun selepas FBI menanda Martin Luther King Jr. sebagai “Negro paling berbahaya” Amerika – FBI memasukkan pendeta itu dalam latihan ejen barunya latihan, berikrar untuk menghormati King dengan menegakkan hak sivil semua warganegara. Walaupun ini kelihatan menandakan peralihan budaya yang kritikal dalam institusi itu, tiada apa yang lebih jauh dari kebenaran. Amalan yang sama – melayan komuniti berwarna sebagai mencurigakan dan berpotensi tidak Amerika, mengawasi gerakan anti-perkauman sementara berdiri di tepi semasa keganasan supremasi kulit putih yang semakin meningkat – telah diteruskan.

Walaupun FBI telah mengawasi King dan gerakan hak sivil selama bertahun-tahun, lampu hijau rasmi untuk pemantauan elektronik ke atas King bermula pada 10 Oktober 1963. Peguam Negara Robert Kennedy memberikan Pengarah FBI J. Edgar Hoover dan biro-biro kebenaran undang-undang seperti itu atas premis bahawa King adalah ancaman komunis. Tetapi, FBI tahu itu tidak benar kerana ia baru sahaja menjalankan penyiasatan menyeluruh tentang pengaruh komunis dalam gerakan hak sivil, mendapati tiada.

Sebaliknya, ia adalah March on Washington yang membimbangkan Pentadbiran Kennedy – mereka telah memasang suis bunuh di mikrofon dan 150 ejen FBI hadir pada hari itu. Dan jangkauan dan kuasa ucapan King membimbangkan Biro dan pentadbiran Kennedy. King telah menekankan bagaimana AS telah memberi orang Kulit Hitam “cek yang buruk,” mengutuk “kekejaman polis yang tidak terkatakan,” dan menjelaskan bahawa “Amerika telah gagal membayar nota janji ini setakat warganegaranya yang berwarna adalah menjadi perhatian.” FBI menyimpulkan bahawa King “demagogik” dan memimpin Amerika ke dalam “revolusi perkauman.” Mereka menandakannya “Negro paling berbahaya pada masa depan di negara ini… dari segi… keselamatan negara.”

FBI memutuskan King perlu dihentikan, dan tidak membenarkan kekurangan bukti mengenai konspirasi komunis untuk menghalang jalannya. “Fakta dengan sendirinya tidak terlalu bermakna,” Bahagian Perisikan Domestik FBI mencatatkan. “Mereka agak seperti batu-batu yang dilemparkan dalam timbunan berbanding batu-batu yang sama diletakkan dalam bentuk bangunan yang kukuh.”

Dan jadi, FBI membina timbunan batu-batunya sendiri memasang wayar penyadap dan mikrofon di rumah King dan di mana sahaja pendeta yang tidak mengamalkan keganasan itu pergi, termasuk bilik hotel, pejabat Atlanta dan New York Persidangan Kepemimpinan Kristian Selatan (SCLC), dan rumah kawan-kawan yang dengannya dia kadang-kadang menetap. FBI kemudian mengedarkan “counter-intelligence” kepada pentadbiran Kennedy dan Johnson. Hampir setiap minggu selama empat setengah tahun antara permulaan pemantauan dan pembunuhan King pada tahun 1968, Hoover secara langsung memaklumkan Presiden Lyndon B. Johnson tentang maklumat yang diperoleh. Dalam lebih daripada 250 memo, Hoover menghantar presiden intel politik, akaun King dan penasihatnya mengkritik Johnson, dan juga maklumat peribadi.

FBI mempunyai banyak rakan luar daripada Rumah Putih juga. Ahli Kongres, wartawan terkemuka, dan pendeta secara haram dibekalkan dengan data yang diperoleh daripada pemantauan teknikal Biro ke atas King. Ia mengandungi maklumat peribadi, bukan bukti aktiviti jenayah. Ahli Kongres dan pendeta menggunakan counter-intelligence dalam ucapan, khotbah, dan penerbitan mereka untuk mencemarkan King, mencemuhnya sebagai tidak Amerika dan “ekstremis.” Wartawan enggan menerbitkan bahan yang menjijikkan itu, tetapi tidak pernah mendedahkan pemantauan luar biasa Biro terhadap pemimpin hak sivil itu.

Berbeza dengan cara FBI mengawasi dan mensasarkan gerakan kebebasan Hitam walaupun tiada bukti salah laku, Biro kerap mempamerkan keganasan rasis kulit putih sebagai di luar bidang kuasanya – walaupun ejen mempunyai pengetahuan terlebih dahulu daripada informan KKK. Pada tahun 1961, melalui informan Klan-nya, Biro mempunyai amaran terlebih dahulu bahawa Freedom Riders akan diserang apabila bas mereka sampai di Birmingham; mereka tidak melakukan apa-apa dan ramai Freedom Riders terpaksa dimasukkan ke hospital kerana serangan ganas yang mereka alami. Pada tahun 1963, FBI menyembunyikan bukti yang dikumpul oleh informan dan pengawasan mengenal pasti pelaku pengeboman Gereja Baptis Jalan ke-16 Birmingham. Pada tahun 1965, Gary Thomas Rowe, seorang informan yang dibayar berada di dalam kereta yang penumpangnya membunuh wanita kulit putih Detroit Viola Liuzzo berikutan Perarakan King dari Selma ke Montgomery tetapi FBI menggagalkan penyiasatan, cuba mencemarkan Liuzzo sebaliknya untuk melindungi Rowe.

Pada bulan April 1964, King secara terbuka menarik perhatian kepada keengganan FBI untuk menyiasat keganasan supremasi kulit putih, memberitahu wartawan berita, “Anda tidak dapat menerangkan kepada seorang Negro bagaimana sebuah pesawat boleh dibom, dan kepingannya berselerak berbatu-batu jauhnya dan jenayah itu boleh diselesaikan,” King menyatakan, “tetapi [FBI] tidak dapat mengetahui siapa yang meletupkan gereja.” Hoover sangat marah, memanggil King seorang “pembohong terkenal”. Dan kempen FBI terhadap King berkembang lagi.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, FBI mendakwa mengakui “sejarah memalukan” ini. Bekas pengarah FBI James Comey memaparkan memo 1963 di atas mejanya sebagai peringatan tentang pelampauan FBI dan membuat ejen baru melawat Tugu Peringatan King di National Mall, mengkaji petikan King, dan menulis esei “tentang persimpangan” falsafah King dan nilai-nilai FBI. Dan petikan MLK – “Masa sentiasa tepat untuk melakukan apa yang betul” – diukir di batu di kemudahan latihan utama FBI di Quantico, VA.

Dan namun, peringatan King seperti ini secara mudah melepasi sasaran. FBI moden mempunyai 15,000 informan bergaji, dan pada abad ke-21 bilangan besar telah difokuskan dalam komuniti Muslim, mengawasi masjid, kumpulan pelajar Muslim, bilik sembang, dan pengumpul dana amal. Ini peningkatan dramatik daripada 1974 apabila siasatan oleh Jawatankuasa Gereja Senat ke dalam COINTELPRO mendedahkan FBI mempunyai 1,500 informan bergaji.

Pada masa yang sama, FBI masih belum membuat komitmen serius untuk menghentikan keganasan supremasi kulit putih yang ganas, walaupun keganasan supremasi kulit putih telah dianggap sebagai ancaman keselamatan negara nombor satu. FBI mempunyai “bilangan informan yang luar biasa” dalam Proud Boys. Mereka telah diamaran tentang potensi keganasan pada 6 Januari 2021, tetapi tidak bergerak untuk menghentikannya.

Jawapan kepada ancaman supremasi kulit putih bukan untuk memberi FBI lebih kuasa, sesuatu yang Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan Domestik Persekutuan 2023, rang undang-undang dengan sokongan Demokrat, akan lakukan.

Sebuah al